用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 懷疑有問題博士學歷,燒埋名小校長
go

懷疑有問題博士學歷,燒埋名小校長 [複製鏈接]

未知校長如何回應?

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151113/19371128

【本報訊】國力書院涉偽造文件助學生極速畢業,《蘋果》進一步發現,捲入醜聞的兩間菲律賓大學原來頗受港人歡迎,小學校長、上市公司總經理及多名樹仁大學教員都是其畢業生。曾入學的創新及科技諮詢委員會成員楊全盛直指師資「流流哋」,因此中途退學。教育局已去信國力要求提供資料,不排除轉介執法機關跟進。

記者:陳建平 袁柏恩

鄭琴淵及蔡思貝就讀的菲律賓大學分別是太歷國立大學(Tarlac State University,TSU)及比立勤國立大學(Bulacan State University,BSU)。消息透露,聖士提反書院附屬小學校長衛燕華與鄭琴淵一樣,都是TSU的教育管理博土。該小學網頁清楚列明副校長及多名主任的學歷及所屬大學,偏偏校長衛燕華只有教育管理博士銜頭,卻無列明大學名字,本報曾聯絡衛但未獲回覆。

3    0    0    0

wow ! 越來越多了!

如屬實的話,枉為人師表。

Andrewbaby 發表於 15-11-13 12:46
如屬實的話,枉為人師表。
新聞話「該小學網頁清楚列明副校長及多名主任的學歷及所屬大學,偏偏校長衛燕華只有教育管理博士銜頭,卻無列明大學名字。」剛剛八卦上去睇下,副校同其他主任的所屬大學資料,似乎全部已被刪除,全部同校長一樣,只列出學歷。
究竟係新聞報錯,定學校故意刪除?若係後者,更有可疑。相信很多家長亦會失望!

HK人禁快俾大陸同化,喜歡做假~好快乜都係假!

簽名被屏蔽

Yanamami 發表於 15-11-13 13:00
HK人禁快俾大陸同化,喜歡做假~好快乜都係假!
呢間富貴學校目標客戶群都唔係港人, 所以要迎合戶客口味, 同化先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:懷疑有問題博士學歷,燒埋名小校長

唉!! 淨系尼幾年見到梁班子上場後, 已不堪入目, 大陸文化好似傳染病甘...真系見到就

可以極速畢業, 不足一年就得到博士, 你說是真都無人信!

回覆:jaycee_mami 的帖子

所以有時候好氣餒。近年見不少社會人士的價值觀講一套做一套。話做人要正直,唔講大話,背後不知幾多人講大話,得好處。話自己無僭建,實情自己仲僭建得多。話要腳踏實地讀書,實情就買學歴做高位,高高在上。好傷心,但我地絶對不可低頭,認同這些觀念!

都唔知呢個校長仲點面對學生家長同老師。

Andrewbaby 發表於 15-11-13 14:15
都唔知呢個校長仲點面對學生家長同老師。
咁又仲未查清楚, 果間始終係菲國國立大學, 一定有老老實實攞到學位既學生既。如果講激氣, 依家D碩士一街都係, 咪又係讀一年MA碩士課程, 然後咪話俾人知係碩士囉, 佢哋無講大話喎, 但好似我哋呢D讀餐死, 陀住個肚屋企湊住一件仲趕緊份論文先攞到學位既, 真係睇到都眼火爆。

名小校長都買位,呢個社會簡直恐怖

回覆:細芝麻 的帖子

唔可話人買位既,都未查清楚!

間國立大學有唔同途徑頒學位,唔知當事人係咪正正經經攞!

始終係國立,唔係山神廟,唔似新界東某女博士間母校,係夏威夷某民居!

引用:Quote:Andrewbaby+發表於+15-11-13+14:15+

原帖由 little_yolky 於 15-11-13 發表
咁又仲未查清楚, 果間始終係菲國國立大學, 一定有老老實實攞到學位既學生既。如果講激氣, 依家D碩士一街都 ...
咁大家都知讀ma同mphil的要求唔同,你頂多都係可以個學位唔馨香,人地冇做假喎。呢間所謂國立大學,可以遙距讀兩個月畀學士學位人,係咩大學大家心中有數。

little_yolky  應該係學分轉移。  發表於 15-11-16 10:53

如果事件屬實,又真係幾肉酸,始終從事教育界,竟然無以身作則

回覆:LANE2012 的帖子

何止一個博士校長!!!

獲TSU博士學位 聖士提反附小校長:論文冇抄襲 冇走捷徑
http://s.nextmedia.com/realtime/ ... 6647&a=54476476

好人好姐,若有真材實料,又點會去名不經傳的菲律賓太歷國立大學考個博士學位!我從來只知菲律賓輸出家傭出名,原來輸出博士學位一樣咁出名!

引用:好人好姐,若有真材實料,又點會去名不經傳

原帖由 Happytimemama 於 15-11-28 發表
好人好姐,若有真材實料,又點會去名不經傳的菲律賓太歷國立大學考個博士學位!我從來只知菲律賓輸出家傭出 ...
認同.好人好姐,唔會讀菲國,多數讀美/加/英/澳,除非有jetso

‹ 上一主題|下一主題