用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat K1 waiting list
樓主: globe_globe
go

St. Cat K1 waiting list   [複製鏈接]

回覆 jlbb1 的帖子

我有睇,我個人真係覺得SEE YOU NEXT TIME真係客氣說話等於你中文同人講"再見"唔等於真係一定會再見面啦攬攬錫錫都係佢真係鐘意個小朋友的表現,同埋我唔知你有冇試過IN人,就算INTERVIEWER面試真係俾好高分,都唔一定收個個CANDIDATE,因為後面亦有一籃子FACTORS,(SC你睇下張表,連張表都好多ITEMS俾分格格)利申:當日IN個個老師都好NICE,好滿意咁樣,但都係WAITING ^^

我尋日都有同先生講呢個CASE,都替樓主難過我2個小朋友都唔收,我其實尋日都有問我先生會唔會大個個係學校表現影響到個細或我地在學時表現得太怪獸,不過我先生話畢左業邊記得,我只係想指出唔收一個小朋友除左面試表現外,太多原因啦,所以個老師個刻真係真心覺得你好好,但唔收都唔一定係佢決定
另一間名校,我聽一個老師講,IN完俾晒所以FORM校長,校長自己簡,根本唔知佢點簡
我亦可以話你知我識人係大學IN S6學生(醫學院),有一個面試好BRIGHT,但最後唔收,另一個面試好差,唔講緊,竟然開學後見到(你諗下差到記得個學生)所以 TAKE IT EASY ^^

最近有朋友子女IN緊中學,傾開就知面試101分都未必收
LS http://web.lasalle.edu.hk/eng/admissions_to_form_1.html INTERVIEW:40%
MSS http://www.mss.edu.hk/S1Admission/s1admission1415.htm INTERVIEW:30%
QC http://www.qc.edu.hk/admission/2016/qc_adm_detail_e.pdf  INTERVIEW:30%
劉金龍 http://www.lkl.edu.hk/infoday2013/Points%20to%20Note.pdf  INTERVIEW:20%

回覆:St. Cat K1 waiting list

其實張表格有咩係比分部分?我完全唔記得佐

回覆:dwkw333 的帖子

agree!

回覆 CC1205 的帖子

只係記得有好多格仔但我估父母邊間中小學都應該計分
兄姊讀邊間又可能計分
GUESS ONLY

maylulu 發表於 15-12-1 18:17
你個case好特別,咁都唔收真係好奇怪。
到呢刻仍然檢討中.....

DIKE 發表於 15-12-1 18:17
咁真係會好失望喎~ 我們都好明白你心情, 頹一兩日好啦, 之後嘅路仲好長, 一齊加油!
...
thank you!  大家都唔好放棄! 加油!

balj 發表於 15-12-1 20:52
回覆 tc78 的帖子

老師都十分假
宜家諗返都係! 除非老師真係有決定權啦!

回覆 tc78 的帖子

我識2個弟妹都做超大B就收番如果真係心儀,就寄下信,祝你WAIT到,加油

CC1205 發表於 15-12-1 17:11
其實無offer都唔係重點,而係知道有d小朋友玩lego時過枱,搶人野都有offer...

...
幼稚園面試真係唔好咁認真, 面試只係其中一部份, 填張FORM開始已經計緊你分!

AJBabies 發表於 15-12-1 21:55
回覆 tc78 的帖子

我同你same case!我好明白你嘅唔開心!去年細b考唔到都算,今年超大b去考都pm waiting ...
吓.....終於有超大B個case同我一樣, 但你都唔好灰心, 你小朋友肯答已經好叻, 你個仔一定唔係差(千其唔好咁諗), 其實只係我哋真係唔知學校暗盤係要求要邊D小朋友, 但當我仔都知呢刻St. Cat. 唔收, 佢問我, "媽咪, 點解嘅? 點解佢唔收我呀!"我真係想標眼淚!

02413124 發表於 15-12-2 10:07
回覆 tc78 的帖子

我識2個弟妹都做超大B就收番如果真係心儀,就寄下信,祝你WAIT到,加油
多謝鼓勵!

算啦,各人心中的尺不同,點都有人唔滿意我當初是回應有人說老師假,我只想指出可能老師係真心,只不過生殺大權不在她手
到你現在又話唔好講多餘說話,我心諗老師只可以好似機械人講STANDARD野,做得好都唔好讚(WELL DONE,GOOD都唔好講,可能有人都會講個個TASK老師都話GOOD,WELL DONE點解都唔收,好失望)
我自己都是家長,從來失敗,我都唔會怪其他人,只會諗下自己做好未,做好左唔得,未下次再努力或自己真是不適合或做得比我好既人更多.

回覆 tc78 的帖子

我細仔都問點解哥哥間學校唔收佢,我答佢你係媽媽心目中已經做得好好,但神可能覺得呢間對你黎講唔係最合適你,放心,神一定會幫你簡一間最好的

balj 發表於 15-12-2 10:11
老師梗係有決定權啦, 得佢見你, 小朋友幾叻都好,唔鍾意父母, 都可以決定一切 ...
咁即係我累咗佢啦.....但我已好配合只填問卷, interview 時無提水, 無望佢架喎.....

回覆 tc78 的帖子

balj只是假設,不用多心
‹ 上一主題|下一主題