用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?
樓主: dinofans
go

請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?   [複製鏈接]

舊年我見學校本簡介要操行B+, 我想知有無人操行B 仍有得 interview? (因我女操行只有B咋)

小兵 發表於 16-2-22 12:57
有得in,校長答應所以交表都有得in,我也見我校常打交的同學也來in架
明! IN 有得 IN, 收唔收係另一回事. 明.

PINK2007 發表於 16-2-22 13:03
Hello!我很想知联校扣幾多?之前校長直情話只收band1,其實我地band2生好尾水,不過因為我和女很喜歡此校, ...
我唔擔心出過黃顛瘋學生的學校. 佢若收我女我一家一定開心到死

lolo272 發表於 16-2-24 11:17
聽完校長講野,絕對有潛移默化,甚至鼓勵政治化校園既影響
唔好意思校長講咗咩野, 令你覺得鼓勵政治化校園呢?

唔好意思, 想問下您是否教徒?

因為我個人覺得教徒價值觀同唔係教徒價值觀可能有唔同, 所以有唔同睇法及感受.

PINK2007 發表於 16-2-24 12:16
所以咪好茅盾,老實說,老公不太喜歡,覺得政治,但我好like,學術、環境,還有宿舍訓練,學費不貴,只相信 ...
政治嘅野, 我唔識, 咁將來我/您仔女如果入讀香港嘅大學如香港大學... 都唔讀?

"有仔女入到HKU都要考慮清楚" http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3223611&extra=page%3D1

P.S. 因為我無錢, 無可能供阿女去外國讀什或者移民. 如果有得選擇, 我依家一定會走喇, 仲留係香港

PINK2007 發表於 16-2-24 12:39
下!我又冇谂過走,不過話比仔女外國讀書當然想,但我冇$ma!
您不會供仔女外國讀書,反而我會諗另外一點 --- 聞說直資 F4 開始好多人跳船去外國讀書唔考DSE (呢間都唔例外), 有前人網友提及可能會影響留係度讀及考DSE同學嘅士氣, 因為可能眼見身邊好友同學一個又少一個咁走咗去外國讀, 剩低自己, 士氣有影響

P.S. 但綜觀匯基 DSE 成績幾好的

samuellor 發表於 16-2-27 10:05
這是一所基督教靈命發展不錯的直資中學,主必有好安排,有不少牧師的兒女也在這校就讀。兒女有靈命成長及開心上學,全校老師也是基督徒,學校也與教會合一,是一所不錯的中學。我也選了给细女。現在讀得很開心。

仲有宣教士仔女係度讀呢! (我前兩年開放日係學校一份刊物, 有一個宣教士仔仔分享見證而知道)

所以, 父母若除咗關心子女學術成績而亦對仔女係基督教靈命有所冀望, 呢間絕對係有信仰背景的家長所渴望的

bh1 發表於 16-4-14 11:27
我上星期收到取錄信,信寫明4/18要把學生小六証書呈交教育局。照推論,打电話係要趕及18号死線,那麼學位只 ...

唔知可唔可以透露您小朋友是 band 幾呢 (B1A/B/C)? 因為想推算今年依家尾水 call 緊咩野 band

HCbb  我收電話果位朋友係band 2成績的...  發表於 16-4-15 16:04

#151 tung_yan0623 發表於 16-3-1 :https://www.edu-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=8

2016年網友匯報匯基(東九龍)係3月1日開始寄第一批OFFER信,明天大家開始睇信箱啊!

綜合呢個帖內去年前輩資料, 以下係去年匯基(東九龍)取錄 schedule, 大家今年打個底, 知道大概日程行事曆及階段性進度.

第一輪2016年: 1/3 - 7/3
第二輪2016年:7/3 - 14/3
第三輪2016年:17/3 - 21/3
第四輪2016年: ????
第五輪2016年:7/4 - 11/4
第六輪2016年:??? - 18/4
第七輪2016年: 4月14日之後打電話, 第二日就要決定是否註冊
第八輪2016年: 4月15日開始收 reject 信

2017年嘅同路人, 大家一齊加油啊!

loverlymama  謝謝你的資料,祝大家好快收到offer信!  發表於 17-3-1 11:25

ganmama 發表於 17-3-1 10:24
4月15日還在收生?不是説4月初已上報教育局收生名單?請教各位長輩 ...
嗯! 間間唔同, 但通常4月中之後

e.g 1 長沙灣崇真: 2017年4月18日之後上報教育局

e.g. 2 天水圍李兆基: 2017年4月20日之後上報教育局

yuenkiu 發表於 17-3-1 11:31
多謝你统計资料!

您及您女女諗掂顏寶铃、李國寶揀邊間咪呀?揀完後再等匯基(東九龍), 幾好呀! 祝福您!

yuenkiu 發表於 17-3-1 13:49
俾阿囡决定啦,终於佢讀……所以顏寶鈴先,再等滙基,如果真係咁好彩滙基有offer先再決定!因為之前都係阿囡決定!係啦,小時了了,你呢决定點呀?
阿女最近最心儀係匯基(東九龍).

尋晚我都有問阿女, 今日開始匯基(東九龍)同赤柱聖士提反有幸的話隨時有取錄信俾妳喎, 如果匯基唔收妳反而赤柱聖士提反收妳, 妳讀唔讀呀! 阿女竟然話讀.我話妳面試又聽唔明老師問咩, 妳唔驚跟唔上考第尾墊屍底(好似我仲驚過佢!), 佢話未試過又點知呢 (呢句係我家教, 我由細到大教佢做人要有勇氣去試, 唔好咁快話唔得要放棄, 阿女平時唔見佢咁講, 尋晚卻引用我嘅家訓). 唉! 到時大吉利事赤柱聖士提反奇蹟收阿女, 我都唔知夠唔夠膽俾佢自己決定喇

yuenkiu 發表於 17-3-1 14:51
咁你最心儀邊間呀?

匯基(東九龍)呀, 純個人感覺, 因為我最最欣賞間學校好似"神學院"咁屬靈, 我成日係阿女面前都係咁樣形容間學校架

P.S.1 純感覺, 比培基更屬靈

P.S. 2 匯基操行要求高要B+, 阿女唔達標的只有B, 所以呢, 阿女機會係......

LKMBK 發表於 17-3-2 13:54
今日收到信了,大家留意信箱。
係呀, 第一個報喜, 真心恭喜你

wanmum 發表於 17-3-2 16:14
回覆 Bigmowmow 的帖子
聖士提反校園無得頂,但基banding高d.我妹女兒band 1讀緊基,而另一妹女兒band2讀培基,身邊亦有不少朋友子女讀聖提.

噢! 你講嗰3間直資係我第1至3志願, 原來坊間咁多人鍾意及選讀, 除咗神校嗰幾間外, 呢3間原來算係熱門直資, 所以我女咁難考得入讀?!

tracy1972  YES...  發表於 17-3-2 16:51
‹ 上一主題|下一主題