用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人後悔做超大B?想了解下
樓主: janicelwy
go

有冇人後悔做超大B?想了解下   [複製鏈接]

回覆 kufubaby 的帖子

係呀,小朋友有需要,留一年無問題,一世人流流長,又吾係要佢快d出來養家。但純粹為考學校有優勢去repeat,就吾一定值得。

回覆:有冇人後悔做超大B?想了解下

朋友個仔年尾出生,本身已經內向冇乜自信,讀k1仲經常比老師講呢樣未掌握,嗰樣差少少,朋友決定repeat k1,以超大B身分考到龍校,仲變得有自信,因為佢樣樣都做得好,唔會覺得自己差,老師仲好鍾意佢。
所以有時真係睇小朋友,唔可以一概而論。

但感覺上名幼都係有d優勢,剛剛考小學呢批,好似比較多offer的,咁啱都係名幼生,而特別好似我呢d, 父母要返工,如果學校課程比較配合考小學,會有d幫助。唔係話靠學校就得,但我估比由happy school train都去考小學程度,點都容易d啩。

我都考慮緊𨍭唔轉細女做大b, 如果佢憑大b考到龍幼就一定轉,但另一重要考慮係,佢會由龍b變蛇b, 出生率遠低於龍年...

我仔同學7 月出世, 上年去名幼重讀k1, 佢好高, 又大隻, 媽似山東婆, 上年k1 似k3, 今年重讀, 我接受吾到
另外一個12月仔, 竟然吾做兔尾, 要做大B龍頭, 唉, 敢多人在龍年, 我點都試下兔先
我成日覺得重讀於佢吾得之時, 點解預設吾得

tan888  兔年出生率多過龍呀  發表於 15-12-2 15:21

作為12月b的父母,真是好難幫bb決定。老師話他慢,自信受影響,再叫他重讀,更不開心。考直私,最好是一家有waiting。現正煩惱中…問學校,都說造大好…個人觀察bb,k3是慢半拍,k2就太易,到底怎樣幫他開竅?

Jane1983 發表於 15-12-1 08:18
回覆 kufubaby 的帖子

係呀,小朋友有需要,留一年無問題,一世人流流長,又吾係要佢快d出來養家。但純粹 ...
但我看到的趨勢是, 就算小朋友跟得上, 無學習上的問題例如speech delay, 有些家長為了考名校有優勢, 就在N班repeat, 這點我覺得不值得!  

大細b的分野去到小三左右就不明顯, 加上我地讀書個代都有人高考衰左而re-take, 這幾年亦常聽到有人說DSE考衰左科中文, 點解唔留番個quota長大後才用?!  就算不用重考, 用來畢業後讀一年全職master都好, 無謂N班跟得上也貿貿然repeat.  

jaycee_mami 發表於 15-12-1 09:42
但我看到的趨勢是, 就算小朋友跟得上, 無學習上的問題例如speech delay, 有些家長為了考名校有優勢, 就在N ...
我相信有部份細B能力上真係會較差,但更相信有大部分為了考小學更有優勢,自己𧗾量啦!我自己就認為這個quota 留番來讀master 甚至PhD 好過,他們的年代可能master degree 已是最基本入場卷了。

PigletBoBo  同意Twongcw, 我地年代repeat F5 F7 N次都係咁啦, 我唔認為中學以後仲要concern 個age.   發表於 16-1-13 14:37
Twongcw  讀得Master, PhD廿幾歲人仲需要考慮Quota?  大1年細1年根本無人care同察覺,讀MBA的經理們年紀愈大愈有資歷   發表於 15-12-3 11:08

其實大b的所謂考小優勢只是想當然的,對小bb大一個月可能是識講識行與否之別。在幼稚園階段其實分別更多因性格的不同而產生的。如:一個主動多說話、人見人愛的細b會贏內向沉靜的大b。報考直私千多人,收的來來去去都是那100人,失落的900多人其實都可以好有能力潛質,只是遊戲規則傾向了外向精於表達的小朋友。而在學校到底細b會不會因跟不上而失信心,就視乎老師是以精英教育的手法,還是有教無類的手法。好可惜香港是一個精英主義、單一思維的地方,家長、老師都奉行這些,我們要擺脫,似乎要移民了。

Heyheyjoyjoy 發表於 15-12-1 09:17
老師話他慢,自信受影響,
考直私,最好是一家有waiting。
問學校,都說造大好
個人觀察bb,k3是慢半拍 ...
你個case 都算clear cut, 還有什麼要考慮?

MrBeast 發表於 15-11-30 19:26
冇,只有後悔唔在k1 repeat 而等到k3.  我可好肯定我個做細一定讀唔掂要留班,要明白小學是6年,初小留班會 ...
非常同意初小留班會有陰影, 我自己就係好例子, 因為留過班, 永遠覺得自己好差, 比不上別人.

大B考小學一定有優勢,因為某些小學要做中英文重組句子,達至小一的level. Even那細B好叻,比正常發展快半年,但同大B,都爭半年;如果同叻的大B比,都爭一年。
但呢個問題都好困擾,因我仔係十二月尾出世,但做細b跟k2課程讀得好好

其實現今香港咁多人做超大B,相信將來不會因為自己大人半年而吾開心呱。而家香港課程越來越深,寧可做大不做細。上左小一,全日班不夠時間玩,食,瞓,有時連小朋友去廁所都吾得閒,如果做大B,可以多一年時間充足睡眠,將來身體也強些吧,好多家長為左小朋友入心儀學校,學校是不近家的,車程遠,休息少,你們了解下放學校巴幾多點去到你屋企樓下,你們就會明白了。二十幾年前做大B會吾開心,我估將來和我們以前不同了

引用:我仔同學7+月出世,+上年去名幼重讀k1,+佢好

原帖由 cindytsg 於 15-12-01 發表
我仔同學7 月出世, 上年去名幼重讀k1, 佢好高, 又大隻, 媽似山東婆, 上年k1 似k3, 今年重讀, 我接受吾到
另 ...
其實兔年至係最高出生率既一年。因為龍年開始停双非。

jaycee_mami 發表於 15-12-1 09:42
但我看到的趨勢是, 就算小朋友跟得上, 無學習上的問題例如speech delay, 有些家長為了考名校有優勢, 就在N ...
所以我通常會建議細B個年的pn唔讀,之後以大B報N,同時细B報K,再看有什麼offer 才決定,免除要repeat n 班的bad feeling

ffaye 發表於 15-12-1 18:49
其實兔年至係最高出生率既一年。因為龍年開始停双非。
朋友仔係2011, 我個女係2012 (龍年)11月, 2013 1月先停雙飛, 呢樣我最清楚 , 除非兔出生率高過龍啦

回覆:cindytsg 的帖子

兔年真係高龍年少少,但要到蛇年先大幅減少

回覆:cindytsg 的帖子

兔年有九萬五

引用:Quote:ffaye+發表於+15-12-1+18:49+其實兔

原帖由 cindytsg 於 15-12-02 發表
朋友仔係2011, 我個女係2012 (龍年)11月, 2013 1月先停雙飛, 呢樣我最清楚 , 除非兔出生率高過龍啦
...
謝謝更正。睇番新聞,零雙非係2012年宣布,於2013年1月1日實施。

不過兔年出生率係過去10年(或更長)之冠。確實數據就要爬下文至揾得番。

上次看報紙見到淨計(本地父母)出生率, 2012年係約58000人, 2013年57000人, 2014年62000人, 有錯請更正

兔年本地加雙非9萬5, 龍年小過佢, 我真係佑吾到
‹ 上一主題|下一主題