用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參觀中學有什麼要留意?
樓主: c1234
go

參觀中學有什麼要留意? [複製鏈接]

kikiboy 發表於 15-12-1 08:52
就算S1都係挑選過嘅
LEE 个就大部份中學一定會选过晒啦

回覆:參觀中學有什麼要留意

我女學校冇。你想做就去申請就得了。
阿女當日做完我哋都有問佢有冇人問佢問題,佢話大部份人都會問適唔適應,功課多唔多? 我哋問佢你點答…佢自己話要睇你適應能力

回覆 c1234 的帖子

Hi Yanamma, 那天,中學老師第一時間找來一個學生去應付家長,老師想至身事外。學生就很純真的不準家長入場。而妳估那老師怎樣說?

回覆 Yanamami 的帖子

Hi Yanamma, 那天,中學老師第一時間找來一個學生去應付家長,老師想至身事外。學生就很純真的不準家長入場。而妳估那老師怎樣說?

c1234 發表於 15-12-1 23:13
回覆 c1234 的帖子

Hi Yanamma, 那天,中學老師第一時間找來一個學生去應付家長,老師想至身事外。學生就 ...
"对唔住~座位有限,無預先登記就唔好意思了……”
不过我去过YWGH同SPCS, 都俾無登記家長入。YWGS唔check有無登記,SPCS有另—counter可到場即時登記。

大家可考慮加多個問題, 就係問啲學生點樣至可以好似佢哋咁出嚟做代表?

回覆 Yanamami 的帖子

妳講的例子很好,可以另開counter, 即時登記。有這樣應變措施的學校值得一讚!可惜我去的只是普通地區中學,最令人失望的是老師不但沒有教導學生如何處理,反而想借助學生去打發家長

妹妹頭 發表於 15-11-30 09:12
回覆 BBKDWLAM 的帖子

但好多時, 都只係一場SHOW, 見有朋友讀名校S5, 當天被選為做服務生, 預早, 老師已經 ...

同意, 通常簡介會所見嘅學生都經過揀選, 我只會問學生在教學, 測考次數, 活動等了解多d。
至於老師態度, 到你真正入讀, 又係另一回事
‹ 上一主題|下一主題