用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二插班
樓主: Jas-MaMa
go

小二插班 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:edutm+發表於+15-12-10+07:35+請問你

原帖由 palmchristy 於 15-12-10 發表
同佢有意無意經過目標學校時讚吓間學校, 讚吓校服靚, 講吓學校的好處, 例如大過而家的學校, 有游泳池, 有 ...
咁點令佢也滿足現校呢?其實佢好適應現校好開心, 但我不喜歡太多B6同新移民, 有時想揾個同學仔一放假一齊玩都溝通唔到, 又想升中好的, 目標是原本小一時的第一志願, 佢之前like的但難叩的, 點樣挑起佢團火但仍like讀緊果間呢?

引用:Quote:原帖由+palmchristy+於+15-12-10+發

原帖由 piglet0529 於 15-12-15 發表
咁點令佢也滿足現校呢?其實佢好適應現校好開心, 但我不喜歡太多B6同新移民, 有時想揾個同學仔一放假一齊玩 ...
孩子喜歡新校不一定會引致不喜歡舊校。

唔需要對孩子講舊校任何短處,只需強調新校好處就是。轉校唔一定第一年就成功,可能要多試幾次。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:Jas-MaMa 的帖子

打去心儀學校問下有無位,同點樣辦插班手續

回覆:wister 的帖子

不斷轉校, 只要面子?

醒目開學勳章

引用:不斷轉校,+只要面子? +

原帖由 skkeung 於 15-12-25 發表
不斷轉校, 只要面子?
想𨍭校總有原因, 為何說只要面子?

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+15-12-25+發表不

原帖由 piglet0529 於 15-12-25 發表
想𨍭校總有原因, 為何說只要面子?
當然有很多原因, 但絕大部為了升banding 而無尊重小朋友的意願!

醒目開學勳章 貢獻勳章

skkeung 發表於 15-12-25 19:36
當然有很多原因, 但絕大部為了升banding 而無尊重小朋友的意願!
雖然,我係因為尊重孩子意願而轉校,但我都想講:身邊嘅朋友轉校,都有考慮孩子意願!而家庭因素應比孩子意願為重,e.g. 經濟原因,有細跟尾作為成年人,應顧全大局,唔應該一味尊重孩子意願

恐龍家

引用:Quote:skkeung+發表於+15-12-25+19:36+當然

原帖由 小曳人 於 15-12-26 發表
雖然,我係因為尊重孩子意願而轉校,但我都想講:身邊嘅朋友轉校,都有考慮孩子意願!而家庭因素應比孩子意 ...
Agreed with you. 我細個也是小一下學期轉校, 哥哥和妹也一樣轉校, 因為搬家.
當年我媽也只是輕描淡寫跟我们們說'“你地唔讀依間學校架啦”, 當時還不知要搬. 沒有人會敢問媽“你有問過我想搬家轉校嗎?”
我記得班主任也只是微笑随口了我一句“你唔讀啦?” 我也只是點了一下頭.不記得有難過的感覺

‹ 上一主題|下一主題