用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2 直資建議
樓主: NurseSally
go

Band 2 直資建議 [複製鏈接]

小時了了 發表於 15-12-15 15:27
多謝 hkpapa852 咁好咁有心機解答及分析.

只係我唔係好明網友點樣去分析而得出 "培僑....最新banding.... ...
Banding一向無準則, 我都可以話港同B1A中學, 不過.... 仲有B1A* B1A** B1A*** ..... 啫!

小時了了    發表於 15-12-15 16:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 15-12-15 15:27
多謝 hkpapa852 咁好咁有心機解答及分析.

只係我唔係好明網友點樣去分析而得出 "培僑....最新banding.... ...

客觀咁講, 培僑今年既入U率的確亮麗, 話邁向B1B亦不為過, 不過成績呢樣嘢, 我覺得要睇兩三年, 睇下係咪一路都能維持平均水平甚至持續上升.

到底係霎眼嬌定長期娋, 還需時間証明
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-15 15:41
客觀咁講, 培僑今年既入U率的確亮麗, 話邁向B1B亦不為過, 不過成績呢樣嘢, 我覺得要睇兩三年, 睇下係咪一路都能維持平均水平甚至持續上升.

到底係霎眼嬌定長期娋, 還需時間証明

老老實實喇, 純個人感情用事, 我對培僑無咩興趣, 但對培基卻好大好大興趣. 如果用 DSE 成績培僑同培基比, 培基係咪都真係幾好呢.

P.S. 我知要睇入U率, 但培基無呢方面資料麻

小時了了 發表於 15-12-15 16:06
老老實實喇, 純個人感情用事, 我對培僑無咩興趣, 但對培基卻好大好大興趣. 如果用 DSE 成績培僑同培基比,  ...
過去3年, 培基既3322率都較培墧佳, 水準亦較穩定

年度

中學名稱

3322率

2012-2013

培僑

52.10%

培基

54.50%

2013-2014

培僑

46.20%

培基

65.40%

2014-2015

培僑

94% (2222)

培基

62.00%

小時了了    發表於 15-12-15 16:13
‹ 上一主題|下一主題