用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網升中討論區
樓主: MdmFung
go

灣仔網升中討論區 [複製鏈接]

回覆 meiyip 的帖子

吾係好明,有一半B1生,有幾個QC,同WC.咁其他人去晒邊?係未其他灣仔區英中?頭10名又真係想入QC又真係好頭痕..自行二真係要好鈕0鐘意先好填啦.

ydoris 發表於 15-11-18 08:25

吾係好明,有一半B1生,有幾個QC,同WC.咁其他人去晒邊?係未其他灣仔區英中?頭10名又真係 ...
其實 meiyip 既小朋友讀邊間唔難估, 沒有直屬/聯繫中學而又有近半學生入到英中既, 灣仔區應該只得番兩間津校.

一間有公佈派位詳情, 升中分佈全個港島, 甚至九龍區都有, 我估係呢間.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+austism+於+15-11-18+發表抽

原帖由 meiyip 於 15-11-18 發表
就係囉!

唔講大抽獎,自行兩個志願,1.QC,可能見都冇得見。自行2,冇理由填聖鄧。聖鄧自行收咗,大抽獎唔 ...
恕我直接D,若每年得3個入B1A中學,又有50%B1成績,係抽獎係機會均等下,要自行評估下B1率準確度,除非往績係師兄姊皆唔多願意放B1A中學係乙1~~~

王家爸爸  應該唔係50%B1成績,只係50%入英中。  發表於 15-11-18 09:42
王家爸爸  仲要係女仔多,所以3個已經係男仔既15%左右。   發表於 15-11-18 09:38
hkpapa852  呢間學校人少, 一級得~60人, 3個已經5%.  發表於 15-11-18 08:51

引用:Quote:ydoris+發表於+15-11-18+08:25+回覆+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-18 發表
其實  meiyip 既小朋友讀邊間唔難估, 沒有直屬/聯繫中學而又有近半學生入到英中既, 灣仔區應該只得番兩間津 ...
唔洗估,睇我舊佔都知邊間小學。學校好透明,年年9月開學,都會將升中派位放上校網,寫埋幾多個派邊間,全級人數。
少男生入b1a中學,我估其中一個原因女生成績比男生好,舊年除左1個入mss(其實最近幾年都係得1個),有成十幾人入其餘3間女校,得3個入聖鄧。另外我覺得可能老師比較保守,叫家長唔好咁進取,呢個都會影響到入b1頭學校既人數。

引用:Quote:原帖由+meiyip+於+15-11-18+發表就係

原帖由 mcl203 於 15-11-18 發表
恕我直接D,若每年得3個入B1A中學,又有50%B1成績,係抽獎係機會均等下,要自行評估下B1率準確度,除非往績 ...
3個b1a係男生,有1個女生入mss

meiyip 發表於 15-11-18 09:05
3個b1a係男生,有1個女生入mss
坦白講, WY已經唔算係B1A好耐了......

只得2個入QC男仔真係叫入B1A, 再加1個B1男仔入WY, 共3個.

有19個女仔入B1女校, 另9個入咗B1男女校, B1男仔比例似乎真係唔高!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852  呢間學校人少, 一級得~60人, 3個已經5%.  發表於 23 分鐘前

始終都係計埋呢個因素好D....我都仲係唔相信B1率....將區內學校所估既B1生總數....加起來一定凸晒好多.....無乜可能有某D小學咁高B1率既(並非指60人小學)

抽輸唔好彩....最怕係未到你抽

引用:Quote:meiyip+發表於+15-11-18+07:54+就係

灣仔區就係咁, B1男仔升中, 位雖然夠, 但兩個選擇之間既落差.......

