用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!
樓主: tsc911
go

聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!   [複製鏈接]

引用:經過呢幾年,我有另一番感受~+以初小嚟睇..

原帖由 小曳人 於 16-02-27 發表
經過呢幾年,我有另一番感受~ 以初小嚟睇...

其實SFA (或其他學校)無製造勁人!只係小一入學方法令到一d有 ...
同意,另外學校密集式測考加家長自行發功亦是跳船的籌碼!

回覆 tsc911 的帖子

其實三間都差不多,三間有不同要求,三間都可以考到好中學,三間都要求學術成績,只係需唔需要加埋學其他野。SFA的確係跳船能力高,但係要諗吓點解要跳船呢?

引用:回覆+tsc911+的帖子 其實三間都差不多,三

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-02-27 發表
回覆 tsc911 的帖子

其實三間都差不多,三間有不同要求,三間都可以考到好中學,三間都要求學術成績,只係 ...
聽前人說,考中學比考小學更煩。當你經歷咗考小學,你會渴望一間有中學的小學。入了此三間私校(其實英華的學生都有),如果你的小朋友試過名列前茅(尤其級三甲),你就會心思思去考,因為你會惗,下次又未必考到咁前,小六又未必保到這位置,唔想戰鬥六年的,就會把握機會,試一試,得咗就真係唔駛為考中學大費周章,小朋友可以一心一意讀書,玩鍾意嘅活動,不需要為升中profile而兩日練波三日練水;大人都慳番唔少精神、時間。

當然,唔轉都有其好處,例如小六可選擇更多中學,這也是一大考慮。

回覆:聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!

比較這三校都好個人,説實情,其實,我認同SFA校舍不是亮麗,不過,去過KTS和APS之後,我和仔仔反而喜歡SFA,我去K之前expect什麼大草地,去到覺得失望,建築都幾舊,所以又唔覺SFA舊的問題;而去APS時又係surprise, 排隊interview的sport field又是hall, 沒有outdoor, 最局促,感覺反而最差。總言之,水兵鬥水兵,三間都學術成績好、又多活動(SFA原來很多),升中又好,揀邊間方便返學就掂,始終讀書靠自己。

ms.giggle 發表於 16-2-27 18:22
比較這三校都好個人,説實情,其實,我認同SFA校舍不是亮麗,不過,去過KTS和APS之後,我和仔仔反而喜歡SFA ...
其實學校並不是什麼華麗的建築,我自己的感覺像一所撲實的鄉村學校,全部課室望出窗外都可以見到天空,有荷花池,通去內校園有葡萄廊。校園的特色是平台式建築,全校沒有一級樓梯(除了音樂室外果幾級),而那大草地早已鋪平變石屎地,成為我校的大操場,讓早上返學及放學後的同學打波、籃球、足球、排球、跳繩,所以早上有很多同學都會提早返學校打波。

其實三間學術方面相差不是很遠,也非常不錯,所以我覺得誰高一點,還是低一點不雖要太在意。 非常同意你講法,KTS絕對不是sell 華麗校園,它沒有先進設備,沒有壯麗裝修及大禮堂。但這種平台式的建築,每間課室外望給學生一種大自然清幽綠悠悠的感覺,無需要走一級樓梯就可以由課室直出操場。真的給人一種鄉村學校感覺, 如果你地相信地寧可以人潔,環境可增加學習氣氛及精神,那麼學校環境絕對是值得重要考慮因素之一。KTS 不是沒有能力跳船,有學生可以跳, 但因為鐘意學校而想可以在學校畢業,所以最後沒有跳。每間學校也有其獨特之處, 好在乎每個家長心目中最想要嘅到底是邊一方面。百貨應百客。又一次老土D 講一句: 適合小朋友嘅學校,就係最好嘅學校。

引用:其實我睇到的感覺是aps升中咁好成績,係要附

原帖由 subb 於 15-12-07 發表
其實我睇到的感覺是aps升中咁好成績,
係要附出代價, 等價交換 !
因高小成績特別小五, 差一點點都要留班,  ...
我首先想感謝宣小給了女兒六年愉快學習的小學生活。

其實每間小學的課程各有特色,而我喜歡宣小的課程。

宣小的英文科用Fiction 和Non-fiction 教學,和獨有phonetic 和phonics 的課程。只要孩子有足夠空餘的時間,就不難對中英文閱讀自然地產生興趣,要建立語文基礎係唔困難。宣小的功課不多,只要不和同學去比學術和音樂的成就,而按自己能力去學習和欣賞音樂,係可以有很充裕的時間去閱讀和做自己喜歡的事情。

