用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港有沒有開心的學校?
樓主: SoLM
go

香港有沒有開心的學校?   [複製鏈接]

對於學生的一切,家長當然系最大責任人啦!
但系,而家香港的教育制度、學校、老師、教學方法系咪無問題呢?甘多學生自殺,系唔系一D責任都無呢?
點解,不停聽到好多個案系學生由官津學校轉去國際學校后,學生開心曬,成績好好,有翻自信?但系甘多年我就未聽過一個個案,由國際學校轉去官津學校,而個學生的情況系好左!
甘,香港教育制度要不要改善呢?

每個家長點樣教仔女,系家長自己的事,我地唔駛評論,好壞他們自己承受。但教育制度系同全香港市民有關,每個人都可以批評。每次討論都說家長自己都有責任,衹會模糊討論焦點,爲呢個吃人的教育制度及學校開脫!

simonwan 發表於 16-3-18 15:13
但系,而家香港的教育制度、學校、老師、教學方法系咪無問題呢 ...
其實上週日城市論壇既學生發表了一個好客觀而正確既意見, 講出咗現今教育制度既問題:

香港目前既教育制度, 無論讀直資, 私立, 官津中學, 甚至那些所謂有開辦高中職業導向課程(依家叫"應用學習課程")既學校, 最後既出路都只係得一個: 繼續升讀專上學府

以前中學畢業出去搵工都有不少機會, 但依家呢? 不少中學校務報告都見到, 中六畢業生就要百份比係0%, 其實都超過0%都係升學(本地或海外), 甚至留班....

當沒有其它出路, 係學習過程中表現不如意而又無法改變時, 又叫人如何看到希望?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-18 15:26
其實上週日城市論壇既學生發表了一個好客觀而正確既意見, 講出咗現今教育制度既問題:

香港目前既教育制度, ...
點會冇出路, 只係學生(同家長)個個都只希望做白領, 搵他條工姐, 建造業及裝修界都唔知幾缺人

引用:Quote:simonwan+發表於+16-3-18+15:13+對於

原帖由 hkpapa852 於 16-03-18 發表

香港目前既教育制度, ...
我好同意。現在的教育制度完全無分流,將來技術性的藍領應該無人做。以前個句行行出狀元,現在無家長接受。就算接受,子女除了硬讀到中六都無乜出路。吳得掂去德國北歐是浪费納税人金錢,人地社會制度和價值觀完全不同。不同職業的人的生活都差不多,人地嗰套生涯規劃點可以放在香港

socute 發表於 16-3-18 15:56
我好同意。現在的教育制度完全無分流,將來技術性的藍領應該無人做。以前個句行行出狀元,現在無家長接受。 ...
EDB阿頭, 有名你叫: 克儉...... 可惜佢姓唔..... 呀Sorry, 姓吳先啱!

咁當然唔會同你慳, 所以一做咗局長就用盡福利, 花得一蚊得一蚊, 唔需要克儉吖嘛!
其它嘢, 等佢用盡福利有時間有心情咪應酬吓你囉!

原來古人話: 唔怕生壞命, 最怕改錯命係真既!

hppa    發表於 16-3-21 09:40
MrBeast  佢成日遊埠我條氣都唔順  發表於 16-3-20 10:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:對於學生的一切,家長當然系最大責任人啦!

原帖由 simonwan 於 16-03-18 發表
但系,而家香港的教育制度、學校、老師、教學方法系咪無問題呢 ...
現今的年青人,最缺乏的就是抗逆能力,這正正是家長責任。

hppa    發表於 16-3-21 09:48

karen55407 發表於 16-3-20 09:14
呢個不是今天的問題,八年多前早在我孩子一歳幾時我已去聽norma 的aq講座(好友推介,但自$),正苦高官又有冇做過乜去幫家長呢?

