用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 虛心請教 - 喇沙家長
樓主: eeefamily
go

虛心請教 - 喇沙家長 [複製鏈接]

SIYip 發表於 15-12-10 15:56
面試班無咩用,真係好睇小朋友真功夫。我估計我朋友個仔嘅成績係b1b   左右,因為佢英文超好,數學唔錯,係 ...
佢上次呈分,  除咗一科88,  其他 3 科都 9 字,  全級都係中上高小小,   今次係常識差咗得7 字尾,  所以又拉底咗,  但都係中上,   

老師就建議博,  但我仍考慮中,   自行應會博,  但乙部真係唔知

係咪填自行時要填埋乙,  唔係好似撰小學咁分兩次填?

eeefamily 發表於 15-12-10 17:58
佢上次呈分,  除咗一科88,  其他 3 科都 9 字,  全級都係中上高小小,   今次係常識差咗得7 字尾,  所以又拉 ...

分兩次。自行還自行。自行和抽獎的交表時間相差很遠。

自行還自行,統一還統一,係兩回事。現階段係報兩間心儀中學。常識佔6 影響相對少。幾多分唔係重點,重點係老師估計嘅banding. 如果你對老師有信心,甘佢嘅建議好重要,畢竟有心嘅學校同老師係會細心分析每年學校派位情況。至於統一,考埋呈三再上嚟研究啦。

如果係中上成績,我自已唔會咁搏,除非有特殊強項。

俾個上年嘅例子,個男仔係地區一綫十幾名,校際音樂節連續幾年獨奏攞冠軍,喇沙第二輪面試都冇,男拔收咗佢,當然音樂係好大原因,所以我睇喇沙係成績第一,相同成績就睇才能。

978212 發表於 15-12-10 23:51
俾個上年嘅例子,個男仔係地區一綫十幾名,校際音樂節連續幾年獨奏攞冠軍,喇沙第二輪面試都冇,男拔收咗佢 ...

個男仔件樂器唔match姐, 喇沙好睇音樂, 我可以100%肯定.

回覆:eeefamily 的帖子

我外生六年前是小五六全級第一考入喇沙,但人獎項不多但勝在考取多個中英學歷證書。而我女兒同校同學今年亦考入該校, 他亦是小五六全級頭一二名。所以我想呢間中學睇重成績多一點。

引用:小兒想入喇沙,+但全級名次只是中上游,++九

原帖由 eeefamily 於 15-12-03 發表
小兒想入喇沙, 但全級名次只是中上游,  九龍城某小學就讀,  

聽坊間話喇沙好睇數學,  小兒有多項奧數比賽 ...
我識人牌面比令公子強都插唔入。

回覆:虛心請教 - 喇沙家長

多謝大家意見,  我會慎重再諗一下

成績緊係重要,b1c   自行揀佢就當自己買六合彩,反正自行有兩個選擇,但是否一定要最top   嗰幾個?我諗學校考慮嘅唔單只係成績表上嘅成績,係潛在能力,中英水平係必睇。

lovemusiclove 發表於 15-12-11 09:38
一定成績行先,一般津小冇頭五名都唔洗諗。
我好肯定我朋友個仔係一般津小同非頭五,但佢英文真係非常好,加好醒目,反應快,好有自信。其他美音體都無突出表現。

引用:Quote:lovemusiclove+發表於+15-12-11+09:3

原帖由 SIYip 於 15-12-11 發表
我好肯定我朋友個仔係一般津小同非頭五,但佢英文真係非常好,加好醒目,反應快,好有自信。其他美音體都無 ...
呈分排名會計埋視藝音樂,有啲小朋友學術強,但比術科拉低排名

有無人知,LS每年有幾多入到F.1,但升唔上F.2?

星期日去咗 fun day, 入門口已被歌聲吸引了,  但好 surprise 有唔小 "印度之星"  都係該校生

希望我仔有機會啦

eeefamily 發表於 15-12-15 17:40
星期日去咗 fun day, 入門口已被歌聲吸引了,  但好 surprise 有唔小 "印度之星"  都係該校生

希望我仔有機 ...

若冇以下任何一項, 應該較難入喇叭 :

-   官津校全級頭3 (私校, 頭20也可)

-  體育項目全港頭5
(通常喇叭會找你的 ), 而學業成績和操行不能太差.

-  樂器起碼5級或以上優異成績, 中級組或以上比賽曾獲冠/亞軍, 通常要跟名師
,  學業成績(尢其英文)要. (其實喇小已經有足夠musicians去羸男女拔, 所以書院只收少量musicians, 中樂都得).

- 大型數學比賽經常全港頭 20, (只拿金獎, 一等獎未足夠).
, 學業成績(包括英文)要中.

-  特殊技能: 多國語言, 國際藝術大獎, 科學或國學大獎等等(極少例子)
,  學業成績(包括英文)也要中.

-  喇叭是法國傳教士創校, 所以每年都收幾個法/印/越人士, 通常來自國際校, 中一入French特別班, 修法文, 英文, 副修中文.

我朋友個仔係無囉

SIYip 發表於 15-12-15 22:09
我朋友個仔係無囉
你話朋友個仔D英文係非常好, 這已經是一項特別技能!

喇沙重視英文, 其英文成績在男校中敢認第二, 考外國名U亦有很高成功率, 因外國大學很重視英文和數理, 對喇沙仔很有利.

youma 發表於 15-12-15 22:41
你話朋友個仔D英文係非常好, 這已經是一項特別技能!

喇沙重視英文, 其英文成績在男校中敢認第二, 考外國 ...
男校邊個第一?dbs 定 st joe?

youma 發表於 15-12-15 19:00
若冇以下任何一項, 應該較難入喇叭 :

-   官津校全級頭3 (直私校, 頭20也可)

多國語言?

多一國得唔得?韓文native 程度算唔算特殊技能?
謝謝。
‹ 上一主題|下一主題