用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎? ...
樓主: Miffy_Joey
go

學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎? [複製鏈接]

回覆:學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎?

其實做人道理、社交技巧、閲讀習慣、有禮貌不是考小一都會教,繼續用你覺得對的教養方法。其實有些未必關是咪學卷幼稚園,不是人人都目標直資私小,有些家長可能是地區名校舊生,夠晒分入,讀間平平地的幼稚園就算。

我當年有地區名幼, 九龍塘半龍OFFER, 但最後留返讀救世軍, 今年考左三間直私都有兩間收, 讀學卷都唔一定差, 最緊要反而係家庭的培養, 樓主唔使太擔心, 加油

引用:Quote:Galaxy88+發表於+15-12-16+23:56+話

原帖由 Beiku 於 15-12-17 發表
K1 interview, 啲學校以咩準則去收學生, 老實講, 我睇唔到. 睇資質? 睇家長? 睇家底?
我小朋友, K1 interv ...
感謝你的鼓勵,我都在考慮,若在附近讀,省掉時間和學費,讓他學興趣班和英語更好。加上16-17年免學費添,又唔駛搭校車,真係不俗。

回覆:Galaxy88 的帖子

我認為照住自己所需要的方向去行會更好,雖然讀名幼考直私機會較大些,但最主要看小孩本身特質及運氣,時也命也!

引用:Quote:原帖由+Miffy_Joey+於+15-12-11+發表

原帖由 ffaye 於 15-12-11 發表
其實好多因素會影響到個統計。例如,如果呢間幼稚園大部分家長都target津小,咁出去考既自然少。又例如父母 ...

大至認同妳所講,不過講漏咗其中一樣主要因素,就係「眼緣」。

‹ 上一主題|下一主題