用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 同朋友傾開,大家點睇
樓主: chopin999
go

同朋友傾開,大家點睇 [複製鏈接]

回覆:loveDD 的帖子

Thanks for your sharing the link

回覆:loveDD 的帖子

咁睇,我朋友女真係無咩機,超細女,有關係人士(舊生),都要repeat P1

chopin999 發表於 15-11-15 14:26
咁睇,我朋友女真係無咩機,超細女,有關係人士(舊生),都要repeat P1
You can still apply at K3.

They do not look at big/small girls. SPCC is looking for mature/polite/well behaved/responsive kids with reasonable (not super) academic level.

People notice this school usually intake big kids is simply because older kids are usually behaving more maturely. But SPCC admit small kids too if they can demonstrate the above characteristics. You are already having advantage as a "related" candidate.

引用:大埔 +

原帖由 chopin999 於 15-11-15 發表
大埔
6/7歲人仔,大埔去到港島南區返學,似乎

引用:朋友係一呂下午校舊生,有宗教,所以今年用

原帖由 chopin999 於 15-11-15 發表
朋友係一呂下午校舊生,有宗教,所以今年用25分抽沙呂自行,應該無問題,會入到。
試下何妨!收左先諗
其實超難入呀!

回覆:同朋友傾開,大家點睇

人地收咗可能搬lei

回覆:siden 的帖子

有道理

其實呢D情況,會不會p2 p3 插班好D?還是SPCC 冇乜插班位?

引用:Quote:原帖由+chopin999+於+15-11-15+發表

原帖由 mcl203 於 15-11-15 發表
6/7歲人仔,大埔去到港島南區返學,似乎
話時話,朝早返學時間見過SPCCPS 學生由太和港鐵站南下返學

回覆:keep-calm 的帖子

我成日覺得插班,仲難

唔試唔會死心的話,咪試下囉
收唔收都無損失

咁你朋友個囡除左spcc,仲有無報其他神校?

回覆:chopin999 的帖子

有,識人12網有名男校都repeat P1 讀SPCC,始終津校和直資不一樣,更何況是神校,超細仔,遲一年沒什麼大不了。

‹ 上一主題|下一主題