用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!! ...
樓主: Mosesleung18
go

住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!! [複製鏈接]

vickiywm 發表於 15-11-17 22:23
唔該晒咁多位既寶貴意見呀!!
我諗我應該留番係灣仔區大抽獎, 大抽獎後先再搬入將軍澳

...
你係樓主???

回覆 retriever 的帖子

我自己都是TKO 住, 我唔係話康城點樣點樣唔好, 不過地鐵真係好耐有一班車, 好多同學仔家長同我講麻麻地, 過幾年先入去住會好好多...灣仔校網係好好多, 咁點解唔等多一, 兩年先搬入去呢? 如果我是樓主, 我會等入左小一先離開灣仔

回覆 catf2 的帖子

地鐵班次改變應該有排未得, 但係周邊交通配套應該過兩, 三年會好好多.
上班地鐵其實無問題, 因為有NEXT TRAIN APP, 可夾岩班次時間, 下班就無得夾...

同意灣仔係好抽好多. 但將軍澳係會港最多DSS 地區.

Same here...我現住net 12, 阿仔出年小一。阿女現讀小一中西區女校。自行揀母校25分机会高,但係九龍。遲啲可能搬入TKO, 應選母校定搏net 12?

happy3988 發表於 15-11-20 16:04
Same here...我現住net 12, 阿仔出年小一。阿女現讀小一中西區女校。自行揀母校25分机会高,但係九龍。遲啲 ...
咁你要衡量下, 值唔值得為九龍區自行間母校放棄係灣仔區大抽獎既機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

But lucky draw no guarantee

Long home-school travel distance not good for child.

引用:回覆+km_chung+的帖子 幾時?+好多年前?好

原帖由 retriever 於 15-11-17 發表
回覆 km_chung 的帖子

幾時? 好多年前?
我住緊首都,對正緻藍天架,但間屋係有陣味

Jolly333 發表於 15-11-22 20:38
我住緊首都,對正緻藍天架,但間屋係有陣味
間屋係有陣味?

inside? or when the wind blows in certain direction?
‹ 上一主題|下一主題