用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!! ...
樓主: Mosesleung18
go

住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!! [複製鏈接]

retriever 發表於 15-11-17 15:15
回覆 catf2 的帖子

康城幾好住...
你是住康城嗎?

其實我都想搬去大D的地方...

2020係確實有商場嗎? 其實我去過睇樓, 唔太覺有味...不過就係交通不方便, 又得一個超細的超市...

retriever 發表於 15-11-17 15:15
回覆 catf2 的帖子

康城幾好住...
我都住過TKO, TKO我覺得太濕(長期要開抽濕機, D嘢又易發霉), 我唔係咁like. 康城就更加可免則免啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

myhappybb 發表於 15-11-17 15:23
你是住康城嗎?

其實我都想搬去大D的地方...

2020 有商場係堅既.

因為已經AWARDED 左比發展商, 佢地唔會停手.

2018~2019 有PTI (PUBLIC TRANSPORT INTERCHANGE) 又係堅既, 因為又係AWARDED 左...

而家主要交通係MTR同幾條巴士小巴線. 所以有人覺得出TKO 買野會車費重.

現在有免費購物車出TKO.

hkpapa852  遲D未必有.... 過去有不少例子都係咁  發表於 15-11-17 15:33

hkpapa852 發表於 15-11-17 15:24
我都住過TKO, TKO我覺得太濕(長期要開抽濕機, D嘢又易發霉), 我唔係咁like. 康城就更加可免則免啦!
...

濕確係事實, 無得講....

個人覺得TKO 來講, 康城比TKO 好, 因為較近海, 起碼濕得來有野睇...

其實唔好話TKO, 成個西貢區都好濕... 以前住過西貢中心區, 竹筷子唔用幾天可以發毛添....

TKO 另一樣特色係人多, 特別新生家庭多, 所以抽學校唔係咁好.

但係又係因為人多, 所以TKO 要物有物, 衣食整全...

都係果句, 有米當然住中半山啦...

回覆 hkpapa852 的帖子

"遲D未必有.... 過去有不少例子都係咁"

遲D 未必有咩?!

之前唔同, 之前出唔出標係睇MTR, 佢個商場拖左好耐唔出標, 你無佢符!

喂, 佢無償地價, 拖下無壞...

而家AWARDED 左唔同, 發展商係借錢投地, 唔會同你拖... 佢地為左收$$$, 一定準時... 最多比個爛場你, 哈哈!!

hkpapa852  我係話遲D未必有免費購物車坐  發表於 15-11-17 15:44

回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

比我都會抽12網,抽完先般,抽得唔理想就叩將軍澳嘅學校。

我前年就係由將軍澳搬出港島住,雖然最後唔駛抽獎。我好多將軍澳朋友都讀直資,好少放棄直資揀區內津校,所以如果可以留番喺12網就最好。

將軍澳有好多個PUBLIC TRANSPORT INTERCHANGE, 調景嶺都有兩個, 一個用作了市民打羽毛球的街場, 新聞節目都有報道過.

日出康城會有幾多公共運輸到, 個 interchange 會有幾多車用? 成個將軍澳發長係港鐵專利, 巴士唔多, 大家睇下呢排 d 候選區議員的政綱就知.

有交匯處都冇用啦,TKO連第二條隧道都未有聲氣、而且政府政策好明顯係偏向鐵路。重

sorman 發表於 15-11-17 16:49
有交匯處都冇用啦,TKO連第二條隧道都未有聲氣、而且政府政策好明顯係偏向鐵路。重

...

隧道有關工程合約已招標!

回覆 雲牛 的帖子

你指景嶺哪個PTI?

日出康城個PTI, 係五期一部份, 已AWARDED.

成個康城幾萬人口, 當然不可能只靠地鐵.

PTI 旁環澳路就係接跨灣橋出景嶺再連新將藍隧道.

不騎劫版主的 post , 談將軍澳的發展了. 2020 年, 個細路都小三小四了.

都是那句, 留番抽灣仔區先罷。

回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢

留係灣仔,抽12網
好多tko小朋友都係北角轉校車,好方便架。
Tko小學唔錯,但係英中學額小。

長遠D⋯考慮埋中學,梗係留番灣仔網啦!

有人辭官歸故里 有人漏夜趕科場!
尊重及支持樓主搬屋轉校網的決定。

如果版主真心捨得放棄12網,就無必要出post R爆頭!

點都好,忠於自己,不要後悔自己作的決定就對了!人生的抉擇,會一直重複下去!

祝福你和小朋友有美好的未來!

等埋自行派埋彩先再諗吧!
我又唔多信考小一至黎搬屋咩後著都無。

將軍澳小學其實好多也不錯,不過中學網又真係無得比同港島!我之前住西貢市中心,識人由市中心出灣仔讀,不過我自己怕小朋友辛苦,只是抽返95校網!現在正正住康城

8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

不過我自己諗,如果真係讀到書,去普通學校也不錯,一様升到U,競爭無敢大,開心返學也重要

8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

回覆:skwawa 的帖子

唔該晒咁多位既寶貴意見呀!!
我諗我應該留番係灣仔區大抽獎, 大抽獎後先再搬入將軍澳

‹ 上一主題|下一主題