用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs根德園
樓主: chilungmail
go

高幼vs根德園 [複製鏈接]

回覆:高幼vs根德園

舊年我都係KV 同高幼。我揀了高幼

引用:現有offer如下: 高幼pm 根德園am 聖保羅堂

原帖由 chilungmail 於 15-12-15 發表
現有offer如下:
高幼pm
根德園am
我朋友有這兩間offer, 佢揀咗高幼.

引用:舊年我都係KV+同高幼。我揀了高幼 +

原帖由 Beazel 於 15-12-16 發表
舊年我都係KV 同高幼。我揀了高幼

你好. 請問讀咗一年,感覺如何?老師有耐心教小朋友嗎?學校功課如何?其實高幼我都好鍾意.
但仔仔比較活躍,未必樣樣野都聽話合作,所以希望老師能夠寬容地慢慢教好小朋友。

(另外懇請有心人唔需要編故事引導其它家長放你心儀幼稚園嘅位。大家公平討論,各舒己見,不是更好嗎?)

回覆:高幼vs根德園

如果夠分考小學,根德園有學卷。如果冇錢的考慮,高記英文小學中學,比較優勝。其他因素例如宗教,車程,上午下午,校車安排或小朋友自身喜歡邊個環境,因人而異。兩間都是好學校。客觀的分析。

引用:Quote:qqmiki+發表於+15-12-16+10:49+AM+PM

原帖由 chilungmail 於 15-12-16 發表
反正根德園K2都係要pm, 所以am pm無太大concern.
RC

引用:如果夠分考小學,根德園有學卷。如果冇錢的

原帖由 babybaby2014 於 15-12-16 發表
如果夠分考小學,根德園有學卷。如果冇錢的考慮,高記英文小學中學,比較優勝。其他因素例如宗教,車程,上 ...
根德無學券的

引用:+本帖最後由+chilungmail+於+15-12-16+20:2

原帖由 chilungmail 於 15-12-16 發表
我仔讀得好開心,老師好好,都好有耐性,我仔有時好硬頸,唔聽老師話,不過老師真係好有方法,同埋校長都好,最好係佢地朝早早家長可以睇。功課我自己覺得唔算太深,一日一樣,星期五三樣左右。而家十二月寫緊大字。

引用:Quote:原帖由+chilungmail+於+15-12-16+發

我仔讀得好開心,老師好好,都好有耐性,我仔有時好硬頸,唔聽老師話,不過老師真係好有方法,同埋校長都好 ...
感謝分享。
我仔都好硬頸,老師越惡佢就越攪事。

引用:Quote:原帖由+chilungmail+於+15-12-16+發

我仔讀得好開心,老師好好,都好有耐性,我仔有時好硬頸,唔聽老師話,不過老師真係好有方法,同埋校長都好 ...
論課程程度,請問根德是否比高幼更深?

kv 學術深過高幼, kv 可以叩到一線津校, 慳返小學中學的學費, 或可以去比高小更好的直私, 但當然有risk 無offer.  

但如果錢不是concern, 又滿足高主教, 可選高主教, 但高幼唔俾大抽獎, 所以一入高幼, 唔易走返出黎, 上到中學唔好嫌佢band1c

另外, 兩間都無乜net 的英文堂, 呢兩間都要預大量金錢外補英文

回覆:chilungmail 的帖子

高幼升小比率低,得5-6成,同埋一樣要去高小面試小一,11月才知小學部收唔收㗎。萬一唔收,要兩手準備!收到就唔可以玩大抽獎。

KV 就出去考直私小學一定著數過高幼,始終KV 學術非常好。

‹ 上一主題|下一主題