用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 vs St cat
go

培正 vs St cat [複製鏈接]

小兒正讀st cat PN , 可升K1英粵班 AM, 剛收到培正AM offer. 如何取捨, 培正小學係咪好好?
   1    0    0    0

引用:小兒正讀st+cat+PN+,+可升K1英粵班+AM,+剛

回覆 jannychan 的帖子

不知培小好不好, st cat 教英文好d 就一定

培幼可以直上培小 ... 唔難決定呀 !

培正

咁點解當初你會報PC?

引用:小兒正讀st+cat+PN+,+可升K1英粵班+AM,+剛

原帖由 winniecpyy 於 16-01-27 發表
小兒正讀st cat PN , 可升K1英粵班 AM, 剛收到培正AM offer. 如何取捨, 培正小學係咪好好?
...
上年同你一樣處境,龍年關係,而且我認為考小學有培小offer已心足,很容易便決定了揀PC,我認為蛇年冇咁多小朋友,如不怕壓力,而你又想更一層樓的話,可考慮留在SC,同意SC是一間好kinder

回覆:winniecpyy 的帖子

我上年都係SC直升, 而也有PC offer。我選擇咗去PC。唔係話SC唔好。因為我有個大囡响SC讀緊,好明白SC嘅課程係適合邊類型小朋友。我自知亞囝唔係學嘢快嘅人,SC嘅課程可能對佢同我會有啲壓力。而且我也希望囝囝讀了一條龍的學校,家姐無論考到邊間小學,都唔會因為有個細佬跟尾而有限制。所以,揀邊間,先睇小朋友邊間較適合。如果佢响SC PN學嘢都catch  up到, 又是一個較主動有主見嘅小朋友,應該直上都問題不大。到考小一時有直私offer機會都大啲。當然,你想保守啲,穩穩陣陣上小學(考小一嘅經歷直係幾辛苦㗎!) ,PC係一個好選擇。不過,你要預咗PC冇SC咁free, 你自己時間多啲,甚至係FT M, 先較多機會到學校參與活動。

回覆:培正 vs St cat

保充: 培幼每日都有1.5小時有NET 响課室教英文同埋和小朋友溝通。K1一開始就開始用Jolly phonics學 phonics(講真: 我唔鍾意Jolly phonics). SC就下學期先開始學phonics。但在於訓練聽講能力,SC的確好啲。不過英文呢樣嘢,可以出去外補的,家庭環境也可以做就嚟訓練小朋友嘅英語能力。
自於培小,我認識嘅不多。但有朋友的確响幼稚園時期,就好好訓練了她囝囝嘅英語能力,所以現在也不錯。

原帖由 winniecpyy 於 16-01-27 發表
...
有理想小學25分咪留,無咪去龍校囉
真係咁難諗咩?!

‹ 上一主題|下一主題