用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有IB的家長在嗎?
go

請問有IB的家長在嗎? [複製鏈接]

我想請問Arts那個domain,如果樂器已考獲diploma級數,係咪會有咩exemption?這是道聽途說,我想問清楚詳情,謝謝!
   0    0    0    0

引用:我想請問Arts那個domain,如果樂器已考獲di

原帖由 20020116 於 15-11-20 發表
我想請問Arts那個domain,如果樂器已考獲diploma級數,係咪會有咩exemption?這是道聽途說,我想問清楚詳情 ...
no

回覆 20020116 的帖子

take music 就 take music, 唔take就算數,學海無涯,咪發夢。

有得exempt, 我估馬友友都唔會去攞exempt, 而系改修其他興趣科, 如畫畫或戲劇。IB精神是要學生take challenges,而非慳水慳力話: 「夠啦,夠啦,夠七分啦。」

daisychan    發表於 15-11-20 10:32

樓主,我不是話妳。

只是謠傳得離譜,完全無sense.

annie40 發表於 15-11-20 10:34
樓主,我不是話妳。

這個謠傳還是第一次聽。

annie40 發表於 15-11-20 10:34
樓主,我不是話妳。

我都覺得冇咩理由可以咁替代,但個朋友講到實牙實齒,我覺得奇怪,係咪有些內情我唔知,所以至上來問人。

其實我都唔明,點解好多家長一窩蜂要仔女去考diploma,佢地成日話報大學有分,今次仲話IB音樂科都有分,我仔女只在初中、高小,未有時間去了解,但就好不可思議樂器又關考大學事?!

-----

Artie 發表於 15-11-20 13:08
If your friend thinks she can do that. Go ahead and good luck. Without taking the 6th subject, not s ...
如果個學制夠全面,無漏洞,Hong Kongers係唔會行到任何 short cut!利申我未認真查証,只是即是上來問。上來問一些資料性問題,搞清楚流言真實性,估唔到有人會認為搵short cut!

我想講,即使樂器考獲diploma而在art domain有什麼advantage,亦唔算得上什麼short cut,學樂器要很長時間練習,要考diploma亦不是一朝一夕!

20020116 發表於 15-11-20 13:46
如果個學制夠全面,無漏洞,Hong Kongers係唔會行到任何 short cut!利申我未認真查証,只是即是上來問。上 ...

----

IB學制的結構是為教育學生,成為一個有準備的青年人,有正確價值觀,有自信,對自己有要求(包括誠實),對別人有關懷,這樣才可面對日後的人生挑戰。

所謂漏洞,是因為有父母或師長願意放棄這些「培養孩子素質」的核心價值,作出各種形形式式的古怪改動行為,為左要舒服兼高分. 最後有狀元之名,而無才華之實。哀哉!

交左十幾年學費,德育家教俱備,唔信孩子都要信自己,IB是超級營養餐,記得讓孩子食勻全部,好好消化,日後有無guts, muscle, 靠哂佢。

daisychan    發表於 15-11-22 12:53

回覆:Artie 的帖子

聽阿仔講選擇 lB音樂的同學,說一D都唔容易,如果他的同學目標是 7 都覺得有挑戰性,何來 exemption ?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:請問有IB的家長在嗎?

DP music 內容包括listening paper (answer music perception questions), music link investigation (find the significant links between 2 or more different musical cultures), creating and performance. performance 如樂器有dilpoma level 部分內容应易d掌握

poonseelai 發表於 15-11-21 07:28
DP music 內容包括listening paper (answer music perception questions), music link investigation (find ...
明白,謝謝回覆!資料很能幫助我多點了解,其實我希望的只不過是這種資料提供的協助。某些人唔答唔緊要,一開口就懶清高,睇死人想走捷徑真係好討厭!講真,ib對於我來講真係好新,我承認我係唔識,問下唔等如要取滿分,因為我地根本都未選定修ib定dse

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:+本帖最後由+nintendo+於+15-11-21+14:13+

