用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2016/2017英華準小一新生發問區
go

2016/2017英華準小一新生發問區 [複製鏈接]

恭喜獲得小一入學取錄信的家長,我當年收到取錄信的時侯也想了解多些學校資料及學習情況,為小朋友作準備、選擇及放位,歡迎已收到小一入學取錄信的家長互相交流,我也會盡力把我所知的告訴大家,部份回覆可能乃本人睇法及主觀意見(當然我覺得超掂冇揀錯),所以部份問題會以PM回覆,各準小一家長亦歡迎以PM詢問。

本帖希望只給已收到小一入學取錄信的家長發問,如有其它家長想了解面試模式等資料,請在其它主題帖討論,謝謝!

8    0    0    0

回覆:2016/2017英華準小一新生發問區

謝謝你!你很有心!
想請問收弟弟的機會大嗎?約幾成?
小朋友之間競爭氣氛強嗎?如音樂和體育不特出,會否成隱形人?
thx

據我了解有父或兄長關係係可以保證入到round 2,但不保證會收。據我所知應該唔多過一班。

我唔覺好大競爭,除排你目標係前幾名,不過收得嘅學生,去出面讀大部份嘅津校都可以名列前茅(純粹個人睇法),不過小朋友讀得好開心,連家長都好開心(起碼我覺得係),因為好多活動家長都可以選擇參與。

想問問小一開始已有課外活動?

小一已經有, 有多種球類運動, 圍棋, 有㮔植物, 音樂(必需), 童軍等等

仲想問返學同放學時間,如課外活動有校車接送嗎?

請問入了第3rd, 係咪只得waiting 同accept, waiting offer機會大嗎? thanks.

myfamily1807 發表於 16-1-23 09:12
仲想問返學同放學時間,如課外活動有校車接送嗎?
已覆,謝謝!

引用:Quote:myfamily1807+發表於+16-1-23+09:12+

原帖由 hkengineer 於 16-01-23 發表
已覆,謝謝!
我都想知,謝謝!

請問小一功課每天多少樣?課程算吾算谷?

回覆:hkengineer 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:唔該pm+埋我,謝謝 +

原帖由 aka722 於 16-01-23 發表
唔該pm 埋我,謝謝
我都想知呀

醒目開學勳章 王國長老

請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作!

版主
Miriam
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

版主, ok

引用:Quote:myfamily1807+發表於+16-1-23+09:12+

引用:據我了解有父或兄長關係係可以保證入到roun

據我了解有父或兄長關係係可以保證入到round 2,但不保證會收。據我所知應該唔多過一班。

我唔覺好大競爭, ...
想問今年也是保證入second round 嗎?我見有人說即使父親是舊生,first round 已完了,沒有second interview... ...
謝謝

引用:據我了解有父或兄長關係係可以保證入到roun

我唔覺好大競爭, ...
想問今年也是保證入second round 嗎?我見有人說即使父親是舊生,first round 已完了,沒有second interview... ...
謝謝

引用:請問小一功課每天多少樣?課程算吾算谷? +

原帖由 Care_Bears2009 於 16-01-23 發表
請問小一功課每天多少樣?課程算吾算谷?
我都想知,小一大約一日有幾樣功課?

‹ 上一主題|下一主題