用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

connie001 發表於 18-11-7 15:56
回覆 小牧媽咪 的帖子

你好小牧媽咪, 我仔仔已排S位1年多, 他現在3歲5個月, 我相信出年應排到。我本來是以 ...

你好,文中好似冇提及小朋友被評為邊種特殊情況,其實師資年年會有變數,為免我D資料唔update,我唔評論這方面了,至於課程,所有S位都會有治療師、老師為入學幼兒進行評估,按表現能力去訂定個別教學目標,講得坦白D,小朋友能力比較貼近本身年齡應有表現,老師就會教得進取D,如果小朋友連基本表現都弱,咁就要扎穩個基本能力先可以逐級上,特殊教育就係咁,一定係按返本身能力去做返D抜尖補底嘅教學。好想知道各中心嘅情況,家長可以打去各中心表明家長身份,問下可唔可以安排參觀。

你好,小牧媽咪,囝囝現29個月, 語言遲緩 (單字, 詞語為主), 口肌弱同發音差, 排緊CAC評估。讀緊N班,一星期一次單對單ST

依家考慮緊好唔好同佢退學再讀半年私人S位 (要處理人手接送問題), 定照返N加報星期六的3T課程好

sumi_jsl1012 發表於 18-11-27 10:34
你好,小牧媽咪,囝囝現29個月, 語言遲緩 (單字, 詞語為主), 口肌弱同發音差, 排緊CAC評估。讀緊N班,一 ...

小朋友大小肌有冇特別問題?冇的話就繼續N班+ST個別堂,不過就強烈建議請多個PST(特殊幼兒導師)上門做密集,家長加油

回覆 小牧媽咪 的帖子

大小肌估計ok如果要PST 密集要一個星期多少天?

sumi_jsl1012 發表於 18-11-29 09:59
回覆 小牧媽咪 的帖子

大小肌估計ok如果要PST 密集要一個星期多少天?

可以先同PST去傾,不過如果家長能夠跟得好,初期可以一星期兩次,其餘五日就家長去跟進,之後小朋友叻少少的話,就一星期一堂,最進步D兩星期一堂就得

選擇性失語可以排S 或I 嗎? 小朋友和外人完全不說話, 也不能分離, 其他一切正常, 現k1主流, 私家確診

BCDJP 發表於 18-12-16 12:21
選擇性失語可以排S 或I 嗎? 小朋友和外人完全不說話, 也不能分離, 其他一切正常, 現k1主流, 私家確診 ...

你好,咁為你小朋友評估個位應該有返咁上下經驗同權威如果只係失語症,應該冇乜可以安排入S。其實失語症一定要搵好有經驗同年資嘅言語治療師去跟進,家長加油

小牧媽咪 發表於 18-12-26 21:59
你好,咁為你小朋友評估個位應該有返咁上下經驗同權威如果只係失語症,應該冇乜可以安排入S。其實失 ...

你的意思是失語症是很專門所以政府不會有特別幫助?

BCDJP 發表於 18-12-26 22:47
你的意思是失語症是很專門所以政府不會有特別幫助?

咁你小朋友評估後有乜跟進?有冇俾轉介信叫你幫小朋友排服務?本身有冇社工跟進?我只著眼入S位個一點而言,如果小朋友一般智能正常,大小肌發展正常,社交情緖冇特別需要,只係選擇性失語症,應該唔會可以有S位排。請問邊間機構幫小朋友評估?心理學家做評估?定教育學家做評估?

小牧媽咪 發表於 18-12-26 23:10
咁你小朋友評估後有乜跟進?有冇俾轉介信叫你幫小朋友排服務?本身有冇社工跟進?我只著眼入S位個一點而言 ...

私人兒童心理學家, 外國人, 專做失語, 在一大clinic group 裏其中一個 child psychologist, 小兒一直在她那裡做 training, 效果不錯, 她説不用ST, 因是心理問題, 小兒語言能力是很好的, 肯説的時候沒有問題, 不肯説是anxiety 的一種, 類似 depression.
一直沒有睇政府, 因1) 吾知要等到幾時 2) 私人的 psychologist 都説政府不明白這病 3) 有機會被評冇事 (如肯説話) 4) 如不説話通常會被評為Asperger , 這個心理學家認為是錯診, 如用ASD 方式去 treat 會有反效果
小兒沒有其他學習及行為問題, 現在問下因私人很貴, 是超出正常人付擔能力, 長期下去不是辨法, 是否應該問始見政府

BCDJP 發表於 18-12-26 23:46
私人兒童心理學家, 外國人, 專做失語, 在一大clinic group 裏其中一個 child psychologist, 小兒一直在她 ...

