用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【短片】名校生轉校脫胎換骨 做埋傑出學生 ...
樓主: elbar
go

【短片】名校生轉校脫胎換骨 做埋傑出學生 [複製鏈接]

憫父 發表於 15-11-27 13:51
2013 年見報的數目是 7 次
2014 年見報的數目是 7 次
2015 年見報的數目是 19 次

無法,如果不放多些鱔,怎可以。。。匯知中學加學費逾42.5%

tintinlam 發表於 15-11-27 15:19
留班? 退學? 幾十個哦!!!
我諗多數人都無留意, 其實新高中課程係有一個"小四學位派位機制":
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-4-placement/index.html

所以有D學校, 中三升中四真係可能會走咗一堆人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 elbar 的帖子

其實名校生想轉校, 點到會先考慮D一線尾, 二線頭嘅學校. 果批學校都好樂意收果批名校生. 幾難相信每年都有咁多名校生插班入匯知.

hkpapa852 發表於 15-11-27 15:33
我諗多數人都無留意, 其實新高中課程係有一個"小四學位派位機制":
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/pr ...
「中四學位派位機制」不會影響直資中學,所以匯知不會因這機制流失學生,若每年有 60 個中四位,明顯是他們留不住初中學生引起。

「中四學位派位機制」只影響官立、資助及按額津貼學校,如果這些中學有足夠中四學位,所有中三學生是可以原校升讀中四,不用參加中四學位派位。

「中四學位派位機制」有關原文:所有官立、資助及按額津貼學校應提供足夠的中四學位收納所有原校的中三學生,並在學年初與中三學生的家長確定有關安排。在這些學校就讀的中三學生,將不會參加中央學位安排。

Ryan_baba 發表於 15-11-27 16:45
回覆 elbar 的帖子

其實名校生想轉校, 點到會先考慮D一線尾, 二線頭嘅學校. 果批學校都好樂意收果批名校生 ...
匯知係一線尾, 二線頭??

www  Band 3  發表於 15-11-28 13:13
Ryan_baba  可能你誤會左我嘅意思  發表於 15-11-27 17:05

中學是否名校不重要, 要有好學習環境, 能幫助考入心儀學科及大學

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-11-27+14:12+編輯+

原帖由 憫父 於 15-11-27 發表

2013 年見報的數目是 7 次
如果鱔稿係指同記者夾做宣傳稿,又未必。而家好多人對名校又愛又恨,鍾意睇名校原來幾咁醜惡。匯知有呢方面故事提供,好多讀者受落,對傳媒可能都幾吸引。

traeh 發表於 15-11-27 17:24
如果鱔稿係指同記者夾做宣傳稿,又未必。而家好多人對名校又愛又恨,鍾意睇名校原來幾咁醜惡。匯知有呢方面 ...

2015 年 1 月 27 日,香港 6 份報紙同時發出"名校生因壓力大轉到匯知重拾信心"為內容的新聞稿,宣傳味很濃!

27/1/2015  名校生難抵壓力 轉讀直資重拾信心 - 《蘋果日報》
27/1/2015  名校壓力大 為留讀精英班出貓 - 《晴報》
27/1/2015  名校生悲歌 10個有9個焦慮症 - 《經濟日報》
27/1/2015  名校生中四轉校更展所長 - 《東方日報》
27/1/2015  名校生轉校減壓 重燃大學夢 - 《明報》
27/1/2015  名校生壓力爆煲 轉校增自信 - 《太陽報》

27/11/2015 名校生轉校脫胎換骨做埋傑出學生 (蘋果日報)
27/11/2015 學界正能量:名校批「垃圾」 投匯知終膺西貢傑出生 (文匯報)
27/11/2015 名校10招保成績 全科合格也留班 成績差被罵「廢人」 學生轉校拾歡顏 (經濟日報)
27/11/2015 名校10招保成績 學生淪考試機器 (晴報)
27/11/2015 遭教師奚落﹕有否想過不讀這裏? 難抵名校重精英 女生轉校奮起 (明報)

www    發表於 15-11-28 13:14

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-11-27+18:06+編輯+

學校一次過邀請記者來訪問,就會同日刊登。報道都刊於港聞版,港聞記者一般唔肯夾鱔稿,要新聞有吸引力至會寫。所以應該係學校深明名校有幾衰嘅故事,大有市場,所以成功得到大篇幅報道。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-11-27+18:14+編輯+

其實我都覺係校方宣傳手法,仲要年年如是,不敢恭維。只係對鱔稿理解略有不同。

tiger789 發表於 15-11-27 17:11
中學是否名校不重要, 要有好學習環境, 能幫助考入心儀學科及大學
其實更實際的是學生能否揀到想讀科目,此直接影嚮入U選擇。—個頗好成績的學生在頂級中學係

bottom,  但去band 2 反而可㨂心儀subject,  起碼有得去考下心儀大學,只要放低名校burden.  

bbkingdombb    發表於 15-11-28 02:03

hkpapa852 發表於 15-11-27 11:59
一日入U率只達B2尾B3頭水平既直資中學, B1名校生過到去, 山雞要變鳳凰, 唔會好難啫呀! ...
變到鳳凰都好, better than giving up herself at elite school, may even cause social problems.  Good for her!  

論宣傳,滙知

[b]名校的定義都是家長和學生給的, 如果只靠一些霉體嘩眾取寵的广告宣傳, 就能招攬學生入讀, 也太低估家長和學生的智慧了![b]

回覆:【短片】名校生轉校脫胎換骨 做埋傑出學生

出一篇'新聞'威力大過100篇廣告。

啲唔係名校嘅學生同家長,都好多鍾意睇呢啲新聞,當然要市場啦!

利申:我阿女阿仔讀果間唔知算唔算名校,只知道果10招都冇用過!

有人喺fb爆料話嗰個模範學生喺名校讀書時日日化粧返學,又逃學去拍拖,出席率少于一半,所以被迫留班。

lovelyec 發表於 15-11-27 17:02
匯知係一線尾, 二線頭??
Band 3B-3C.

網友根據匯x學校報告的分析:「報導內表示每年中四收了 60 名校外插班生,有一半是名校生。正常好好的一間學校何來這麼多位收 60 位校外插班生?2015 年入讀本地大學課程的比例是 8.2%,上年中六學生有 184 人,即是 15 人讀本地大學課程。」

約124個原校學生,加60個中四插班生(約30個來自名校),結果15人考人「本地大學課程」(不等於UGC資助學士學位)。。。

引用:Quote:lovelyec+發表於+15-11-27+17:02+匯

原帖由 www 於 15-11-28 發表
Band 3B-3C.

網友根據匯x學校報告的分析:「報導內表示每年中四收了 60 名校外插班生,有一半是名校生。正 ...
讀得Band3學校已經不是求分數。家長只係希望子女可以攞返啲自信心同唔好學壞。入大學率呢啲數據對於佢地嚟講會比較奢侈。

Soundervolt 發表於 15-11-28 13:23
讀得Band3學校已經不是求分數。家長只係希望子女可以攞返啲自信心同唔好學壞。入大學率呢啲數據對於佢地嚟講會比較奢侈。 ...

如果是Band 1A名校生,讀唔上或不適應,可以轉 Band 1B/1C,甚至Band 2學校,沒有必要轉去那些「入大學率對於佢地嚟講會比較奢侈」的 Band 3 直資。

‹ 上一主題|下一主題