用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網-統一選校
go

48網-統一選校 [複製鏈接]

各位48網家長,請問大家收到表未?有冇頭3志願可以分享下?利申: 1. 油基法 2.油基顯 3.未諗到
   18    0    0    0

jkhn1234 發表於 16-1-22 12:53
樓主,你打算乙一油顯,乙二油法?
我會甲一/乙一,油塘基法,甲二/乙二,油基顯搏可扣門

唉。。。。。本人居於油塘,並冇其他選擇,只係想小朋友近返學,唔洗搭車!

hkpapa852  甲1乙1聖安當吧!  發表於 16-1-27 10:14

jkhn1234 發表於 16-1-27 23:44
48網 人多,學校多,出現很多怪現象
係呀,可唔可以幫忙話我地知,謝!

較「差」校網:灣仔12、東區14、油尖旺31、油尖旺32、觀塘48、荃灣62校網

這些校網有三間「差」小學,但趙sir表示,它們同樣有很多名校,家長無需太擔心。

12灣仔校網有聖若瑟小學、軒尼詩道官立小學、瑪利曼小學;
14東區校網有北角衛理小學(上午)、北角官立小學、滬光小學;
31油尖旺校網有油麻地天主教小學(海泓道)、循道學校、油麻地天主教小學;
32油尖旺校網有大角嘴天主教小學、中華基督教會協和小學、聖公會基榮小學;
48觀塘校網有藍田循道衛理小學、香港道教聯合會雲泉學校、聖公會德田李兆強小學。
62荃灣校網有中華基督教會基慧小學(馬灣)、海壩街官立小學、荃灣官立小學。

趙sir提醒,家長不一定要搬家。但假如子女隨機編號不理想,上述所言可作參考。做孟母也不用急,仔細考慮後才決定搬去哪一校網也未遲。

請問有冇讀雲泉既家長可以話我知究竟呢間好唔好?

sinsinlo  呢個所謂專家  發表於 16-1-28 17:08

各位,其實48網學校雖然多,但係真係間間都好似揀乙二就冇機,所以我可能會覺得情願搏扣門算!!可能辛苦,但係大家所謂既保險,可能已經被人列為大熱,因為個個都想保險!
‹ 上一主題|下一主題