用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行同分抽簽係點抽的?
樓主: LL1999
go

自行同分抽簽係點抽的? [複製鏈接]

引用:Quote:vinik+發表於+15-11-23+14:31+世襲生

原帖由 cattz288 於 15-11-23 發表
父母係舊生, 唔係優先, 係有分加!  老實講我都覺得唔公平架...... ...
又唔可以話唔公平.  正常每人都有在港讀小學.  即喺舊生喇.  不過可能因某啲原因. 校舍拆去. 及嚴自己母校學術成績差勁.  而冇法/唔選擇這5分啫。  

咁是否怪自己父母為何當年不選1所出名小學.  咪1樣享其5分.

bobosasa999  Well said  發表於 15-11-30 14:38

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+15-11-23+發表父

原帖由 pooh仔 於 15-11-30 發表
又唔可以話唔公平.  正常每人都有在港讀小學.  即喺舊生喇.  不過可能因某啲原因. 校舍拆去. 及嚴自己母校 ...
咁當年既舊生同現子女入學有何關聯呢?出名既小學就係好? 咁都要怪父母??

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+15-11-30+發表又唔

原帖由 cattz288 於 15-11-30 發表
咁當年既舊生同現子女入學有何關聯呢?出名既小學就係好? 咁都要怪父母??

...
喺你話父母舊生分唔公平喎. 我咪話人人都有這舊生分. 不過睇你用唔用得著咋喎.

我哋細時讀小學母校咪可以比現時自己子女用舊生分. 有搞錯你意思.?

回覆:cattz288 的帖子

出名小學不是我話好. 喺大多數人想爭入嘅學校. 啲人冇這舊生分就呻不公.

回覆:pooh仔 的帖子

無咗舊生分. 最大得益者喺雙非 . 到時 La salle. maryknoll 比佢哋第1輪入晒.  到時又會說公平與否

bobosasa999  👍🏻👍🏻  發表於 15-11-30 14:38

有冇學校蠢,為咗抽學生而黑箱作業去犯法???

引用:無咗舊生分.+最大得益者喺雙非+.+到時+La+s

原帖由 pooh仔 於 15-11-30 發表
無咗舊生分. 最大得益者喺雙非 . 到時 La salle. maryknoll 比佢哋第1輪入晒.  到時又會說公平與否

...
好同意!我自己母校唔係名津,但我都好支持有舊生分。就算唔係名校,都有少少情意結,想小朋友入自己母校。

‹ 上一主題|下一主題