用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學風琴
go

學風琴 [複製鏈接]

請問幾多歲可以學風琴?
之前係唔係應該由鋼琴學起?

0    0    0    0

有鋼琴底子對彈任何KEYBOARD 樂器都有利, 加上風琴對和聲要有一定認知, 所以最好先學鋼琴, 換風箱也要求雙手協調

回覆 joseph0101 的帖子

我現正在教會學風琴。鋼琴八級才收。
香港文化中心現正招募八級琴的學生。

引用:請問幾多歲可以學風琴? 之前係唔係應該由

簽名被屏蔽

引用:回覆+joseph0101+的帖子 我現正在教會學風

原帖由 Phoebe_Tam 於 16-02-10 發表

我現正在教會學風琴。鋼琴八級才收。
Thank you!!! 即係話我個女應該先由鋼琴學起。咁請問係唔係到時直接向教區申請,使唔使神父推薦?

引用:Quote:原帖由+joseph0101+於+16-02-03+發表

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-02-10 發表
手風琴,口風琴,還是管風琴?
管風琴

引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+16-02-10+發表

原帖由 joseph0101 於 16-02-11 發表
管風琴
要從鋼琴學,學到8級,先去學管風琴。我睇文化中心同d管風琴師都係咁走。

而且,細路仔女對腳唔夠長踩下邊(我唔識叫咩)

引用:Quote:原帖由+joseph0101+於+16-02-11+發表

原帖由 786 於 16-02-11 發表
要從鋼琴學,學到8級,先去學管風琴。我睇文化中心同d管風琴師都係咁走。

而且,細路仔女對腳唔夠長踩下邊 ...
The pedal! 明白,即係由鋼琴學起

引用:Quote:原帖由+786+於+16-02-11+發表要從鋼

The pedal! 明白,即係由鋼琴學起
唔單子係pedal.管風琴師的腳除左踩pedal外仲有踩其他野

引用:Quote:原帖由+joseph0101+於+16-02-11+發表

原帖由 786 於 16-02-11 發表
唔單子係pedal.管風琴師的腳除左踩pedal外仲有踩其他野
係咩?我淨係知道有三set pedals

引用:Quote:原帖由+786+於+16-02-11+發表唔單子

係咩?我淨係知道有三set pedals
http://tieba.baidu.com/p/1037847418?pn=0&

我唔知得太清楚。呢條link你可看看。有一排是腳踏鍵盤。又好似有一些要用腳打氣吹響風琴。我好求其browse,看錯請自我更正。但管風琴和鋼琴不同的部分,是要對腳夠長大先得。其他就學左鋼琴到8級先都未遲,因為一樣。

大部份管風琴老師只會收已經識彈鋼琴,而且有一定水準嘅學生,因為管風琴大部份樂譜都有三行(同時睇)。
而你所提及嘅3 sets pedal 應該係叫swell pedals,係用黎控制各層manual 嘅大細聲。管風琴嘅特色就係個pedalboard 好似手鍵盤咁,通常有兩個半octave。

大部份教會都唔會外借管風琴比其他人用,除非你係佢地嘅司琴。

如果你真係有興趣想搵老師教,可以pm我。

回覆 786 的帖子

其實鋼琴同管風琴所需要嘅彈奏技巧會完全唔同,而且管風琴嘅鍵盤比鋼琴短好多。
其實都唔一定要有八級鋼琴先學得。

引用:回覆+786+的帖子 其實鋼琴同管風琴所需要

原帖由 Ting0408 於 16-02-13 發表
回覆 786 的帖子

其實鋼琴同管風琴所需要嘅彈奏技巧會完全唔同,而且管風琴嘅鍵盤比鋼琴短好多。
謝謝介紹,我兩樣都唔識。不過,我的教會也有風琴,你令我對它產生興趣。

回覆 786 的帖子

如果有興趣而又有機會,不妨試下或了解多些。管風琴因應不同的建築公司,琴公司,及場地,都有不同的音色。
簡單來說,它本身是可以模仿管弦樂團的大部音色,但由一個人同時間把這些音色演奏出來。
它可以用在教會詩歌或禮儀伴奏,亦可獨奏各㮔風格的古典音樂,現代流行音樂,甚至電影歌曲等。

不一定要從鋼琴學起,外國大部份例子是一開始接觸的便是管風琴 (因為很多是教會的choir boy,跟music director/ organist學)。我在英國的老師是八歲開始學,我自己也有管風琴學生沒有學過鋼琴。

很多人覺得organ 就是本來會彈綱琴的習慣腳的pedal part 就可以了,其實不是的。是完全不同的樂器,沒有學過相似的鍵盤學器其實更好。音專暑假有短期的管風琴課程,有興趣可pm我。
‹ 上一主題|下一主題