用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016 沙田升中家長交流😊
樓主: elain141519
go

2016 沙田升中家長交流😊   [複製鏈接]

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

洋蔥頭媽媽,我上星期六都分別有去培英同St Rose
我囡理解能力麻麻,培英好似理科較強,簡介會較多係分享理科成就
而且我個囡話唔想玩戲劇班 ><# 所以應該自行唔考慮培英了

而下午去左St Rose,學校D女仔俾人感覺好斯文、英文能力好、似乎文科較強
簡介會後,覺得間學校幾有愛,雖然本來不打算報呢間,但係睇完之後感覺幾好
但係講明留 89 個位俾直屬小學,自行收約50個位,大抽獎只有16個位

而尋日去左呂中,個簡介會相對下冇乜誠意,校長介紹學校時好似公司D例行發報會咁
冇安排參觀學校亦冇學生回校站崗,門口收集邀請電郵D老師有D木口木面
參觀完之後,阿囡話一定唔考慮,話間學校感覺太現實

下星期仲有LKM 同 沙蘇簡介,12號睇埋沙循再同阿囡傾下先決定自行揀邊間
原來去參觀學校同預想觀感落差都幾大

在St rose 簡介會問了那位男副校,他說那89個預留小學位是用不哂的(小學約120人),因為有部分小St rose 小學生不選擇St rose 中學

joefoon  因為勁的小朋友會在九龍讀書  發表於 16-1-11 05:42

Gobby_lam 發表於 15-11-30 10:22

感覺同你一樣

回覆 snoopytai 的帖子

St. Rose 是那間中學?  都問下林漢光中學 是英中嗎?

Gobby_lam  St Rose 係聖羅撤,女校  發表於 15-11-30 11:35

有冇家長會打算選蘇浙?
我地睇過咁沙田幾間英中, 暫時只得蘇浙係適合
自行2個choice,重未搵到另一間

Gobby_lam  我報左下星期六上午呀.........
聽聞阿囡學校有唔少同學心儀沙蘇  發表於 15-11-30 11:34

回覆 snoopytai 的帖子

始終小朋友要誇區返學,又難怪未必全數學生都會直上中學
但當日所見都有唔少聖羅撒小學的學生著住校服黎參觀
會睇完學校簡介會再決定,當然都要睇下呈二成績如何啦..........

回覆 chesswin 的帖子

我地報左下午, 因為上年冇時間參學校, 今年補返,上年阿囡睇完音樂劇好鍾意, 唔知今年效果點

回覆:2016 沙田升中家長交流😊

小兒今年小五,小學是沙田排名低的學校,全級得1班25人;但佢成績一向都係平均分90以上,操行A,但冇咩技能及面試能力較弱,有機會列入band1嗎?自行應選那間好?

Gobby_lam  其實你可以等呈一後先問班主任會好D  發表於 15-11-30 14:05
chesswin  唔知係唔係B1, 就談不上選什麼校了  發表於 15-11-30 14:03
chesswin  簡單講, 係唔係BAND1, 學校老師才能答到你  發表於 15-11-30 14:03
chesswin  看來你對升中玩法不太了解, 試下看看以前的文章  發表於 15-11-30 14:02

英文戲劇對訓練初中小朋友各方面都有幫助。起碼小朋友夠膽在咁多人面前大聲講英文,對成長、英文能力、eq都有幫助。
好多小朋友一聽到話要在咁多人面前拋頭露面就好驚,其實這正正就是培養小朋友的機會。
作為家長,有時要適當時間比意見。
呂中是一間很好的中學,我覺得比任何一間你講的中學都好,這中學基本是收番呂小的學生,對其它家長可能有怠慢之處。單單因為這原因而放棄呂中,我覺得不智。
這幾年升中學生位多人小,有機會入讀一些以前門檻很高的中學,真是幸福

EMMA88  而家都好多中學增設普教中, 我反而不吉歡全普.  發表於 15-11-30 14:07
chesswin  我都好認同英文戲劇, 蘇浙係當普通課堂咁上, 亦係我選蘇浙原因  發表於 15-11-30 13:58

