用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 囝囝12月尾出世,超級細B,大家認為應該做大仔定細仔呢? ...
go

囝囝12月尾出世,超級細B,大家認為應該做大仔定細仔呢? [複製鏈接]

咁好彩,有間K1下午班收佢;又有間N班收佢,兩間學校又差唔多,好掙扎做大定細
   0    0    0    0

回覆:囝囝12月尾出世,超級細B,大家認為應該做大仔定細仔呢?

兩種教野唔同,如果你覺得你個仔既發展已達標,K1

回覆:囝囝12月尾出世,超級細B,大家認為應該做大仔定細仔呢

睇學校同小朋友程度,有d學校課程深既,我會俾佢讀pn

識認好多野,但仲未肯講野。
最多都係爸爸媽媽同埋埋嫲嫲

回覆:囝囝12月尾出世,超級細B,大家認為應該做大仔定細仔呢?

學校收得應該Ok吧。

引用:識認好多野,但仲未肯講野。最多都係爸爸媽

原帖由 leungondick 於 15-12-04 發表
識認好多野,但仲未肯講野。
最多都係爸爸媽媽同埋埋嫲嫲
做大仔幾時都輕鬆啲。

我仔係12最尾個日,今年全報k1,到開始面試先埋怨自己點解唔報n後備下,好擔心冇offer,但真係好多謝上天眷顧,目前已收到兩個offer,我會俾佢讀k1,想佢跟d哥哥姐姐玩多d學多d

我都係咁諗,但好多家長都話細仔,自信心會弱好多,影響學習

如果N同K KG差不多, 當然讀住K 先,  PN 始終係玩既多, K都叫真係多D野學, K跟唔上, 可以再報多次K 做超大B , 但都好多例子係細B 好快跟得上的~  

我大仔也是細B, OCT,  照上K1, 下學期成績各方面已追上大B,現在K2 寫字有力冇問題跟得上,  所以你不用太擔心

引用:我仔係12最尾個日,今年全報k1,到開始面試

原帖由 todaysat 於 15-12-04 發表
我仔係12最尾個日,今年全報k1,到開始面試先埋怨自己點解唔報n後備下,好擔心冇offer,但真係好多謝上天眷 ...
有哥有姐你應該好有經驗決定如何處理了

我女係超細龍b12月尾,今年讀k, 一般係跟德上。但當然理解能力都不級大B。今年我有再報K。因為我還是希望做大B。今年再報K,吾同的是上年學校揀我,今年到我有資格去㨂心儀名幼。

引用:我女係超細龍b12月尾,今年讀k,+一般係跟德

原帖由 sibylyau 於 15-12-04 發表
我女係超細龍b12月尾,今年讀k, 一般係跟德上。但當然理解能力都不級大B。今年我有再報K。因為我還是希望做 ...

busydaddy 發表於 15-12-4 15:38
有哥有姐你應該好有經驗決定如何處理了
Maybe你誤會咗了,我得一個咋,我話返學後學校d同學仔,個個都大個佢,係哥哥姐姐

引用:Quote:busydaddy+發表於+15-12-4+15:38+有

Maybe你誤會咗了,我得一個咋,我話返學後學校d同學仔,個個都大個佢,係哥哥姐姐 ...
我仲以為有龍鳯哥哥姐姐可以一起上課添

引用:我仔係12最尾個日,今年全報k1,到開始面試

我仔係12最尾個日,今年全報k1,到開始面試先埋怨自己點解唔報n後備下,好擔心冇offer,但真係好多謝上天眷 ...
好叻呀!超細B都有2個 offer!

仔仔會在coming 一月讀N班嗎?戒左片未?

好睇樓主你要乜,我仔十一月細B,今年K1,我們堅決會比佢做大仔,出年repeat K1...

知識上,我的兒子應該比很多年紀較大的同學好,但physically ...K1已經要開始揸筆,如果local 班還要開始寫字了

佢,真的未ready ar!!!!

自己最清楚自己的小朋友,無理由同個最差的比較,追得上or not behind, 唔等如ahead! 條路咁長,唔差在一年半載!

樓主加油!細B有offer 係好好好好好叻的事!

回覆 sibylyau 的帖子

我都諗住係咁,謝謝!

回覆:sibylyau 的帖子

路過想問問,我覺得細b好慘,好似所有學校係鬥搶大b,明知大b手上豈止1個offer丫,但偏偏細b就係等人放位,等到就有,等唔到就只可讀不是心儀的學校。因我大仔是細b,細仔是大b,我成日諗,下年細佬考pn就可以有好多選擇了,可能表現不及哥哥(哥哥事實講野和面試表現追得上大b),唔點出聲都可能有理想心儀的名幼收添,不過有時又會諗,其實遊戲真係咁玩?真係大部分甚至名幼都會收大b?即使表現平平都會要嗎?

樓主可先讓小朋友讀K1, 觀察下再決定來年會否再考K1, 讀多年.  每個小朋友發展都不一樣. 選擇適合小朋友的幼稚園就是了.

swarovski2011 發表於 15-12-7 08:55
路過想問問,我覺得細b好慘,好似所有學校係鬥搶大b,明知大b手上豈止1個offer丫,但偏偏細b就係等人放位, ...
但事實上一年前去in同今年去in,表現真的差天共地。上年in六間只有一間收。今年in三間名私,一間收一間吾收一間等緊結果。
當然今年再in, 貴精不貴多。可以有目標地去㨂學校,都吾想再辛苦小朋友一日跑兩三場interview。

上年其中兩間吾比報12月細b,除了sc, 當然上年考既野對細b黎講真係好難。今年再去in三間對大b黎講easy job。不過賽果係表現好未必收,因為太多人爭。除了表現外還需要點運氣。

同每間學校收生規則都吾同,有offer既,我覺得係學校覺得小朋友都適合佢學校所以先被選中。

所以平常心。

‹ 上一主題|下一主題