另外大小肌肉沒問題, 社交是弱, 因不敢 approach 同學, 但上堂很聽話合作. 幼稚園方面知道我們有私人跟進都沒有特別提議

回覆樓主:

小牧媽媽你好、我想問下呢,我小朋友現33m,反緊大口環協康s位,佢大肌弱(未能正式跑步,只係急步,未能離手自己行樓梯,但能夠自己離地跳),小肌少少delay,言語正常,認知over左佢年齡少少(老師話佢學緊3歲野),但佢唔肯玩滑梯千秋,係一個唔鐘意去公園既小朋友,我估佢都係感統方面有問題,我問過老師佢話前庭弱。佢有學校收左佢k全日班,咁樣情況其實繼續反s好定出主流好?cac最近評就話可以出主流,已有轉介信比我排e,但我仲未知點選擇。s位就離屋但遠,k就屋企附近

回覆 小牧媽咪 的帖子

小牧媽媽你好, 仔仔現在3歲半多, 是自閉譜系, 我們在7/2017排, 今年9月(到時4歲多)應該會排到S位, 我們亦已參觀了幾間特殊中心。我們住在九龍灣, 我們現在有3個選擇: 其中兩個是'將軍澳陳宗漢'(我們覺得協康有口裨,好有系統, 機構大有support, 但比較遠和冇校車到,要自己帶返學); '黃大仙曹金'(有校車到, 感覺校舍舒服, 但不知課程怎樣和不夠協康資源好) , 我們認為課程和資源是陳宗漢較好, 但曹金霖就比較方便有校車到, 請問小牧媽媽可否給予你的見解和comment, 選那間排第一較為合適? 你對兩間comment如何? 盼指教, 謝謝。

小牧媽咪 發表於 16-1-5 13:01
作為S位老師,希望利用我嘅專業同餘暇時間同大家傾下計,解答下大家對S位嘅疑問,歡迎交流

...

小牧老師你好,我家小朋友4歲,ASD  現在考慮入不入S位,之前看過書講密集課程對小朋友有幫助,小朋友主要係社交,行為,語言弱,智力正常,來年小朋友升K2 ,我地唸住train 1年,再看情況,咁我係咪應該接受offer 呢?小朋友現有學津服務。
聽,S位的小朋友大多中度 ,我怕自己選錯求意見!謝謝

回覆樓主:

小牧媽咪,有事請教你,已PM,thanks

小牧媽咪 發表於 16-1-5 13:01
作為S位老師,希望利用我嘅專業同餘暇時間同大家傾下計,解答下大家對S位嘅疑問,歡迎交流

...

想問下S位跟地區派位嗎?如果想去第2區,不是居住果區,可不可以嗎?因為來到九龍城區只有一間,仲要是機構是為視覺受損的兒童而設。

小牧媽咪 發表於 16-1-6 21:34
你好,首先多謝你有留意到我的post, 對於你嘅問題,有一點需要請你考慮,你認為宿位除咗能夠提升小朋友嘅自 ...

小牧媽咪你好,感謝你願意在此為家長們解答疑問,而我也有幸在數年後的今天,偶然看到你這個貼文。不過我很疑惑,為何你會覺得:「小朋友去到宿舍,最主要係做啲咩架?就係困住係張床度」。請問這是你親身耳聞目睹,還只是道聽途說?一般在特殊幼兒中心的住宿生,除了洗澡、如廁、早餐、晚膳、晚間茶點等一定不會在床上進行的活動外,也會有大肌活動、黃昏活動、玩具時間等,到要睡覺時才會返回床上,所以應不會出現你所說的,住宿就等於困在床上這種情況。不過,當然因為各間住宿中心的人手比例不同,所安排的活動種類和時間也會有分別,但總不會要幼兒整天逗留在床上,那不是等於坐牢嗎?

(利申:在住宿幼兒中心工作的現職員工)
‹ 上一主題|下一主題