用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
樓主: tungtung12
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?   [複製鏈接]

puichingforsure 發表於 15-11-19 14:41
其實連月來的名校負評此起彼落,可能係因為面試高風期啦!始終我只係一間學校的用家,我就唔會就其他學校嘅 ...
你道出咗好多家長的心聲

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去

原來唔單止我一個,咁多人都對LH的用家有呢種感覺!

oscarwan  好驚會中毒  發表於 15-11-19 17:58

引用:今年再戰K1報了五間,暫只in+了KV,+SC,+仲

原帖由 applelove 於 15-11-19 發表
今年再戰K1報了五間,暫只in 了KV, SC, 仲有三間未in. 僥倖是但邊間收都會讀,因不想小朋友原校repeat K1  ...
現在香港的家長真的很病態,我也對他們這種的虛榮態度感到相當厭倦。以前以為只有某些香港的大學生才是目中無人,想不到現在連幼稚園就已經養成這種心態。回想以前交的朋友讀哈佛也好麻省理工也好態度也是相當謙虛的。現在的人是怎麼一回事?

引用:Quote:原帖由+natural19985+於+15-11-19+發

原帖由 cameo 於 15-11-19 發表
請問可分享原因嗎?

其實我未報德貞,考慮緊想報嚟作後備。
第一太多B6,同埋喺正馬路邊,放學一堆學生出黎都好塞下,又見過小朋友落校車,校車姨姨一個行前去開學校門,另一個留喺車,無人望住小朋友,雖然路程好短,不過我都覺得危險,同埋收生太多,學校係夠大,但一爆傳染病好易中招(以上全是我自己觀察同個人感受)

簽名被屏蔽

回覆:maomaofafa 的帖子

很有同感。試過有次大圍聚會,言談間你會感到他們看不起其他幼稚園,仲會問點解會讀呢間呀?唉,我知St.Cat好又名氣大,如果收我當然想讀啦,咁考吾到又不是絶路,吾洗看低人掛?所以只能跟他們做普通朋友,之後都盡量避免這些show off 聚會。不過,我相信學校都會有理性低調的家長嘅。

引用:Quote:原帖由+cameo+於+15-11-19+發表請問

原帖由 natural19985 於 15-11-19 發表
第一太多B6,同埋喺正馬路邊,放學一堆學生出黎都好塞下,又見過小朋友落校車,校車姨姨一個行前去開學校門 ...
明白,謝謝你的分享。

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:Quote:applelove+發表於+15-11-19+15:11+今

原帖由 puichingforsure 於 15-11-19 發表
其實間間學校都有呢D家長,一係就勁晒自己學校,一係就勁踩人哋學校,一間學校本身好好,人哋D家長讚得太 ...
我成日遇著d 3唔識7 的人或唔多兩句的pg 家長會走過來兜口兜面踩我仔讀果間學校。我覺得讀什麼學校不是最重要,重要是一個人的品德。我又沒有傷害你,你仲乜無啦啦傷害我和我小朋友?偏偏踩我地的都是某名校的die hard fans.

引用:很有同感。試過有次大圍聚會,言談間你會感

很有同感。試過有次大圍聚會,言談間你會感到他們看不起其他幼稚園,仲會問點解會讀呢間呀?唉,我知St.Cat ...
有些考不到也會照樣看不起人,不知是什麼心態

簽名被屏蔽

我反而起FACEBOOK絕對唔會透露小朋友讀邊間,或po學校既野,因為而家只係幼稚園者,都唔知將來小學, 中學會點,就算名幼又點?第日入到一間"普通"小學,d人就會奚落...而且讀名幼真係無咩特別,個人覺得2線都ok

引用:Quote:原帖由+applelove+於+15-11-19+發表

原帖由 maomaofafa 於 15-11-19 發表
現在香港的家長真的很病態,我也對他們這種的虛榮態度感到相當厭倦。以前以為只有某些香港的大學生才是目中 ...
好認同!

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去?

有無人提北角明慧?我沒有參加,但聽朋友說感覺太要求家長刷鞋

引用:KV,校舍設施好舊,最接受吾到個洗手間環境

原帖由 巴斯媽媽 於 15-11-18 發表
KV,校舍設施好舊,最接受吾到個洗手間環境,(我個人比較著重校園設施環境)

...
X 2,勁舊!
壁佈仲要貼咗大大隻老翻、5觀比例唔岩嘅mickey 公仔

引用:很有同感。試過有次大圍聚會,言談間你會感

很有同感。試過有次大圍聚會,言談間你會感到他們看不起其他幼稚園,仲會問點解會讀呢間呀?唉,我知St.Cat ...
絕對認同考唔到又不是絕路,考到又唔代表d咩!

引用:有無人提北角明慧?我沒有參加,但聽朋友說

原帖由 Cutekillq 於 15-11-19 發表
有無人提北角明慧?我沒有參加,但聽朋友說感覺太要求家長刷鞋
係呀要舉手搶答,N考過,好少聽人k會再考佢

引用:Quote:maomaofafa+發表於+15-11-19+15:44+

原帖由 puichingforsure 於 15-11-19 發表
物以類聚,虛榮心作祟,可能有D ek朋友之前PM過我都知我小朋友讀邊間,我唔公開提名了,我地學校的確有好 ...
純粹好奇,請問邊間幼稚園係 “最最最TOP嗰D”?

引用:Quote:applelove+發表於+15-11-19+15:11+今

其實間間學校都有呢D家長,一係就勁晒自己學校,一係就勁踩人哋學校,一間學校本身好好,人哋D家長讚得太 ...
非常認同!好彩身邊無朋友喜歡互相比較。那幾間大校,每間K1-K3加加埋埋成千幾2千個家長,無可避免總有怪獸存在。個別家長教養問題又不應該同學校掛鈎。讀名幼不會代表一帆風順。現今香港教育我覺得小學最重要。如果自行分數少,大抽獎又抽得不好,到叩門時,靠名幼個名可能有少少幫助。呢個都係部分家長想小朋友入名幼嘅原因。

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+15-11-19

原帖由 maylulu 於 15-11-19 發表
可能係CCKG, 寶山等。

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+15-11-19

原帖由 maylulu 於 15-11-19 發表
個人認為聖公會

‹ 上一主題|下一主題