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-20+09:14+現

原帖由 MrBeast 於 16-03-20 發表
呢個不是今天的問題,八年多前早在我孩子一歳幾時我已去聽norma 的aq講座(好友推介,但自$),正苦高官又 ...
有嘅,就係小學同中學搞咗個「成長的天空」計劃,同埋推行「一體一藝」囉!

karen55407 發表於 16-3-20 10:46
有嘅,就係小學同中學搞咗個「成長的天空」計劃,同埋推行「一體一藝」囉!

...
一體藝某程度是幫兇,身邊一些朋友操體藝操到面無笑容,政策原意是好,只可惜管治唔掂

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-20+10:46+有

原帖由 MrBeast 於 16-03-20 發表
一體藝某程度是幫兇,身邊一些朋友操體藝操到面無笑容,政策原意是好,只可惜管治唔掂 ...
提倡「一體一藝」目的係提供一個情緒舒發嘅渠道,大方向係減少精神病患者,只係大家以為要練到攞獎啫!

hppa    發表於 16-3-21 09:44
siden    發表於 16-3-20 14:06

karen55407 發表於 16-3-20 09:14
Do you have any evidence ?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:karen55407+發表於+16-3-20+09:14+現

原帖由 ANChan59 於 16-03-20 發表
Do you have any evidence ?
首先,戒除怪獸家長惡習,因為樣樣都為子女出頭,小朋友就沒有責任承擔感。另外,鼓勵子女克服困難,甚至可以陪伴佢克服困難。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-03-20+發表一

原帖由 karen55407 於 16-03-20 發表
提倡「一體一藝」目的係提供一個情緒舒發嘅渠道,大方向係減少精神病患者,只係大家以為要練到攞獎啫!

...
如果係咁,應該係減課時,來做一體一藝,以達至平衡發展,而不是在現有學業壓力下,再加一體一藝。

回覆 karen55407 的帖子

Any evidence of kids have very low AQ nowadays?

From my observation, some are increased in AQ relative to decades ago, of course, some are worse.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

英國中學將結束維多利亞年代以來放3:30的慣例,改放4:30。

代表全世界都要谷?

引用:英國中學將結束維多利亞年代以來放3:30的慣

原帖由 qpalzm 於 16-03-20 發表
英國中學將結束維多利亞年代以來放3:30的慣例,改放4:30。

代表全世界都要谷? ...
香港曾是英國殖民地,所以兩地的教育制度很相似,有類似的問題。

引用:回覆+karen55407+的帖子 現今的年青人,最

回覆 karen55407 的帖子

你可以唔認同

siden  我覺得問得出呢句嘅人十分離地。  發表於 16-3-20 14:09
siden  我十分認同  發表於 16-3-20 14:05

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-20+發表回

原帖由 karen55407 於 16-03-20 發表
你可以唔認同
這𥚃是EK,理性討論而已!

如果立論只有一個方向,看不到其他方向,好難看到問題根源,斷錯症,何來解決方法!?

其實不少家長懂得用不同方法幫助孩子,增加子女的抗逆力,簡單如運動及音樂都是好方法,參加不同比賽,讓他們明白強中自有強中手,勝不驕 敗不餒!

但去到某些情況,例如社會的不公平而產生的逆境,就複雜咗,家長就好難善後!

家長的參與及啓發又要小心,多與少只是一綫之差,做得好,絕不簡單。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-03-20+發表

這𥚃是EK,理性討論而已!
理性討論?你叫人put evidence?係,你講嘅才是evidence

karen55407 發表於 16-3-20 15:24
理性討論?你叫人put evidence?係,你講嘅才是evidence
現今小孩AQ低, 相信係不爭嘅事實。考導小孩, 尤其係做人處世, 邊個最大責任? 不過有D人最叻就係將責任推比其他人, 連教導小孩做人都想外判。有起事上嚟, 就係學校、教育局、政府同社會嘅錯

siden    發表於 16-3-20 16:05
‹ 上一主題|下一主題