用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 送子女出國讀最重要係?
樓主: 太陽寶貝
go

送子女出國讀最重要係? [複製鏈接]

回覆:送子女出國讀最重要係?

我覺得大個去較好,我老公都係17歲至去英國,去咗差唔多成20年至返,見盡不少留學生的辛酸,有些人是適宜留學,有些就算大個去都不適宜,要看小朋友性格,當然$都是一個大問題,去英國真係可以供咗兩層樓,亦認識有人供個仔由學士讀到碩士,大屋换細屋,到最後個阿媽話無$再供,先至無再讀

cdefg2333    發表於 16-2-18 10:00
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

太陽寶貝 發表於 15-11-18 17:59
除錢同意願,仲應該要睇咩?
仲要間好的,差過3大不要去了。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

回覆:JustAParent 的帖子

引用:Quote:太陽寶貝+發表於+15-11-18+17:59+除

原帖由 TEMPO123 於 15-12-07 發表
仲要間好的,差過3大不要去了。
咁根據QS排名,得六間:1.劍橋,2.牛津,3.UCL,4.帝國,5.King’s,6.愛丁堡。

回覆:送子女出國讀最重要係?

我在沙特毫斯最後的一年,被委任為留學生總代表 ,其中一項重要的任務是幫助香港學生適應寄宿學校的生活以及讓香港及英國本土學生關係融洽。要是香港留學生由中三起便在沙特豪斯就讀,與本地學生融洽是基本上沒有問題的。中六才加入的香港留學生反而有機會只和其他也是中六才加入的香港留學生組成小圈子,因而不能融入及學習英國文化。這不就與留學英國為求學好英語及擴闊視野的目的背道而馳嗎?

其實問題是雙方面的。首先,英國本地學生早在中三時便己組成了社交圈子,中六才入學的香港學生要加入是極困難的。同時,基於文化差異及溝通方面問題,香港留學生在海外自然喜歡與[同聲同氣]的學生打成一片。

節錄-- P.153
從香港到劍橋
--- 英國留學攻略
王君舜著

cdefg2333    發表於 16-2-18 10:01

我臨出國讀書前,一個在劍橋畢業的醫生朋友叫我「唔好吸毒」,我當時以爲他想說的是唔好吸煙,但他重申叫我「唔好吸毒」,因爲佢在劍橋住宿舍時,會有人敲門問佢要唔要毒品。

引用:仲有好多擔心! 安全丶成長等等都有顧慮 +

原帖由 太陽寶貝 於 15-11-19 發表
仲有好多擔心!
安全丶成長等等都有顧慮

回覆:Happyhappylive 的帖子

外國大學好似易入d,但我又唔捨得佢,又怕佢会学壞,同我疏離!

‹ 上一主題|下一主題