用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 國際班 VS SC 如何選擇好呢?
go

York 國際班 VS SC 如何選擇好呢? [複製鏈接]

如題, 可否給予意見,謝謝!
   1    0    0    0

回覆:Koalalamlam 的帖子

YORK語境較好,但學費較貴。

你喺度問十個有九個半都會建議你SC

回覆 Koalalamlam 的帖子

SC 名氣大,但係校舍原來有啲舊,另外考Lego嘅老師睇落有啲惡,我都有D驚!老師好似嚴d!但係York面試嗰日氣氛幾好,校舍環境好似好好多!學術可能York好d!SC好似教自理能力高d!

學費貴唔係問題,有錢都唔好浪費

自己search下York d 新聞就知道!
Key word: 慕道會,教局發强硬聲明,超收,僭建

唔係嘛,你真的要問?還是找話題?

引用:唔係嘛,你真的要問?還是找話題? +

原帖由 maymay27 於 15-12-14 發表
唔係嘛,你真的要問?還是找話題?
唔係喎,兩個class各有優點,我家人都有同一選擇,問吓意見有乜問題?York國際班係雙班主任(SC得K1係),每日普通話,淨呢兩樣都已經有分別啦!

引用:學費貴唔係問題,有錢都唔好浪費 自己searc

原帖由 jjkrist 於 15-12-14 發表

sc之前都係超收,但都係過去,而家兩間都無啦

各有所長,考慮因素太多,好難講邊間適合你,例如am定pm ,學術,三語,net班主任…等,
名氣就sc大好多,唔知道考p1有沒有幫助?呢道fans比例sc同york大約10:1

建議search舊post check check.

P.S.:  希望這個post不會引駡戰

回覆 boyandes 的帖子

坦白講,未in之前會揀SC!in完之後我揀York! 感覺2間學校文化好唔同!2間都有過去唔好嘅新聞,僭建 (York) or 要家長簽 give up letter (SC).... 其實始終都係睇適合小朋友性格及自己家庭重要d!本身自己屋企全英語對答,小朋友極之好動活躍及喜歡英文書籍,亦可能之後考慮小學讀國際學校(如上小一小二功課考試壓力太大),個人覺得York吻合自己家庭多些!所以我會揀York! (2間都有offer, SC pm offer, York am Int'l offer)

回覆 Park88 的帖子

真的好個人,未必一定係排名高d,名氣大d,就一定要揀佢!每人喜好不同!

回覆 Koalalamlam 的帖子

你亦可於2校放學時間,親身到現塲看看放學安排,老師態度,仲有可即時問問現有家長及小朋友,讀得開心嗎?問家長有咩唔好或好!咁你會知道大約自己喜歡那一間!

樓主係度問意思之餘自己都要做下research 如去學校網頁睇下,打去問下或如其他家長所說親身觀察。(假設你身邊完全沒有識人讀緊那兩間學校)

我有幸兩間都有識人讀,咁確實係傾向sc commnent比較好,讀左幾年都好滿意,程度合理,小朋友presentable等,無乜不滿。而york的家長通常呻大谷,教既野太深,溫書溫得好辛苦。好處係學校安排的課外活動非常有趣,又幫你安排考英文試等。

每間學校都有自己特色,這是當然的,不過既然說bk多sc fans,waiting的人非常多,係度講sc的唔好處恨你放位的人一定有。

係啦,York 嘅野你要讀過先知,
我就識幾個讀york 英文唔錯,
入名校都唔少

引用:學費貴唔係問題,有錢都唔好浪費 自己searc

原帖由 jjkrist 於 15-12-14 發表

sc最近都有單簽名放棄新聞

回覆 Park88 的帖子

謝謝你的意見呀!

-----

兩間學校只是幼兒園而已, 各有長短, 不值得口舌之爭
小朋友一世人溜溜長, 就算現在選對了幼稚園, 不代表將來有對等的成就

平常心!
‹ 上一主題|下一主題