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 洋蔥頭媽媽,我上

原帖由 Gobby_lam 於 15-11-30 發表

你同我去年參觀感覺一樣,所以就算出名嘅學校,都要了解多啲才決定是否可選擇。
St Rose 口啤都好,但學校亦算幾嚴,要睇妳女女是否喜歡。

引用:有冇家長會打算選蘇浙?我地睇過咁沙田幾間

原帖由 chesswin 於 15-11-30 發表
有冇家長會打算選蘇浙?
我地睇過咁沙田幾間英中, 暫時只得蘇浙係適合
自行2個choice,重未搵到另一間 ...
黎緊我都會參觀蘇浙及林裘謀,蘇浙其實○K,不過我仔仔就唔太想普教,所以要了解多啲先。

Gobby_lam  咁我應該在星期六見到你啊,我上午蘇浙,下午林裘謀。我囡都唔太想普教,但係我覺得可以了解左再同其他學校   發表於 15-11-30 13:33

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 洋蔥頭媽媽,我上

原帖由 Gobby_lam 於 15-11-30 發表

我尋日都去左呂中,感覺認真麻麻,安排又差,我去第一場,爆曬好多人冇位坐企,個校長比我感覺冇厘神氣好hea咁

Gobby_lam  我都係去左第一場.......  發表於 15-11-30 13:50

回覆 pineapple0983 的帖子

唔係話呂中唔好,畢竟係沙田區數一數二,成績當然非常出眾,這是無可置疑的。

但我更著眼於學校的教育態度,校長講明成績表有任何C已經可以唔需要報,亦會考慮學生的課外活動成績 (所謂特異功能),校內外服務等等。我不考慮呂中並唔係因為學校有所怠慢,而係認為不適合。阿囡屬B1B 學生並無特殊專長,假若"幸運"地入到呂中,大概只會屬墊底學生,我相信她不會快樂的。

作為家長我覺得搵合適的學校比高攀門檻高的學校更為重要,始終中學時代在她的成長過程中佔的角色非常重要,她可以在一個有愛的學校下自信快樂地成長先係我的期許

pineapple0983  似乎你誤會了呂中是一間只求成績的學校,不過,唔緊緊啦  發表於 15-11-30 14:10
洋蔥頭媽咪  話唔定我地小朋友有機會做同學喎   發表於 15-11-30 13:41

培英既音樂劇組是資優培訓課外活動之一, 要甄選

Gobby_lam  主要係因為沙培好似理科比較強,而我囡心儀文科啫。我個人好鐘意戲劇,當年讀書都係戲劇學會架   發表於 15-11-30 14:32

洋蔥頭媽咪 發表於 15-11-30 08:11
分享I下上星期六我帶仔仔去參觀培英,感覺呢間學校都唔錯,仔仔亦有興趣,但最攪笑係參觀時聽到有位家長細聲問老師功課多嗎?老師答初中會較多.高中反而好些,仔仔聽了立即話 (咁咪攪啦
聽阿女畢業師兄姐在曾記, 每日一小測, 3 日一大測是家常便飯,
無功課,點keep成績?

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-11-30+08:11+

原帖由 EMMA88 於 15-11-30 發表
聽阿女畢業師兄姐在曾記, 每日一小測, 3 日一大測是家常便飯,
無功課,點keep成績?
唔多功課,但閱讀嘅要求,bk report , 做paper/project 等等應該都少不得,補習亦好常見,正如有家長分享過呂中少功課,但測考肥佬嘅亦大有人在,好考學生自律性及讀書態度。

回覆:pineapple0983 的帖子

引用:Quote:原帖由+Greenred+於+15-11-29+發表回

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-30 發表
基督2a-2b,應較覺光好
請問覺光屬band幾呢?

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-30+發表

原帖由 Greenred 於 15-11-30 發表
請問覺光屬band幾呢?
應該2尾-3頭,舊同事仔仔讀緊,校風○K,但成績就一般

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

thx!

‹ 上一主題|下一主題