用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 Class Size for K1 2016/17
go

Class Size for K1 2016/17 [複製鏈接]

During the interview last weekend, the teacher told me the size of the class for next year will be 40+ kids, which has been finally confirmed. Is it normal to have so many kids in one class?
   0    0    0    0

回覆:cicigrandma 的帖子

No, I think normal size is 2x kids in one class

回覆 qqmiki 的帖子

Thanks for the reply. I share the same view as you. I feel it is too many if considering the kids are only 3 yrs old. Primary school is acceptable though... quite hesitating now

係真的! k1每班4x人! 我仔今年k1, 一班45人3個老師

回覆 tlmum 的帖子

Many thanks for your reply. So how is it? do you think your kid get enough care in such a big class? thanks

引用:係真的!+k1每班4x人!+我仔今年k1,+一班45人

原帖由 tlmum 於 15-11-09 發表
係真的! k1每班4x人! 我仔今年k1, 一班45人3個老師
45一班咁老師有冇足夠時間照顧咁多學生?請指教

回覆:Class Size for K1 2016/17

我囡現讀K1, 大概四十幾人一班3個老師,在課堂活動大多會分組,以我所知大概8至9人一小組,老師會負責個別組別,負責我囡的老師好好,清楚我囡性格及向我提及她要改善的地方,上下課都有機會見到老師,老師都好樂意傾談關于囡囡的情況

我小朋友係好主動的, 學野好快! 所以佢完全無問題, 吾会被忽略, 老師也很了解佢性格, 仲比好多机会佢係小朋友面前表現自己, 感恩遇到了非常好既老師!

引用:我囡現讀K1,+大概四十幾人一班3個老師,在

原帖由 mathida21 於 15-11-10 發表
我囡現讀K1, 大概四十幾人一班3個老師,在課堂活動大多會分組,以我所知大概8至9人一小組,老師會負責個別 ...
唔好意思想問清楚, 妳話40+ 人一班得3位老師,咁除開都係10+ 人1位老師,點解妳話8-9人一班既?

回覆 cicigrandma 的帖子

INTERVIEW時, 老師都有話我知一班40人.. 仲指大班教學, 有機會遇上小朋友發生肢體衝突既情況,感覺佢暗示緊我個細b女無機會...

回覆:venusmama2013 的帖子

我囡嗰班課室會分5張枱,每枱有8至9位小朋友,分組活動,3位老師會負責一到兩組,教學方面怎樣分就唔太清楚,但蘇淅是比較適合主動既小朋友,我覺得學校亦較看重喜歡表演既小朋友

回覆:mathida21 的帖子

同意, 如果被動既小朋友不太適合, 因為較容易被怱略

引用:係真的!+k1每班4x人!+我仔今年k1,+一班45人

原帖由 tlmum 於 15-11-09 發表
請問蘇浙n班幾多人一班?

引用:我囡嗰班課室會分5張枱,每枱有8至9位小朋

原帖由 mathida21 於 15-11-11 發表
我囡嗰班課室會分5張枱,每枱有8至9位小朋友,分組活動,3位老師會負責一到兩組,教學方面怎樣分就唔太清楚 ...
請問蘇浙n班系幾多人一班啊?

‹ 上一主題|下一主題