自行2其實無乜幾多間可以諗, 港島區只 ...
仲有華仁,我都有諗

哦..明白.建議妳不如了解下點解阿囝LIKE QC,吾LIKE TSK? 問下升左中既C兄,讀成點.咁可以幫助妳同阿囝選校.
我阿囡LIKE TSK架,不過我覺得佢應該可以讀得高少少,所以TSK同TL排後些.
事實係,原來門當戶對真係幾緊要,阿囡成績不差,但上到中學同其他同學對比下,知道仍然要非常努力才可KEEP到成績.

mcl203 發表於 15-11-18 08:41
恕我直接D,若每年得3個入B1A中學,又有50%B1成績,係抽獎係機會均等下,要自行評估下B1率準確度,除非往績 ...
http://www.preciousbloodhv.edu.hk/pop/1112/_20110923/P6Liters%20in%20statistics1.html

ydoris  灣仔區女仔真係無得輸.sure win!!!!  發表於 15-11-18 09:50

估到既...THX

照數字睇,老師都吾算太保守.阿囡學校,只有B1/B2邊緣人先敢博英中.其餘都吾敢博..因為抽到佢地已經好少位啦.計返比例,都幾好呀我覺得.男仔係呢區真係她難選擇.希望自行入會好些WOR..

自行比我會選另一間區外心儀的或者直頭吾交自行二。吾想入左間吾系首選,抽珠入就另計啦。

引用:hkpapa852++呢間學校人少,+一級得~60人,+3

hkpapa852  呢間學校人少, 一級得~60人, 3個已經5%.  發表於 23 分鐘前

******************************** ...
如果老師好肯定我仔係b1,我會抽QC

引用:哦..明白.建議妳不如了解下點解阿囝LIKE+QC

原帖由 ydoris 於 15-11-18 發表
哦..明白.建議妳不如了解下點解阿囝LIKE QC,吾LIKE TSK? 問下升左中既C兄,讀成點.咁可以幫助妳同阿囝選校.
...
我仔都好飄忽,黎緊兩星期會去埋SJ,KC,WY升中講座,可能又會轉軚。

我都有同阿仔傾過,入到最top既,要保持水準都唔容易,由其QC,收全港精英,衰啲可能係尾個班,叫佢要諗埋呢點。

引用:Quote:meiyip+發表於+15-11-18+09:05+3個b1

坦白講, WY已經唔算係B1A好耐了......

只得2個入QC男仔真係叫入B1A, 再加1個B1男仔入WY, 共3個.
我睇咗幾年學校升中派位,舊年男仔b1%真係差咗啲。

引用:回覆+meiyip+的帖子 照數字睇,老師都吾算

照數字睇,老師都吾算太保守.阿囡學校,只有B1/B2邊緣人先敢博英中.其餘都吾敢博..因為 ...
派完成績表,睇下咩banding 先決定喇,應該會揀兩間高過阿仔banding少少既做自行1,2既。

引用:Quote:原帖由+meiyip+於+15-11-18+發表就係

王家爸爸講得啱,應該係50%入英中,其中有啲係b2生。

引用:回覆+meiyip+的帖子 自行比我會選另一間區

原帖由 chrischeung 於 15-11-18 發表

自行比我會選另一間區外心儀的或者直頭吾交自行二。吾想入左間吾系首選,抽珠入就另計 ...
會問埋老師意見既,10名以內睇下係band1中定尾啦,可能今年男生成績好過女生呢!(希望啦*^O^*)
自行2我可能會放一間他區既,聖鄧多數唔會喇。

ydoris  睇來連阿媽都吾LIKE TSK WOR!!! 咁選間2母子都LIKE架..  發表於 15-11-18 11:16

引用:回覆+meiyip+的帖子照數字睇,老師都吾算

照數字睇,老師都吾算太保守.阿囡學校,只有B1/B2邊緣人先敢博英中.其餘都吾敢博..因為 ...

其實我想揀男校, 同埋聖鄧高中課程只可以選文商/全理科,我仔喜歡science同geog,聖鄧冇得混合選科,我有啲concern呢樣。

聖鄧我會留番大抽獎先填,第1/2志願.

‹ 上一主題|下一主題