用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!
樓主: tsc911
go

聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-02-29+發表3

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-02-29 發表
不同意。宣小係有K3區Band 3學生,我女兒當年就係其中之一,雖然宣小不一定有全港Band 3。宣小Band 3生考直資 ...
//宣小係有K3區Band 3學生,我女兒當年就係其中之一,雖然宣小不一定有全港Band 3。宣小Band 3生考直資係無問題,但如果等抽,Band 3邊區都死得。//

如果真係區B3, 全港唔係B3 的話,咁轉區或用住址去大抽獎,抽到的學校會唔會好啲?

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-02-29+發表

原帖由 serinac 於 16-02-29 發表
//宣小係有K3區Band 3學生,我女兒當年就係其中之一,雖然宣小不一定有全港Band 3。宣小Band 3生考直資係無問 ...
咁都只係可以選Band 2學校,而且學校係無法提供轉區後的Banding。還有宣小的升中銜接安排,包括補課,都係準備小朋友升英文中學,而Band 2學校多數都不是英中。

serinac 發表於 16-2-29 11:38
//宣小係有K3區Band 3學生,我女兒當年就係其中之一,雖然宣小不一定有全港Band 3。宣小Band 3生考直資係無問 ...
其實個人估計, ChiChiPaPa大女只係俾APS內評為B3學生.

因為最後佢大女考入一間當年被喻為B1既直資中學, 我諗該中學無乜可能會收真正既B3學生(反正大把隔離區B1學生都爭住想入). 所以極其量我認為ChiChiPaPa大女應該係B2學生, 而唔係真正既B3學生.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ChiChiPaPa+發表於+16-2-29+11:02+不

原帖由 retriever 於 16-02-29 發表
唔明, 點考宣小做band 3 生(or k3 區) 入大學唔係問題, 反而其他區band 1 生入大學可以係問題?

願聞其詳. ...
係教學方法,內容和語文基礎的不同,你可看一看宣小網頁學科簡介。例如宣小小六時教public speaking。相信女兒對演說興趣的籽子,就是在那時種下,她亦是在演說比賽中遇上舊同學,而這些能力都不是決定Banding的HKAT所考核的。相反,女兒當時的grammar很弱,作文15分的grammar 分通常全失。由閱讀所帶來的grammar準確度未必即時見效。

即是說Banding不能反映他們所學和所獲取的能力。

ChiChiPaPa 發表於 16-2-29 12:14
係教學方法,內容和語文基礎的不同,你可看一看宣小網頁學科簡介。例如宣小小六時教public speaking。相信女 ...
叫個美國土生土長既學生嚟考本地學校既英文卷, 尤其係作文, 可能都會唔及格

其實香港所有公開考試, 都只能反映學生既應試能力, 而唔係反映學生既真正能力.

不過無辦法, 制度如此, 想多一點選擇, 唯由係令小朋友既實力和應試能力都提升, 或至少提升應試能力
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-2-29 11:27
眼見kts 入lsc 較高..., 有版友理解係各校畢業生有所喜好(aps 入db 非常高)

其實係咪相較aps, kts 把握 ...

唔係把握低好多,係直情無把握。
KTS排球又唔係特别標青,音樂又跟唔上友校,校長更同DB校長無乜交情,何來把握?

与其夾硬跟,不如分散d?况且咸鱼青菜,各有所愛,可能从升小—時,已分开幾路家長(有人揀SFA望入九华,有人揀APS望入DBS, 有人揀KTS望入LS, 好事呀~)呢?入到LS都唔係2nd best吖~~

另外唔知边个帖話中学其实对收边间小学生係有preference㗎~~信嗎?

回覆:hkpapa852 的帖子

謝謝你同chichipapa 的詳細解釋

retriever 發表於 16-2-29 11:27
眼見kts 入lsc 較高..., 有版友理解係各校畢業生有所喜好(aps 入db 非常高)

其實係咪相較aps, kts 把握 ...

傳聞幾則:

1. APS入DBS既學生, 有一半以上係DBS公開收生前已見, 甚至留埋位了
2. LS自行面試比一般官津校早近兩個月 (大多數官津中學三月中先會試, LS係1月尾2月頭就已經進行自行面試)
3. LS近年私下話唔會考慮某XPS小學既插班生同自行考生 (邊間我未肯定喎!)
4. 有D較早面試既官津中學, 會係自行時"明示"會收你, 叫你記住唔好註冊直資..... 聽聞過去幾年都有例子最後又真係收咗

retriever  about pt3, why?  發表於 16-2-29 13:38
Yanamami  六年班—开学就有結果了……  發表於 16-2-29 13:27

hkpapa852 發表於 16-2-29 13:05
傳聞幾則:

1. APS入DBS既學生, 有一半以上係DBS公開收生前已見, 甚至留埋位了

請問lsc 面試早d, 但津校自行結果也要等到6月或跟抽獎用步?

如是, 那kts band 1 生考到差唔多既band 1學校, e.g. ywc, spb, 都未必會敢等抽獎?

crystalwsm  我哋班主任已講LS係暗示得最勁嘅學校,信不信由你  發表於 16-3-2 17:30
Yanamami  YWC SPC同LS又差—截  發表於 16-2-29 13:47
Yanamami  有信心有实力既唔怕等喎~~LS又明示又暗示……  發表於 16-2-29 13:46

retriever 發表於 16-2-29 13:37
請問lsc 面試早d, 但津校自行結果也要等到6月或跟抽獎用步?

如是, 那kts band 1 生考到差唔多既band 1學 ...
加咗傳聞4....

引用:Quote:retriever+發表於+16-2-29+13:37+請

原帖由 hkpapa852 於 16-02-29 發表
加咗傳聞4....
過馬路上中學那間,聽聞個暗示是相當明顯的

回覆:marcuscyrus 的帖子

我同事仔仔係其中一個,但都囉囉攣左幾個月(因為好驚空歡喜一場)。不過佢唔係讀呢3間小學。

Nath 發表於 16-2-29 14:13
我同事仔仔係其中一個,但都囉囉攣左幾個月(因為好驚空歡喜一場)。不過佢唔係讀呢3間小學。

...

即係邊間小學呢? 咁後來係咪收左?

回覆:hippoo 的帖子

佢讀TSL, 最後真係收左呀

回覆 Nath 的帖子

請問哪間收左呀?

Nath 發表於 16-2-29 14:13

...

係咪有特異功能... E.G. FENCING?

回覆:LovelyBB06 的帖子

喇沙收左。應該係學術成績好收,唔關特異功能事。

回覆:聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!

題外話,呢位同事advise 我有得揀一定要揀間有band 1 中學既小學。佢話雖然自己小朋友從小一起已經係名列前茅,但呈分試個2年+考中一入學,真係好大好大壓力。另一個入左SPC 既家長說法一樣。

引用:題外話,呢位同事advise+我有得揀一定要揀

原帖由 Nath 於 16-02-29 發表
題外話,呢位同事advise 我有得揀一定要揀間有band 1 中學既小學。佢話雖然自己小朋友從小一起已經係名列前 ...
我有兩個小朋友,一個小六,一個中六。兩個小朋友都無讀有中學的小學,不過,我不覺有升學壓力。

看得遠,不要只看中學,你就不會有壓力。世上沒有聯繫大學,一切只看優良的小學基礎。

引用:Quote:原帖由+Nath+於+16-02-29+發表題外話

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-02-29 發表
我有兩個小朋友,一個小六,一個中六。兩個小朋友都無讀有中學的小學,不過,我不覺有升學壓力。

看得遠,不要 ...

‹ 上一主題|下一主題