用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田培僑(直資) vs 音小(私立)
樓主: yuwong
go

沙田培僑(直資) vs 音小(私立) [複製鏈接]

引用:Quote:JadeW+發表於+15-11-28+16:34+講真,

原帖由 布希亞 於 15-11-28 發表
好,我仍有不明請教,
即小學不谷到中學才來谷?那這間學校整體上是定義從小學開始愉快學習,留前鬥後,到 ...
應該說是因應小朋友的年紀,在不同的階段有不同的apporach, 培僑的教育是12年制,而且不用呈分,所以小學階段不需谷成績,主力培養好學習心態及主動學習,到中學部,就要開始對自己未來負責任,是時候去拼博,而從小訓練好的學習心態,便派上用場了。

ccycsy  完全正確及同意!  發表於 15-11-30 10:22
ccycsy  完全正確及同意!  發表於 15-11-30 10:22
bbb330  很有用的意見  發表於 15-11-28 20:52
bbb330    發表於 15-11-28 20:51

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:JadeW 的帖子

回應:
1.學校不單分精英班,每一科也分精英班,例如中文精英班,英文精英班。 ----

那是中英拔尖補底,將每一班叻既同需補強既學生在部份課堂或飯後小息抽出班外提昇能力,是實行小班教學呢!不是你所理解的精英班安排!重點:其他家長亦已講是拔尖補底呀!吾係只顧精英呀!

2.校長表示程度會比其他學校快2年,所以當升中一後,轉英文,學生學習數學卻無難度,因程度早了一年,而班級越高越深,中五己至大學程度---

英文培僑係深既,學生英文能力普遍較強,吾係教快呀!係英文強,吾使小學轉成英數去教數學,影響學生在小學階段吸收數學概念呀!數學培僑根本冇教深,用緊一般津小既課本及補充,冇跳級,亦冇行校本課程教深!到中學因為英文底子好,英數教學不會有問題,所以無需提前用英文教數學呀!何來比人教快2年的說法,請不要誤解了!校長係話,中5學生既「英文」水平已有大學水平呀,吾係數學呢!當然越高年級英文就越深啦!

3.對精英班有特別授課,例如直接去科大上課---

呢點我吾清楚。但據知是有資優學生會被學校推薦去科大上課,資優課程的話,我不想在此再詳細論述了,這是政府給資優生的特別資源,全港學校都會有類似安排。其實,在家長或學校立場拔尖又有何不妥!最重要的:學校是有將不同資源放在不同學生上,對我來看是件好事!配合不同程度有不同安排,並吾係只照顧所謂「精英」而放棄所謂「非精英班」學生吾俾佢地特別授課呀!學校不單止吾放棄成績落後的學生,反而好落力地幫呢班學生,有特別加開課補底,會有老師陪伴溫書既自修室開放給學生使用。老師學生們留校到成晚上9點,老師留到咁夜為的就是協助他們呢!希望你聽過家長們的說明會有更佳的理解!

4.校長說當自己一手培養的小朋友考dse時,成績會大躍進----

事實係校長好有信心成績會有進步,因為校長前文係講前幾年的畢業生因不是自己親生仔,intake 中學收生時平均只有b2水平,但學校在此外在因素下仍取得不錯的dse成績。相信黎既呢一屆,大部份由小學已親自培養的學生會取得更佳成績,因平均學生水平是較以往高了,學校亦監察及比對這批學生他們的學術水平亦較以往更好,因此有信心取得好成績!但當然學校仍是會不斷改進,希望小朋友都有更好的入大學率,這也是家長們所期盼的!所以校長會加強小學升中後發現相對較弱的項目訓練,令學生可以有更好升中基礎。例如中文科,今年小學又有新加拔尖補底政策,幫小朋友加強作文能力,在作文課堂時將學生一分二,行小班教學,能力強的有飯後小息增潤班,以進一步加強學生學術水平!這不是谷,而是輔助的教學政策,提昇水平吾一定係要谷呢!

ccycsy  資料正確!  發表於 15-11-30 10:24

回覆:daddykei 的帖子

順帶一提,如果是說小朋友學習需要特殊幫助,例如SEN,這方面音小也是沒有支援的。

簽名被屏蔽

回覆:布希亞 的帖子

呢位家長,你既用詞都相當有趣、理解能力亦與別不同!

smb329  原來大家都有同感.  發表於 15-11-30 10:30
ccycsy  你也看出來了?  發表於 15-11-30 10:25

回覆:yuwong 的帖子

其實你問我,我會叫你選音小。因為真的是愛心學校,家長老師包容度高一點!讀書除左學校課程,老師,其他同學及家長都相當重要!音小是一條龍,沒有呈分壓力!學校亦注重品德教育,家長們大部份是基督徒,大家對不同能力或表現的學生會有更多既愛心及照顧呢!

兩間學校都有很多在讀生的弟妹仍是後備生,希望你能盡快決定,幫助大家脫離苦海!感謝!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

音小同培僑之間我揀左培僑。培僑好適合坐唔定既小朋友,每日有幾次小息,又有咩中藝英藝果d表演,音樂堂有得打鼓,學校又大可以走週走,一年有兩次淡季sem break, hea hea地都幾爽架。

回覆:沙田培僑(直資) vs 音小(私立)

邊間VS邊間都系紙上談兵, 我親身試過傳統名小後, 全家一致選培僑。

回覆:beautyhar 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:沙田培僑(直資) vs 音小(私立)

如果吾怕麻煩, 又有選擇困難症,咪唯親身試囉 不喜勿插, 盡快放位啦當然 !!

引用:如果吾怕麻煩,+又有選擇困難症,咪唯親身試

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+yuwong+於+15-11-28+08:41+編

原帖由 yuwong 於 15-11-28 發表
91網, 我識個D中四寶多,91一直都糸重災區。 睇下樓主想抽中邊間啦來同培僑作比較啦, 咁如果中二三綫都接受又另作别論。 專注力偏低, 我仔都系, 我諗樓主選两間都無太大問題, 音小我朋友仔囡都讀紧, 無話有問題喔。

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+15-11-28+發表

原帖由 布希亞 於 15-11-28 發表
但佢又想大抽獎
咪玩啦,91區抽得就係頭果幾間,如果抽二缐有乜好頭痛,你估頭果幾間唔谷咩?

頭果幾間乜會輕鬆得過培僑?講穿咗,即係睇下有無免費概一線好學校讀,谷唔谷跟本就唔係考慮概因素。

簽名被屏蔽

引用:Quote:積奇百事+發表於+15-11-28+23:19+咪

原帖由 布希亞 於 15-11-29 發表
咁揸住音小去搏,又未必唔得
不過有幸抽到頭志願,又多數係谷,到時又變成頭痛,呢個point好
...
其實91網,頭三間沒有一線尾同要上位嘅學校咁谷,宜家連寶校高年級都好谷,唔受谷嘅pk喇,唔好諗抽獎喇

回覆:Babyarsene 的帖子

吾受谷既 培僑書院升中冇呈分的 不能夠跳船 培僑書院中學並非輕鬆 跟吾上到時再轉走 要去返傳統學校會比小學一直在傳統學校更頭痛的呢!

‹ 上一主題|下一主題