用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港有沒有開心的學校?
樓主: SoLM
go

香港有沒有開心的學校?   [複製鏈接]

SoLM 發表於 16-2-2 14:48
https://vimeo.com/89308646

如題!
咩叫開心的學校?

如果要一間學校所有小朋友開心, 其實有既, 不過家長未必會開心.

如果要一間學校所有小朋友同家長都開心, 恐怕要去淘寶問吓馬生.

有小朋友讀St Mary日做6/7樣功課都非常開心, 有小朋友去無乜功課既救恩上堂一樣未必開心, 咁又點?

只要小朋友係學校既生活係開心, 而學校亦合乎家長既期望, 個間就係適合自己子女既開心學校.

lautart  Thank you for this reminder  發表於 16-5-4 15:28
mandycml    發表於 16-3-9 16:11
bbb330    發表於 16-3-8 08:25
hppa    發表於 16-2-3 16:29
200904  一語中的  發表於 16-2-3 10:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

zanezane 發表於 16-2-2 18:33
回覆 hkpapa852 的帖子

同意,達到家長期望,小朋友又喜歡返學就係開心學校。但可惜津校靠抽,出現錯配的 ...
家長既功課 - 學習調節期望
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 16-3-8 11:18
相比起我地做細路嘅年代, 現今家長對小朋友嘅期望可能較高. 但我覺得更大原因, 係現今嘅小朋友抗逆能力太低 ...
香港教育制度, 從我地小時到現今, 其實重點都無變, 都只係: 求學就是求分數

現今家長對小朋友嘅期望較以前高:
要求小朋友更加著重成績, 所以一早已經要求不能輸在起跑線, 一早參加Playgroup, 興趣班, 補習.... etc
我地細過時, 有幾多人未到中學就話會補習? 參加興趣班? 落街打波打機好過啦!

現今小朋友抗逆能力較低:
以前讀書, 早期有升中試, 中三淘汰試, 後來剩番中五會考同中七高考, 但一個學生總要自己面對幾次難關.
心理質素同抗壓力, 係日積月累咁練出嚟.

依家只剩番一個DSE, 讀完中小學12年後就一試定生死, 壓力到底係少咗定大咗?

不少家長依家又話要愉快學習, 但係咪真係可以唔重視結果咁被小朋友愉快學習先? 如果唔係, 到時兩頭唔到岸, 咪仲衰!

隨著社會改變, 大學學位越嚟越唔值錢, 家長就更加覺得入大學係基本要求, 結果只會更著重成績, 間接令小朋友衍生一個觀念: 成績高低, 就係人生成敗既指標

ok3 發表於 16-3-8 13:10
所以除非可以免試一條龍直升大學, 否則我覺得喺12年學習生涯裡面多1,2 次公開試都未必完全喺壞事.
...
留意番今年剛和小學脫鈎既中學, 佢地認為一條龍制度, 令學生缺乏學習動力, 令成績下跌.

加上坊間亦有不少有一條龍/直屬中學既學校, 仍然希望"提升"學生水平, 唔駛被中學部嘈

所以, 一條龍是否真的是一個好制度呢? 我有保留.

SoLM 發表於 16-3-8 11:40
香港以應試為主的教育模式,扼殺了不少孩子的能力。為了應付考試、應付父母;當他們一旦不能適應,他們的情 ...
如果將目標放係入大學, 但全世界有邊間大學入學要求係唔需要申請人達到某些考試成績呢?

所以學習應試其實無問題, 問題係不要只集中去學習應試.

whitepurin 發表於 16-3-8 13:44
我只知道現在幼稚園小學學的東西比以前多了和深了好多,以前沒有什麼通識(只是有限範圍的常識),又不用比 ...
其實要考入一級名校, 都只需要專注學業, 始終透過學術成績入讀既係佔大多數.

中英數常4科為必要主科, 視藝, 音樂兩科亦要呈分, 不過要求如何由學校自決, 所以有D學校基本上只要求學生著重4大主科, 有D學校話要要全人發展, 連好多同升中無關既科, 都要加入測考, 到底是好是壞, 自行定奪了!

NeoMom 發表於 16-3-11 09:42
最無聊係果個降低食物中鹽和糖委員會, 不如整多個今晚去邊度食飯好呢委員會
...
睇怕遲早會成立一個:

研究要成立甚麼委員會既委員會

yuenkw    發表於 16-3-20 11:06
sillything    發表於 16-3-15 12:31
Yanamami    發表於 16-3-11 10:13

simonwan 發表於 16-3-18 15:13
對於學生的一切,家長當然系最大責任人啦!
但系,而家香港的教育制度、學校、老師、教學方法系咪無問題呢 ...
其實上週日城市論壇既學生發表了一個好客觀而正確既意見, 講出咗現今教育制度既問題:

香港目前既教育制度, 無論讀直資, 私立, 官津中學, 甚至那些所謂有開辦高中職業導向課程(依家叫"應用學習課程")既學校, 最後既出路都只係得一個: 繼續升讀專上學府

以前中學畢業出去搵工都有不少機會, 但依家呢? 不少中學校務報告都見到, 中六畢業生就要百份比係0%, 其實都超過0%都係升學(本地或海外), 甚至留班....

當沒有其它出路, 係學習過程中表現不如意而又無法改變時, 又叫人如何看到希望?

socute 發表於 16-3-18 15:56
我好同意。現在的教育制度完全無分流,將來技術性的藍領應該無人做。以前個句行行出狀元,現在無家長接受。 ...
EDB阿頭, 有名你叫: 克儉...... 可惜佢姓唔..... 呀Sorry, 姓吳先啱!

咁當然唔會同你慳, 所以一做咗局長就用盡福利, 花得一蚊得一蚊, 唔需要克儉吖嘛!
其它嘢, 等佢用盡福利有時間有心情咪應酬吓你囉!

原來古人話: 唔怕生壞命, 最怕改錯命係真既!

hppa    發表於 16-3-21 09:40
MrBeast  佢成日遊埠我條氣都唔順  發表於 16-3-20 10:20
‹ 上一主題|下一主題