至於小五升班的問題,其實小五的考試並不困難,尤其是和這兒所說的另外兩間友校比較。不過,小五有兩樣變化:開始按能力分組和課後補課。按能力分組會影響部分小朋友的學習信心,而課後補課就減少了可以自由運用的時間。如果之前的時間已經用得很盡,就可能出現問題。

但如果不是想爭入最好的中學,而只是想給孩子最輕鬆愉快的學習環境,你見到的宣小係好唔同,亦不會有小五升班的憂慮。

女兒已經中六了,今年考大學。我相信宣小的學術基礎已經給予孩子入大學的門券,希望女兒和她的同學都能順利入到心儀的學科。

crystalwsm  ChiChiPaPa你好,有看過你的電視訪問及閱讀你的日誌,多謝你一直提供寶貴的意見給我們   發表於 16-2-28 15:30

引用:Quote:原帖由+subb+於+15-12-07+發表其實我

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-02-28 發表
我首先想感謝宣小給了女兒六年愉快學習的小學生活。

其實每間小學的課程各有特色,而我喜歡宣小的課程。
我好耐之前有留意你的post, 那時你女女才讀小五,時間真快,希望你女女考試成功!

SFA 部分優等成績學生跳了船, 小六升中成績也保持到, 證明有一定實力.

引用:SFA+部分優等成績學生跳了船,+小六升中成績

原帖由 giting 於 16-02-28 發表
SFA 部分優等成績學生跳了船, 小六升中成績也保持到, 證明有一定實力.
學術上 SFA無疑比較佔優!

3間嚟講, 萬一跳唔到船, 升中又考唔到直資兼自行衰埋, 到最後要靠升中大抽獎時, 一定係APS同KTS既學生著數D, 尤其係男仔.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!

我又撘下咀先。

大家有沒有發現KTS測試及默書次數同其他2間比較一下?
比較完,可能大家會有一個新角度去睇三間學校。

引用:我又撘下咀先。 大家有沒有發現KTS測試及

原帖由 Marco2010 於 16-02-29 發表
我又撘下咀先。

大家有沒有發現KTS測試及默書次數同其他2間比較一下?
小兒嚟緊要考小學,可唔可以再分享多啲你的比較心得?

hkpapa852 發表於 16-2-29 09:30
3間嚟講, 萬一跳唔到船, 升中又考唔到直資兼自行衰埋, 到最後要靠升中大抽獎時, 一定係APS同KTS既學生著數D ...

好多家長都唔會諗呢個問題, 只會一心覺得入到SFA都一定升到好中學.

考中學,成績第一(叩門也是),其他野可以自己想辦法。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我當初嘅諗法係:我想考津校,但APS多數畢業生去直資,而SFA多數畢業生去津校,即係"認受性"相對較高,加上我有沙田中學網可選,所以真係睇唔到APS抽獎會較好....失覺哂!
不過就算我無沙田網頂住,我都會揀SFA
恐龍家

引用:3間嚟講,+萬一跳唔到船,+升中又考唔到直資

原帖由 hkpapa852 於 16-02-29 發表
3間嚟講, 萬一跳唔到船, 升中又考唔到直資兼自行衰埋, 到最後要靠升中大抽獎時, 一定係APS同KTS既學生著數D ...
不同意。宣小係有K3區Band 3學生,我女兒當年就係其中之一,雖然宣小不一定有全港Band 3。宣小Band 3生考直資係無問題,但如果等抽,Band 3邊區都死得。因此學校區域並不是那麼重要。

入宣小,係睇大學。女兒在一些聯校活動都有遇上舊同學,這些尾後的同學現時的成績入大學都不成問題。普通小學,就算係Band One,都只係頭三分之一,不一定日後能入到大學。

ChiChiPaPa 發表於 16-2-29 11:02
不同意。宣小係有K3區Band 3學生,我女兒當年就係其中之一,雖然宣小不一定有全港Band 3。宣小Band 3生考直資 ...
講到尾,就係睇長線,小学個底打得好十二分重要!

Soundervolt    發表於 16-2-29 11:25

hkpapa852 發表於 16-2-29 09:30

眼見kts 入lsc 較高..., 有版友理解係各校畢業生有所喜好(aps 入db 非常高)

其實係咪相較aps, kts 考直資 把握低好多, 所以最後等到九龍塘抽獎入lsc?

斷估年頭直資考到接近級數既學校, 無理由咁搏等埋6月津校放榜... (跟考小可以有私校揸手唔同)...

ChiChiPaPa 發表於 16-2-29 11:02
不同意。宣小係有K3區Band 3學生,我女兒當年就係其中之一,雖然宣小不一定有全港Band 3。宣小Band 3生考直資 ...

唔明, 點考宣小做band 3 生(or k3 區) 入大學唔係問題, 反而其他區band 1 生入大學可以係問題?

願聞其詳.
‹ 上一主題|下一主題