用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網-統一選校
go

48網-統一選校 [複製鏈接]

cherriecc0710 發表於 16-1-22 10:52

各位48網家長,請問大家收到表未?有冇頭3志願可以分享下?利申: 1. 油基法 2.油基顯 3.未諗到 ...

表就無可能會有人收到架喇(因為教育局只會寄「統一派位選校通知書」)。。。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2016_faq_jan_tc.pdf

不如你講下派位中心係邊?(唔知今年係咪都係有兩個呢?)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

有十分執著宗教的天主教徒朋友問我48點選校,我話:「你做乜唔早搬?!」

不過鬧完之後建議還是要俾:

甲一:九龍灣聖若翰天主教小學 (4609)

乙一:九龍灣聖若翰天主教小學 (4609)
乙二:天主教柏德學校 (4607)
乙三:佐敦谷聖若瑟天主教小學 (4603)
乙四:樂華天主教小學 (4816)
乙五:天主教佑華小學 (4823)
乙六:聖若翰天主教小學 (4807)
乙七:坪石天主教小學 (4605)
乙八:秀茂坪天主教小學 (4820)  <防寶線>
乙九:基本可以收工

如果以去年推算,應該坐乙二望乙一。另以一間有信仰的準寶校防三寶,
乙九之後大可不填。

當然仲要充份做好叩門的準備啦!

乙4樂天應該唔得, 上年乙3都有人唔入; 你認為坪天好過秀天嗎? 呢兩間我真係唔知點分

呢層我知,不過我覺得樂天同佑華唔會爭太遠。佑華放乙五有機,亦唔難叩,咁緊係博
下佐聖啦!

hkpapa852  乙4樂天應該唔得, 上年乙3都有人唔入; 你認為坪天好過秀天嗎? 呢兩間我真係唔知點分   發表於 16-1-22 16:21

joew_525 發表於 16-1-22 16:39

回覆 奥脫福 的帖子

咁請問如有私校在手, 沒有宗教信仰, 應點排呢??

咁就當然可以視乎自己喜好,進取d去搏啦!

hkpapa852 發表於 16-1-22 17:23

點解你唔提吓聖安當?

呢間好似要升呢到乙一嘛。。。

回覆 manmonster 的帖子

緊係過對面海啦!

回覆 joew_525 的帖子

太個人的選擇,外人好難俾意見!

呢個網的學校我無乜心水。哄搶藍田山?咪攪!

desmond100104 發表於 16-1-22 19:37

請問為什麼會建議九天做甲一乙一呢?今年九天只借2個位俾48網,機會好似好低呢..

此純乃個人喜好。朋友話此校舊年出左個LS仔,「值得追棒」喎!

我心諗,妳早知又唔簡個LS佬做老公?!咁今日咪易辦事囉!

joew_525 發表於 16-1-26 08:47

回覆 奥脫福 的帖子

官塘基法,有咩comment?

14–15校務報告有咁樣講:

獲派 BAND 1 中學的學生超過全級三分一人,保持優良成績

假設「BAND 1 中學」的定義沒有水份的話,個人估計此校的B1同學比例會是
三成左右,是典型二線學校。

http://www.kfp.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//001/report/1415_sch_report_1450081468.pdf

hkpapa852 發表於 16-1-26 10:04

但通常連呂郭呢D都會計埋..... 所以....

連SJACS都計埋,我都與有榮焉。。。

joew_525 發表於 16-1-26 17:34

回覆 奥脫福 的帖子

乜聖若瑟唔係B1中學咩?

聖若瑟係B2a。

柏德去年的中一派位:

http://bpcs.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=6&nnnid=8

當中約46人派到「B1學校」,佔畢業生(125人)的37%,當中
部份更是區外一線學校(如瑪利諾修院學校<中學部>,庇理羅士女子中
學,東華三院黃芴南中學),以一間唔算好谷的學校黎講,個人認為呢個
派位結果絕對在觀塘基法之上。

http://bpcs.edu.hk/CustomPage/7/14-15%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%91%8A%2004-09-15.pdf

joew_525  明白! Thanks.  發表於 16-1-27 10:42

jkhn1234 發表於 16-1-27 15:54

本人愚見
乙一油基顯
乙二安當

好似去年乙一安當有人唔中。

hkpapa852 發表於 16-1-27 20:12

其實觀塘只有4間一線,藍田3間秀茂坪1間。4間基X都只係二線

不過呢個網唔少學校係「二線水平,一線競爭」,乙一都唔夠分!

‹ 上一主題|下一主題