原帖由 nintendo 於 15-11-21 發表

想有著數,就要做下功課。
你唔識字咩,你有冇睇清楚我開始時嘅問題?我幾時有講過話要係少一科呢?答冇咪冇囉,一個冇字咪答完囉,駛唔駛講咁多其他其他野呢?又話人唔make sense 又成。人地樓上位家長清清楚楚講明,內容有幾多項,原來內容有其中一項是creating and performance,佢咁樣解釋我咪明白點解會有咁嘅流言嘅原因囉

joyce1234  雙重標準,"清高"之餘卻常不知就裡未弄清成件事就罵到人狗血淋頭或冷嘲熱諷   發表於 15-11-22 00:05
joyce1234  對,呢度總是有些人好似很清高,一有唔妥就拿一二三條教養大道理出來拋人,但我話"好似",係因為有些人一樣雙   發表於 15-11-22 00:04

Joyce1234,及各位清高嘅有識之士,如果你地識字嘅就唔該睇清楚#1, #6 ,#7,我好初好氣問下音樂科到底係咩一回事,因為我聽聞有人會話會有exemption之類,就無端端比人串,「IB精神是要學生take challenges,而非慳水慳力話: 「夠啦,夠啦,夠七分啦。」

隨後又比人話「Mind you, Hong Kongers. You are all going to harm the reputation of IB schools in Hong Kong. Do not ruin the good reputation what have been built up by your "前輩" IB schools in Hong Kong.」

我講明自己唔識,亦對朋友所言有所懷疑,至上來發問,問一句都要比人冷嘲熱諷,你地咁有學識咁巴閉,係咁睇唔起人咪唔好答囉!何必踩人抬舉自己!

雖然有人覺得呢種傳聞「完全無sense」,咁係因為高貴嘅閣下見多識廣,但我冇你地咁高貴,我自細屋村大讀村校,對於呢個咁高貴嘅階層的新興教育玩意係所知不多,上網問人有咩出奇?況且現實上有啲情況的確是,如果學生修畢某些課程,升大學都唔需要讀year 1,可以直上year 2讀起,咁唔通呢啲人又叫「想有著數」、「作出各種形形式式的古怪改動行為,為左要舒服兼高分」?!

各位唔需要回覆,我都唔會再回應,我呢啲低下階層見識少,「have very different sets of values, so I can never understand you and you will never understand me.」

不過在此我真的衷心感謝網友poonseelai,你短短幾句實而不華的資料解說令我明白成個科目概略,真正幫到我,而且我個人很多謝你認真回答,沒有對我嘲諷!

annie40 發表於 15-11-20 20:33
IB學制的結構是為教育學生,成為一個有準備的青年人,有正確價值觀,有自信,對自己有要求(包括誠實),對 ...
非常認同你的意見。但目前本地學校辦IB的趨勢都是用方法追求髙分為主。另,bilingual diploma 的「漏洞」亦成為一些學校的優勢。

引用:+本帖最後由+20020116+於+15-11-22+01:01+

原帖由 20020116 於 15-11-22 發表

Joyce1234,及各位清高嘅有識之士,如果你地識字嘅就唔該 ...
咪客氣, 我大女讀music standard level, 所以我有留意內容。 我自己做IB 家長踏入第十一年, 由最初無乜人講IB, 到近年比人話IB生走捷徑, 甚至hea 住讀也可入大學, 其實好無奈, 因此家長可能反應大了些

回覆 daisychan 的帖子

十年八年前IB太新,家長無從插手,學生們去到大學口禆很好,為學弟學妹樹立榜樣。今日IB趨向平庸化,家長學生一齊做靚分數,連services都可以一齊做,(真的,我朋友辭左份高薪厚職,為名校女兒做跑腿,services齊齊做,好開心),EE又可搵人做。大學和社會很快又再用新方法再篩選其中分別的學生了,又或分邊幾年前的學生還ok, 邊幾年後的IB學生能力是參差不齊。又或像美國大學的admission officers, 看修科組合結構,看學生IB地區,來審判學生玩乜花呻,疑點歸於控方,學生申請即時被out,連解釋機會也可省掉。
奇怪是大學生自殺個案日多,非比尋常,竟然少見大家關心討論。難道上到大學真是神仙過海,日子是快活過神仙了。

老友個仔上了兩年哈佛大學,十七歳已創業,又全職投入兩年,最近公告天下是唔再讀了,有好多事趕住做,父母依舊十分支持。

‹ 上一主題|下一主題