用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正公佈收生日期太遲、不公、遲過統一註冊日期 ...
樓主: Billing
go

培正公佈收生日期太遲、不公、遲過統一註冊日期 [複製鏈接]

回覆:培正公佈收生日期太遲、不公、遲過統一註冊日期

不滿意遊戲玩法大可以唔玩,報名已經唔滿意間學校,之後幼稚園小學中學漫漫長路點讀落去?倒不如唔好面試,等更加多真心欣賞學校嘅人讀啦

有家長話收到先算啦, 我就不會這樣等。打個比喻說,現在未到interview日子、如她肯退翻報名費,我可不會去考。佢竟回覆教育局話在招生時有寫明25/1公佈羅。各位家長報名時有無見過就自己明察o勒。如斯行政校風我真的不敢恭維。goodluck 完

Billing 發表於 15-11-19 15:08
有家長話收到先算啦, 我就不會這樣等。打個比喻說,現在未到interview日子、如她肯退翻報名費,我可不會去考 ...
教育局如何回覆你?

引用:有家長話收到先算啦,+我就不會這樣等。打個

原帖由 Billing 於 15-11-19 發表
有家長話收到先算啦, 我就不會這樣等。打個比喻說,現在未到interview日子、如她肯退翻報名費,我可不會去考 ...
樓主明知培正係私校,一定知道培正是吾跟有學卷學校的註冊程序,既然你這麼介意那$45報名費,你大可以在報名前致電學校查詢。

回覆 Billing 的帖子

我都好想全部私校都可在統一註冊前有結果,咁就好多人可慳返—千至千五註冊費!其實係牽連到數以百計的學校及家長們的註冊費,雖然好多家長不介意俾,但係機制係可以做好D,因你改讀培正或其他私校,你之前俾咗留位費果間學校又要揾第二個候補補上,咁果班家長又係會俾多重註册費,當然有人會話你唔肯俾咪唔好轉校,但作為家長,死慳死底都想仔女有好D前境。如果檢討遊戲玩法,真係家長門可以慳返大筆註冊費,減少各學校的工作量,不過各學校又少收好多$,所以可能最後都係冇得檢討!
‹ 上一主題|下一主題