用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 VS 仁立
樓主: Tvbbprince
go

宣道 VS 仁立   [複製鏈接]

回覆:晴晴小B 的帖子

宣小四頭馬車保持派位靚仔入兩拔:1)學術一班⋯⋯2)排球➕運動一班⋯⋯3)音樂樂團一班⋯⋯4)校網靚⋯⋯選得宣小而諗住上2、3架馬車,要有心理準備付出大量錢、時間及天份要高!

回覆:sukitelfold 的帖子

有幸和宣小學界排球比賽對過賽,只計一組排球隊,宣小正選及後備有30幾人出席,6人一隊計,已經可以出5隊,是旦一隊已經可以贏其他學校。又問過宣小妹妹,一星期練4日⋯⋯⋯,排球隊水平,已經超哂班!!!

晴晴小B 發表於 15-12-26 10:29
仁立只計b1a+b1b比率應該剛好50%(有錯請更正),aps就65%左右(只能說大約,因大家既b1c定義應該會有分別)。 ...

請參考回应#4, APS band1%近90%~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D6

sukitelfold 發表於 15-12-26 10:48
手機apps版睇到第4頁,一面倒仁立,嚇得我呀,以為「九龍塘宣小」降咗呢,隔離又係vs真道、vs德雅!!:tooc ...
真係好奇怪……APS升中派位成績超班,仲可以有得vs……唯一问題只係想唔想有經济負擔吧~

引用:有幸和宣小學界排球比賽對過賽,只計一組排

原帖由 sukitelfold 於 15-12-26 發表
有幸和宣小學界排球比賽對過賽,只計一組排球隊,宣小正選及後備有30幾人出席,6人一隊計,已經可以出5隊, ...
還有,宣小各樂團都只是每星期練習一堂,每堂二小時而已!這樣情況下亦可屢獲佳績,我都覺得佢地好勁呀!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-26+15:04+

原帖由 Yanamami 於 15-12-26 發表
我係話b1a+b1b

回覆:宣道 VS 仁立

如果住荃灣及葵青的都知仁立是地區一缐,聯繫的林護更是神校,由於仁立的大抽獎的,咩小朋友都有機會入,所以如果自己小朋友條件好D,跑出機會很高。但當然亦要留意林護聯繫位有限,最奸要諗埋考得叻但抽唔到的後著。而宣道因是全港皆知的名校,揀叻的小朋友入,所以要考得叻非常難,但考得叻但抽唔到的時候,叩門可能有優勢,因為學校會睇小朋友全港ranking。

Yanamami  係吖~九龍城区終有優勢~  發表於 15-12-26 16:07

引用:+本帖最後由+晴晴小B+於+15-12-26+10:57+編

原帖由 晴晴小B 於 15-12-26 發表
入band 1中學,宣小89%,仁立55%

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-12-26+發表本

原帖由 gigiwin888 於 15-12-26 發表
入band 1中學,宣小89%,仁立55%
但如果只計B1A+B1B,兩校差距明顯拉近好多,只相差15%左右

回覆:宣道 VS 仁立

我唔明仲乜要變成比較b1a and b1b

咁比的話仁立b1a and b1b 加埋個數都少一截la

引用:我唔明仲乜要變成比較b1a+and+b1b 咁比的

原帖由 siden 於 15-12-26 發表

反而仁立好少b1c

引用:我唔明仲乜要變成比較b1a+and+b1b 咁比的

原帖由 siden 於 15-12-26 發表

用四五十萬讀APS,你都唔希望只入到間b1c

引用:宣小四頭馬車保持派位靚仔入兩拔:1)學術

宣小四頭馬車保持派位靚仔入兩拔:1)學術一班⋯⋯2)排球➕運動一班⋯⋯3)音樂樂團一班⋯⋯4)校網靚⋯⋯ ...
係!同事個女用每月連學費,近10k去補習, 拉小提琴, 操水等!

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+15-12-26+發

原帖由 cattz288 於 15-12-26 發表
係!同事個女用每月連學費,近10k去補習, 拉小提琴, 操水等!

...
只能說10K包⋯⋯學術補習➕音樂➕運動,那10K相信是平均中位數!!!

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+15-12-26+發表係

只能說10K包⋯⋯學術補習➕音樂➕運動,那10K相信是平均中位數!!!
多數唔止。

回覆:cattz288 的帖子

即讀六年APS隨時要使超過六十萬,再加上佢位處於香港其中一個英中學位最鬆動既校網,計b1a+b1b比率都只係贏充斥大量新移民學生既屋邨小學 — 仁立15%左右,咁仁立都算雖敗猶榮。

回覆:siden 的帖子

仁立有世襲,要考慮是否值得放棄。弟妹和將來子女可能有用。

引用:即讀六年APS隨時要使超過六十萬,再加上佢

原帖由 CarmanEE 於 15-12-26 發表
即讀六年APS隨時要使超過六十萬,再加上佢位處於香港其中一個英中學位最鬆動既校網,計b1a+b1b比率都只係贏 ...
由始至終都係你一個比2間學術。。。當你六十萬係真,但人家覺得值回票價,當送一份終身禮物(專長)給小朋友,呢D又邊有得計呀?!都係嗰句⋯⋯合適2個字說來簡單,但又真實,不用A vs B。。。

引用:Quote:原帖由+CarmanEE+於+15-12-26+發表即

引用:有幸和宣小學界排球比賽對過賽,只計一組排

‹ 上一主題|下一主題