用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 好難找到讀Phy, Chem, M2的補習老師
go

好難找到讀Phy, Chem, M2的補習老師 [複製鏈接]

我小朋友讀緊Phy, Chem, M2,ICT,因Phy, Chem, M2,math不明白,於是找老師補,原來同時收這三科的人比較少,多數沒有修M2,又或是有收Phy就沒有修Chem。分開請我小朋友又話沒有那麼多時間,因為已經補緊英文同中文。
   4    0    0    0

回覆:好難找到讀Phy, Chem, M2的補習老師

唔是啊,好多叻仔叻女都是修phy,chem,M2哦。

引用:我小朋友讀緊Phy,+Chem,+M2,ICT,因Phy,+C

原帖由 heiB 於 15-11-17 發表
我小朋友讀緊Phy, Chem, M2,ICT,因Phy, Chem, M2,math不明白,於是找老師補,原來同時收這三科的人比較 ...
高中補習通常會分開專科去補,極少會一個老師補幾科,識補都未必精,phy,chem,ict+M2 係相當好嘅組合,不過唔係人人讀得黎,你小朋友如果科科都要補先掂,可能能力唔太夠,中/英又要補,主修科又要補有機會顧唔掂咁多科,如果科科成績都唔標青,建議考慮明年drop科,情願讀少d科主力攻dse取5 - 5*,好過科科拉車邊合格。
高中私補未必足夠,試下去大型補習社專科去補,收下料學習下應試技巧,有助佢應付公開試。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-11-18 09:45
高中補習通常會分開專科去補,極少會一個老師補幾科,識補都未必精,phy,chem,ict+M2 係相當好嘅組合,不過 ...

現時各科都合格。補中文及英文只是想水準高D。今次測驗各科都合格,但係Phy, Chem, M2這三科似終在學習上遇到一些不明白的地方。我都要睇定D先。其實真係無時間每科補1.5小時,我諗遅些可能要取拾不補一些科目。

dobbybabie 發表於 15-11-17 20:50
唔是啊,好多叻仔叻女都是修phy,chem,M2哦。

是嗎?之前在BK出了請人post,都找不到。打了幾間補習社又話補無,咁我再試吓啦!

回覆:heiB 的帖子

你搬了家沒有?

我阿仔今年可以補習哥哥就係補chem, phy & M2. 你可以上補習網站搵下. 我都係響補習網搵的. 一星期補兩天. 每次兩個鐘頭. 哥哥話時間剛剛好.

引用:Quote:dobbybabie+發表於+15-11-17+20:50+

原帖由 heiB 於 15-11-18 發表
是嗎?之前在BK出了請人post,都找不到。打了幾間補習社又話補無,咁我再試吓啦! ...
你去小卒網睇下有冇?阿仔同校師兄有冇貼的補習牆?有就搵同校叻仔師兄補

回覆 FEDC 的帖子

Form 4

多數讀M2的人都是理科較好的學生,Phy chem 是基本。外加一科ICT 或 BIO,共考8科。
反而修 Phy + chem的如果是中下游份子的話,多數是考6/7科。
所以,樓主要搵的人應是一個叻的理科生。這種學生一般已升大學神科,或者一般成績的會升工程/科學系。
小卒一般學生較多,不容易搵到既要m2惦又要phy/chem惦的學生。急搵建議分開m2一個, phy/chem一個;m2/core 可以補同一個。

回覆 pineapple0983 的帖子

謝謝你的意見。因為已有三天補習,星期還要補二個時段,所以再加一個只補Chem的就要再補1.5小時。現正考慮緊中文同Chem找同一個老師,想信較難找。

heiB 發表於 15-11-23 12:45
回覆 pineapple0983 的帖子

謝謝你的意見。因為已有三天補習,星期還要補二個時段,所以再加一個只補Chem ...
中文同Chem屬唔同範籌好難搵到同一個老師2樣都咁"專"
我個仔, Phy, Chem, 中, 英,數 都係不同老師
其中 Phy, Chem 在補習社, 中,英, 數私人上門
時間安排上都叫做OK

回覆 tksposhan 的帖子

你小朋友加埋都用了好多時間補習,應同我仔差不多。睇吓我仔點諗,我仔不肯再找一個人再補chem。

heiB 發表於 15-11-26 13:46

你小朋友加埋都用了好多時間補習,應同我仔差不多。睇吓我仔點諗,我仔不肯再找一 ...
仲有 Bio & M2 未決定補唔補,阿仔話下學期至算...
如果科科都補, 都唔知要學校老師來做乜?

如M2 OK,數學多數無問題。我仔就係數學OK,不明的數,問了同學就明白,只是M2 D 數就覺得難,我仔話比較花時間去諗。

回覆:heiB 的帖子

dse 課程咁緊迫,勁小機會會有人願意1.5小時搞三科, 況且1科1星期1.5小時都未必夠😒

引用:dse+課程咁緊迫,勁小機會會有人願意1.5小

原帖由 studyso2c 於 15-11-26 發表
dse 課程咁緊迫,勁小機會會有人願意1.5小時搞三科, 況且1科1星期1.5小時都未必夠😒

...
有,但通常只可以唔識乜就教乜,時間都唔夠,唔可能會精。

studyso2c 發表於 15-11-26 17:10

...

初中都唔得啦, 高中更冇可能,一來老師不願意 (只為錢, 不理學生學不學到野的例外)
二來學生都吸收唔到

‹ 上一主題|下一主題