用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網升中討論區
樓主: MdmFung
go

灣仔網升中討論區 [複製鏈接]

mcl203 發表於 15-11-20 17:58
hkpapa852  係囉, 似乎寶血同佢關係幾好!  發表於 2 秒前

******************************************* ...

Because those who study at Precious Blood prefer the area where SPSS is located, both in Happy Valley,  i.e.more opt to choose SPSS against others.  

回覆:meiyip 的帖子

對!這間小學在13-15的女生成績比較好!

回覆:灣仔網升中討論區

我都好擔心阿女上唔返自己間中學

hkpapa852  邊間小學?  發表於 15-11-23 11:43

mcl203 發表於 15-11-20 17:46
我咪同你講過D類似個案囉 ~~~
現實可能係, 男女生係小學成長既問題.

兩大男校既B1學生比例, 可能無大家想像中咁高.

而3大津貼女校既B1學生比例, 可能高到嚇親人, 最後結果, 可以用直屬位直升上中學既B2女生, 其實極少, 相反, B2男生直升上中學較多, 結果最後個B1 pool入面, 男生可能多過女生, 但女生街外位又多D喎......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-23 11:50
現實可能係, 男女生係小學成長既問題.

兩大男校既B1學生比例, 可能無大家想像中咁高.
點計都未必計到答案

阿囡曾經同我講過,佢有些同學是在聖米嘉勒,是否柴灣?有來自荃灣,來自4方8面..佢班都有寶小,我覺得佢地都係B1女生.吾知自行收左佢地幾多,但抽獎一定收吾少,因為阿囡學校得佢一個(我估)選佢.所以應該吾難抽,如果吾係軒小女生個杯茶,又吾係SJS既茶.一定係寶小既茶啦... SPSS係自行時,都表明盎收區外生,可能學都知抽獎好易抽...所以留返D位俾外人..

mcl203 發表於 15-11-23 12:01
點計都未必計到答案
係, 真係極難計/估.

不過隔離個帖講, 上年華小用唔晒79個自行位, 其實某程度上即係話, 華小最Top既(或部份B2)自行時已走或已跳船去咗直資.

剩番既B1+B2都唔夠79人...... 咁華小實質B1比例, 應該唔會好似坊間預期咁高.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ydoris 發表於 15-11-23 12:03
阿囡曾經同我講過,佢有些同學是在聖米嘉勒,是否柴灣?有來自荃灣,來自4方8面..佢班都有寶小,我覺得佢地都係B ...
你囡囡最終去左中西區 ??.........

ydoris  WC..女校..入吾到YWGS LA..  發表於 15-11-23 12:32

hkpapa852 發表於 15-11-23 12:06
係, 真係極難計/估.

不過隔離個帖講, 上年華小用唔晒79個自行位, 其實某程度上即係話, 華小最Top既(或部份 ...
可能60% B1....走左10%去他校.....得10% 係B2呢

回覆:灣仔網升中討論區

灣仔咁多名校,b1, b2學校就多喇,但都有一定數量b3學生,呢區有冇b3學校比呢啲學生?玫中有說是b2尾,還有那間可派?

mymelody0701 發表於 15-11-25 00:39
灣仔咁多名校,b1, b2學校就多喇,但都有一定數量b3學生,呢區有冇b3學校比呢啲學生?玫中有說是b2尾,還有 ...
玫中應係B3, 仲有黄鳳翔呢, 仲仲有他區借位番黎既, 咁咁位多B3學生都可能入到B2中學~~~

引用:Quote:mymelody0701+發表於+15-11-25+00:39

原帖由 mcl203 於 15-11-25 發表
玫中應係B3, 仲有黄鳳翔呢, 仲仲有他區借位番黎既, 咁咁位多B3學生都可能入到B2中學~~~ ...
B3本區得兩間,玫中如變得成直資,b3學生仲要誇區返學

王家爸爸  灣仔區B3都唔駛擔心,除非好唔好彩,應該都入到黃鳳翎。  發表於 15-12-9 15:22

mymelody0701 發表於 15-11-25 01:48
B3本區得兩間,玫中如變得成直資,b3學生仲要誇區返學
唔駛擔心喎,李潤田同協同已經變咗做灣仔區既中學

另東區都有比位湂仔呢!

回覆:kiecheukhei 的帖子

灣仔聖方濟各

回覆 meiyip 的帖子

3間女校, 係咪指SPSS, PAUL CON, MARYMOUNT呀?

回覆 liumk1 的帖子

引用:回覆+meiyip+的帖子 3間女校,+係咪指SPSS,

原帖由 vyfaye 於 15-12-04 發表
回覆 meiyip 的帖子

3間女校, 係咪指SPSS, PAUL CON, MARYMOUNT呀?
SPSS, TLHK,MSS,
仲有間,聖方濟各

引用:Quote:brianshe+發表於+15-11-17+14:05+可

原帖由 hkpapa852 於 15-11-18 發表
其實我有興趣想知係講座中係邊位話軒下有59%B1呢?
考近58名都抽到QC,59%B1,都好近磅了

Sindy 發表於 15-12-9 15:18
考近58名都抽到QC,59%B1,都好近磅了
軒下上年小六全級123, 58名只是大約47%左右
‹ 上一主題|下一主題