用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終於遇到入晒局的家長
go

終於遇到入晒局的家長 [複製鏈接]

stockmike 發表於 16-2-4 20:01
以前遇到選擇多功課學校的家長時我也能理解他們的原因,他們都明白孩子的辛苦,也會概嘆他們無時間玩,會有 ...
你再細問下可能再發現d補充練習係超前兩年

siden    發表於 16-2-4 23:03

回覆 stockmike 的帖子

講多無謂,食多會滯,去片
http://youtu.be/X8U4FYMnHro

200904 發表於 16-2-15 15:18
我始終覺得,做家長就是學做橡筋,儅孩子自我要求太高時,就要幫她們鬆弛,儅孩子太吊兒郎當時,就要幫她們 ...
我覺得似釣魚多d,家長chur 得太行魚絲好斷,拉下放下先可上岸

身邊都有入局eg, 但阿媽d讚美神功又幾了得,初小階段佢小朋友都受,之後點就惜目以待

MASAYA 發表於 16-2-18 11:56
我始終唔太認同外力去推帶,我既諗法係永續機,動能由內而生,冇左我佢地都可以繼續行... ...
咁你應是姜太公

其實我都同意你所講,但傳統小學又好難,唔多唔少都要父母involve 下,我還在摸索緊⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題