用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關維記 PN 2nd interview
go

有關維記 PN 2nd interview [複製鏈接]

利申 : 我上星期都去左 1st in

我見好多家長都好擔心, 因為有些收到有些又收唔到
我個仔係讀 arts plus, 我隔屋係讀 太古維記的

其實開呢個 post 係想各位爸媽放鬆少少 (睇到最尾其實係廢話來)

因為我見我個仔的同學仔爸媽, 仲未收到而好擔心(有些是表現唔錯但無, 有些是稍為不佳而無收到通知)
因此, 我巡一圈互聯網+上次講座, 大致得出的結論係 :

1) 有 2nd in
- A 得與唔得之間, 想睇埋父母咩狀態, 唔單單係睇家境(官方said), 通常係 outside 的學生
- B 唔得, 但因為係 AP / V 的 PG 學生, 始終孩子仲細, 一次失準唔出奇, 所以想俾多次機會

2) 無 2nd in
- 會唔會係有兄姊在讀, 有機會好得而直入呢
- 真係 sorry 堅唔得, 或者要 K1 再來了

我的廢話結論係,
- 有 2nd in, 有機會得, 亦有機會唔得
- 無 2nd in, 有機會得, 亦有機會唔得

既然, 一切都係未知亦控制唔到賽果,
倒不如
1) 有得 interview 既就好好準備一下, 盡左力問心無愧對得住呀仔呀女
2) 無得 interview 既, 乖乖靜心等結果, 呢個階段你影響唔到賽果(或許都要打去問下, 可能 email寄失/ 電話 missed call)

*太緊張會影響表現的, 我就係見有些小朋友平時還可以的, 但父母太緊張而不自覺當日俾左壓力小朋友, 令小朋友都不其然緊張埋一份
   1    0    0    0

Thanks for the encouragement!  A meaningful post for all the anxious parents here.

我 first in 果日, 就係見到有些家長, 在等待入房期間, 硬要佢個仔坐定定係度唔準郁, 但其實咁樣 (我覺得) 反而係會令小朋友不安的, 我就俾個仔係唔影響其他小朋友情況下, 自己搵野玩, 最後係學校入面搵到有一缸魚魚, 一條 sir 滑梯, 咁橋又係玩車車果度幅牆, 又見到維記宗旨, 悶悶地順便溫多次 Missions & Objectives, 哈哈

回覆:有關維記 PN 2nd interview

我嗰日小朋友全程表現好好亦識英文句子回答姓名同其他問題,老師亦好喜歡她同叫她名和她say bye bye ,雖然沒有兄弟姊妹讀緊亦沒有參加它們的playgroup,也沒收到email同電話,但我對我小朋友有信心(雖然表演好唔代表收hahaha😂😂)隨緣啦😁😁😁

表現才對,打錯😁

yee123480 發表於 16-1-20 15:37
我嗰日小朋友全程表現好好亦識英文句子回答姓名同其他問題,老師亦好喜歡她同叫她名和她say bye bye ,雖然 ...

都係講多一次廢話, 未收到 second in 的, 都可能係 direct in 的,
50/50, 可能 second in 有一大堆人唔掂, 又有可能到時收左 second in 但又唔去呢,
空缺一直在變動中, 唔好太緊張
呢一刻控制唔到賽果的, 所以放鬆心情

(最最最重要既係, 緊張都改變唔到事實, right ?)

我出呢篇野, 係因為我想分享,
我個仔 PG 班, 其實係有一兩個特別 sharp 醒的 特別標青的
佢地都一樣無收到 second in 通知,
而我仍然深信佢地當日表現係無問題的, 所以未收到的, 加油 !!
開學到時見 !!

(希望我個仔入到啦 XDDDD)

引用:我出呢篇野,+係因為我想分享,+我個仔+PG+班

原帖由 xhirt 於 16-01-20 發表
我出呢篇野, 係因為我想分享,
我個仔 PG 班, 其實係有一兩個特別 sharp 醒的 特別標青的
佢地都一樣無收到 ...
我唔緊張呀,祝大家有心儀既校學收,小朋友可以開開心心返學啦

咁2nd 其實會問乜?

謝謝樓主打氣!

Vic pg老師有提過,未必需要second in 因為可能直收

好彩已有其他不錯既offer,咁先可以平常心面對維記賽果

其實維記真係好啱我地既教育理念,希望入到

引用:謝謝樓主打氣! Vic+pg老師有提過,未必需

原帖由 babycatrina 於 16-01-20 發表
謝謝樓主打氣!

Vic pg老師有提過,未必需要second in 因為可能直收
維記教育理念是什麼?

Thanks for sharing your thoughts.
I have confident in my baby too.
Let's all the parents out there just relax and wait patiently for the result in Feb.

confirmed - 同班 playgroup 只有一個無得 second in

回覆 xhirt 的帖子

你問arts plus即老師定係同學仔家長?

回覆:xhirt 的帖子

咁嗰個同學平時上堂係點?

各位家長, 呢幾日都應該有晒結果了吧
問左幾個有讀 Arts Plus / 維記 PG 既朋友, 收生都尚算理想, 一班六個或七個人, 普遍都收到四至五個, 只有其中一個朋友果班, 係低於 1/2 的, 不過佢話佢果班 D 小朋友係普遍怕羞唔多願表達(內向)的, 但正面咁睇, 咁都可以收到一半入去, 都算還可以了吧

Then my child must perform very bad, didn't get 2nd in even in Vic playgroup for a long time.... Sign

Bmwbobo 發表於 16-3-4 09:19
Then my child must perform very bad, didn't get 2nd in even in Vic playgroup for a long time.... Sig ...

小朋友一時既表現, 並不等於整個人生的
淨係果朝夠唔夠瞓, 肚仔舒唔舒服, 甚至同班一齊 interview 既氣氛, 都已經可以好影響到
好似我幾十年前, 細時面試小學, 因為唔識寫個"蝶"字而入唔到坊間話好正既小學,
但最後都一樣咁樣長大, 一樣都入到唔錯的大學,

希望他日你小朋友都可以行其他路到達想要的

師兄/師姐加油, 共勉之

呀不過仲有一樣野, 今次原來都唔一定超大B 就有優勢的,
見到有一月及三月的 B 都入唔到, 反而有個九月出世的 B (囡囡) 入到

very true, my child is a big B and also in Vic playgroup.  Dun even has 2nd in.  Before that, everyone said it's easy because my child is a big b......sign.....But thanks for your reply.  You are right that there is still a long way in their life.  
‹ 上一主題|下一主題