用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎? ...
go

真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎? [複製鏈接]

LH K1一開始已谷,所以都應該好快趕上你現在幼稚園的課程;KV就K1上學期尾先開始有晝線寫字功課,不過之後好似開始谷(我囝現在讀緊K1)

另外,都睇家長心態。如你覺LH 及KV已比到你足夠所需,及已做好學校的要求,其實都唔需要另外再出去補其他都好大機會入到你心儀的直資。
不過如小朋友是不谷得,入LH/KV可能會有點辛苦。因為身邊就有朋友既小朋友因為咁而轉校離開LH。

回覆 ddtt347 的帖子

我仔係12年5月B (同班有成10個係5及6月出世),不過同班又好似唔多細B(12年7至9月得幾個)。10月以後的都好似是大一年既小朋友(約 1/5班,又唔算多),KV本身好似唔收11月至12月。

不過都同意上面媽媽講,要轉就K1轉,唔好等K3。
及見小學好多時都係交k2既成績表,k3先轉真係博叩門。但對方學校都會見到你係k3先入讀。
同時,小朋友k3時認知更多,佢見咁多朋友升上小學,自已要去另一間重讀K3,就算名幼,你認為小朋友心裡會點諗?

回覆 natalieau 的帖子

我都同樣想講,如果有培正offer,我都會選擇比小朋友repeat,話晒龍校。除非你打算小學再去博D神校或其實唔打算比小朋友將來留港升學。
‹ 上一主題|下一主題