用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 民XX成員女兒:考TSA好開心
樓主: retriever
go

民XX成員女兒:考TSA好開心 [複製鏈接]

loveDD 發表於 15-12-1 09:44
其實現時「直資」等於另類「學卷」,都係跟人頭。

對! 但數目太少, 要改變個生態, 一定係郁官津校.... 唔係好快直資跟返官津條路走返轉頭...

而家直資最平果間都要俾一年萬幾蚊....

punlik 發表於 15-11-30 22:06
你覺得應該取消檢驗還是改革檢驗方法?
其實私校既行動好明顯, 佢地最注重教學效率, 注重家長評價, 點解佢地可以帶頭唔參加TSA?

留意, 你一直關注既BANDING 問題(同時也是私校要擔心的), 同TSA 無關... 至於而家只有幾間帶頭不參加TSA, 要知道得罪教局唔係講玩, 我絕對覺得KYS 校長有GUTS, 多過有人以為佢係度抽水...

講返檢定問題, 我想講既唔係檢驗.... 如果你明白工程或者產品生產, "檢定" 生產過程是否正確執行, 比檢驗成品重要得多...

三眾青安是一例...

再假定豬農跟豬, 如果只考慮豬有幾肥, 結果係最後分銷商(或過程)灌水, 或者食肥仔藥.... 如果真關心豬既質素, 應該睇下個豬農有無做妥野, 譬如: 餵岩既料, 夠唔夠水飲, 有無足夠空間, 有無聽音樂, 有無足夠休息? 咁樣先會生產又健康又肥既豬, 而唔係得閒走去稱下佢有幾重...

好似公聽會果位軒小同學講得岩, 政府宣傳話孩子一天應有多少親子時間, 玩樂時間... 不如政府查下教局(豬農個老細), 有無做岩個過程, 確保生產既豬, 又肥又健康...

punlik 發表於 15-12-1 10:10
這間學校是否家長心儀既學校呢?1.校長有愛心2.學生絕對吾需要操練TSA3.小學派位好.
當依位校長系 ...

其實講到尾, 就係自由...

不同家長有不同需求, 政府攪定個場, 俾自由度家長, 家長會自己埋位...

"作為家長,如果TSA考得吾好,吾是應該檢討嚇咩,點解最後反而是吾考吾想比較.甘樣是對學生有利嗎?壓力肯定有,因為招吾夠人啊.成績又吾太理想."

先唔講小三是否應該有評估(我講查豬農不應查隻豬),就算真係要睇下D 細路既能力, 係咪要STRAIGHT FORWARD D? 有人比較香港同國外既考試, 感概話: "國外考題係考你識幾多, 香港考題係考你唔識幾多"

PRE-S1 係昇中後考... 有D人話 題目要分學生高低, 所以要難D... 我奇怪大家都達標有什麼問題?

孩子解難能力不是在題目中鍛鍊出來的...  君不見不少高分低能?

話時, HKU INFO DAY 咁多家長出席(可能家長學生一半半), 究竟呢十幾廿年, 香港孩子的解難能力, 是進步還是退步? 我覺得香港教育攪到咁, 真係有D 悲催...

回覆 punlik 的帖子

我無話要立即取消...

但係TSA 係無用係好明顯... 長遠應有代替品.

但要檢討教學, 我覺得唔係要查隻豬, 係查D 豬農...

最後係俾家長自由度, 小學學卷化, 家長各取所需...

坦白講, TSA 唔係你話要既野, 只係則面反映某D 你所追求既質素...

我批評一樣野同我自身利益或者有無損失無關...

TSA 自己小朋友能力應付到, 不應成為它存在是否合理的依據...

TSA的存廢, 最終是考慮TSA 的原始目的是什麼, 合理不? 又有無做到它預期的功能?

"TSA行左超過十年,政府學校既學術水準總需要有一個評估.學校使用既是公, 用TSA,都需要有一個更優既評估方法.歡迎你提出可行既看法.

