用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙和港大同學會選邊間好?
樓主: singsasa
go

蘇浙和港大同學會選邊間好? [複製鏈接]

回覆 lymchau 的帖子

請問是否蘇小家長?現在每月學費多少?lunch time 之後,還會上學術課?還是每日可以在校完成功課呢?我反而見到升中大部分去左中華基金中學,請問點解咁多人揀呢間中學?

引用:請教大家給我意見,我囡蘇浙和港大同學會收

原帖由 singsasa 於 15-11-26 發表
請教大家給我意見,我囡蘇浙和港大同學會收咗!我沒確定要選擇邊間好!
好多人想您放港同學位

回覆:caca316 的帖子

今年K3學費7百幾,蘇浙小學學費大概$3,600左右,一般來說在學校做功完大部分功課

回覆:singsasa 的帖子

中華基金屬band 1尾, 大部份學生屬band1的。

我知道張祝珊英文中學,都收好多蘇淅學生

引用:Quote:原帖由+singsasa+於+15-11-26+發表請

原帖由 dreamdream081 於 15-11-29 發表
好多人想您放港同學位
請不要這麼陰謀論,蘇小在學術上的確係好,語境亦好,連洗厠所嗰個都係講普通話,小朋友喺咁嘅環境讀書普通話一定沒問題。英文方面係讀深一級,如果小朋友係谷得嘅讀蘇小學術上一定唔會比港同差。另外,讀得蘇小嘅,升中根本唔會揀蘇浙公學。
如果升中便去美國升學,即不用考慮一條龍的問題。如果是想打好中文基礎,蘇小是好好的選擇,但要有心理準備一定不會輕鬆。
利申:女兒並非蘇小和港同就讀。

bettywtleung

回覆:dreamdream081 的帖子

咪陰謀論,我大女同學當年真是放了港同繼續讀蘇浙,因為她媽媽覺得蘇浙夠深,她家姐兩個都是蘇浙考第一去了Coed, 之後再去了英國讀!

不過近年名氣蘇浙當然不及港同,加上港同有中學,做媽媽為了安心,選港同合理!

回覆:bettywtleung 的帖子

點解教深一年係好?

教學方式,效率係點?

回覆:retriever 的帖子

蘇浙小一開學,英文已經由下學期開始教。所以學校叫家長暑假時同小朋友睇左上學期既書先。蘇幼上既小朋友聽講英文係冇問題,不過就要花功夫係寫嗰方面。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:蘇浙和港大同學會選邊間好?

蘇浙幼稚園同小學都好。我妹都考慮緊,如果有多d資料可分享,十分感謝

回覆:Charlotte_mom 的帖子

初小時,可以係學校完成大部份功課,功課量適中。雖然學校看似傳統,但學生非死讀書型,小息時都玩得好開心既。正如SFA/APS 等多學生升band 1中學,家長都要係背後發功,儘量希望小朋友係體藝方面有一定成績;同時成績又keep 住係上游位置。

hkpapa852  好勁喎!  發表於 15-11-30 16:26

請問有人知道2015年蘇小派Band 1率係幾多%嗎??因為我唔熟東區嘅中學,thanks !!!

好像有點神化港同貶低蘇浙,其實只是蘇浙marketing 做得沒有港同好
要辦學好,經驗也很重要,港同比起蘇浙只有很短的辦學經驗,老師流失率也相對較高,雖然有狀元拉高名氣,但不等於人人都是狀元啦!

你會否打算參加大抽奬?
蘇浙是可以大抽奬的

讀蘇浙的小朋友是否要普通話好好才跟得上?

雖然港同都好好,但是因為返學要70分鐘左右,我放棄咗

港同三文兩語環境一樣好, 無咁死谷, 而且近年出生率又高番, 稳陣計港同.

引用:讀蘇浙的小朋友是否要普通話好好才跟得上?

原帖由 KTP 於 15-11-30 發表
讀蘇浙的小朋友是否要普通話好好才跟得上?
不用,入到去就好似移左民一樣,自自然然會講得好。

回覆:loveDD 的帖子

‹ 上一主題|下一主題