用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園pm英普 VS 創價am, 求意見~
go

學之園pm英普 VS 創價am, 求意見~ [複製鏈接]

如題,大家會點揀?
1)家近學之園
2)小朋友慣左上am, 下午訓覺
3)仲有個細佬跟住

3    0    0    0

如果學費唔係問題... 我會揀 LH ...語境強好多 !

回覆:學之園pm英普 VS 創價am, 求意見~

睇你想入乜野學校,假如你母語非普通話就不要㨂英普,因普通話對考名校無乜幫助,而且限制小朋友思維、表達,例如不懂說「遮埋你」、把「宏」錯讀為紅

我覺得無需要唸, 一定係學之園, 除非經濟問題, 創價恕我得罪講句, 我覺得是無咩特別的幼稚園, 如果要求德育好, 間間幼稚園都有教品行, 身教最重要

引用:我覺得無需要唸,+一定係學之園,+除非經濟問

原帖由 gigiwin888 於 16-01-26 發表
我覺得無需要唸, 一定係學之園, 除非經濟問題, 創價恕我得罪講句, 我覺得是無咩特別的幼稚園, 如果要求德育 ...
完全同意。

完全認同,創價我也覺得只是普通的幼稚園,不明為何要爭住入。但學之園無論學術加學校配套已嬴唒,唔需要考慮,除非經濟原因。另外考得學之園都想入直資/私小,呢d創價俾不到你

所以私校多得你哋呢班家長嘅鼎力支持先可以繼續維持生計,再加上認為學術要深,要勁先可以考得入直私小學,普通幼稚園當然唔係你哋杯茶,贏在起跑線,多謝你哋嘅完美配合!!

引用:所以私校多得你哋呢班家長嘅鼎力支持先可以

原帖由 daidaidai 於 16-01-26 發表
所以私校多得你哋呢班家長嘅鼎力支持先可以繼續維持生計,再加上認為學術要深,要勁先可以考得入直私小學,普 ...
因為我小朋友已小學,所以知道幼稚園的重要性。

peggyhklam 發表於 16-1-27 07:13
因為我小朋友已小學,所以知道幼稚園的重要性。

回覆:ggyan 的帖子

學之園。學術,語境好。

引用:所以私校多得你哋呢班家長嘅鼎力支持先可以

原帖由 daidaidai 於 16-01-26 發表
所以私校多得你哋呢班家長嘅鼎力支持先可以繼續維持生計,再加上認為學術要深,要勁先可以考得入直私小學,普 ...
贏在起跑線,主要是有為小孩打算的父母,大家加油。

引用:我覺得無需要唸,+一定係學之園,+除非經濟問

學之園

引用:如題,大家會點揀? 1)家近學之園 2)小朋

原帖由 ggyan 於 16-01-26 發表
如題,大家會點揀?
1)家近學之園
2)小朋友慣左上am, 下午訓覺
創價都係我心意既其中一間幼稚園。唔係因為有學卷,而係佢教到小朋友好多普通幼稚園唔會教既野,例如品德、社交技巧、解難、自理......
而家囡囡讀LH PN,真係好滿意,唔講學術語境,德育都教得好好。PN完全唔谷,完全唔需要楂筆,一星期一份主題功課,十分鐘做完,主要貼下貼紙、填下色,黎緊下學期一星期要同小朋友睇一本書,作為家長好輕鬆。小朋友返到屋企會應用學校學既野。

konew720 發表於 16-1-27 19:40
創價都係我心意既其中一間幼稚園。唔係因為有學卷,而係佢教到小朋友好多普通幼稚園唔會教既野,例如品德、 ...

我反而覺得冇乜邊間幼稚園係唔教品德、社交技巧、解難、自理.

引用:Quote:konew720+發表於+16-1-27+19:40+創價

原帖由 tantanmama 於 16-01-28 發表
Agreed

引用:Quote:konew720+發表於+16-1-27+19:40+創價

原帖由 tantanmama 於 16-01-28 發表
教得好同唔好既分別。
同埋每個家長要求既程度都唔同。

你試吓寫信比LH校長,睇吓可唔可以轉讀上午班。
當然,充分理由好重要~
LH真係好好嘅學校,想清楚啊~

引用:你試吓寫信比LH校長,睇吓可唔可以轉讀上午

原帖由 miugube 於 16-01-28 發表
你試吓寫信比LH校長,睇吓可唔可以轉讀上午班。
當然,充分理由好重要~
LH真係好好嘅學校,想清楚啊~
可以試下。
但機會好微,因為而家PN既學生大部分都想轉上午。
同埋上午班只有3%既位係俾K1新生,真係得幾個位。

引用:完全認同,創價我也覺得只是普通的幼稚園,

原帖由 peggyhklam 於 16-01-26 發表
完全認同,創價我也覺得只是普通的幼稚園,不明為何要爭住入。但學之園無論學術加學校配套已嬴唒,唔需要考 ...
噤讀創價又唔一定入唔到直資嘅,我見朋友兩個女都考到直資學校,不過當然作為家長要另外下啲功夫啦。不過我都覺得如果沒有經濟負擔選擇LH 會比較理想,個人認為學術性和語竟係選擇因素。至於自理品德,家教比較有成效。

‹ 上一主題|下一主題