TSA需要改革,例如政府可以要求校長不得進行TSA額外操練等...所以先要開討論會研究, 是話要求人地跪低就是勝利.

項目一樣道理,肯定遇到不同困難, 大家集思廣益去想辦法提建議, 隨便就話放棄,香港教育亦都會進步.正如,直資學校就滿足左部分家長愉快學習既要求.我覺得政府學校肯定應該有基本要求,多開不同類型既學校讓家長選擇,總好過有事沒事就罷課要求學校改變教學方針.

當有如此滿足家長要求既學校存在既時候,家長是否真是會選.還是想選學習壓力大既學校油天?"

仍然係果句, 評估係驗定個過程, 唔係去驗檢個成品....   這樣最後一定會TWIST 左個原意... 從你字裡行間, 其實你係覺得TSA 可以成為你一個選校指標, 這個有多真實?

政府學校不同類型是挑戰. 留意因為係普及教育,  為顯公平,  提供資源一樣, 教學方式一樣, 所以可以抽籤定奪... 如果不一樣,  可能是帶著學卷去考...

最後是.... 討論會否落到建制派常用的一種圈套,  譬如有人用我不太認同的方式爭取, 不等於我不支持他們爭取的理念...

不贊同罷課, 但贊同取消TSA, 時間表再議!

punlik 發表於 15-12-1 11:06
吾評估結果.評估過程有效而可行既方法是? 

其實唔係無評估結果, 最終隻豬都會去市場賣(不計PRES1 都有DSE 啦)...

無論養豬定種花, 你都唔會得閒攪下佢卦...

純係檢討教學系統, 資源分配, 檢定下個豬農不是很足夠嗎?

講返轉頭, 政府講話, 大家也知係事實既, 孩子應每天幾多小時玩樂, 唔該佢地檢定下...

你唔信我再講多個例子..

大家都知道要健康應多菜少肉, 3份蔬菜2份水果, 每天最少30分鐘運動....

咁你話每年BODY CHECK, 能確保你健康?

定檢定下你一天有否3份蔬菜2份水果, 每天最少30分鐘運動, 更能確保你健康?

具體操作, 緊係收十幾萬一個月既官諗啦...

簡單講係睇下教學有無做到預定既工作同目標

"又花又豬是幾明?"

點解唔明呢?

都話睇個農夫有無做岩野, 而唔係查隻豬囉...

alyk 發表於 15-12-1 13:32
這裏唔見有人批評小朋友, 只是批評陳生不負責任講大話.

陳映霖在公聽會發言時,聲稱考TSA「考得好開心,無 ...

陳生講野, 如你QUOTED 的屬實, 好似CY 咁, 係QUALIFIED 左架...

留意 "他所認識的"

佢無錯... 其他贊同取消既, 佢唔認識姐...

punlik 發表於 15-12-1 12:01
其實就好似跑步甘, 大家都跑得好辛苦.
大家要求話,政府想嚇辦法啦.唔好跑啦.
政府話,哪!行去旁邊拉.( ...

好似一間公司咁, 股東同董事係分開既... 董事作為專業經理人, 負行政職務實行股東既意志...

立法局就好似代表大家(肢東)意志既股東會咁... 股東唔係行政單位...

所以市民鬧, 其實好有建設性喎...

難道市民要提供切實可行方案比教局執行?!

市民聲音好清楚, 私校帶頭話TSA 唔關教學事....

油天唔係大部份家長既甜心, 千萬唔好以為個個家長鍾意谷功課... (如果油天調過另一個網, 睇下係咪一樣受歡迎?)

你講既其他野, 我又睇唔到保留TSA 有什麼地方可以幫到學生?

有版友話TSA OPTIONAL, 或者RANDOM 或者不記名...

我覺得都係WORKAROUND... 減低爭拗同比個位政府下台階...

最好政府俾証據大家睇下, 因為TSA3既存在, 曾經做過D 咩好事, 幫過學校同學生...

如果欠缺.... 真係睇以任何型式保留小三評核...

‹ 上一主題|下一主題