用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位是否都會陪仔囡去英國開學?
go

各位是否都會陪仔囡去英國開學? [複製鏈接]

我仔預計明年會去讀Year 10, 現在考慮緊需唔需要陪他過去呢?但問題是本人英文不是太好,很煩腦,請各位比些議件
   2    0    0    0

可以的話我個人覺得同佢去開學好d,親身知道學校和四週環境,入學後佢同你講關於學校D嘢,都會容易d明白。(純粹個人意見)

引用:我仔預計明年會去讀Year+10,+現在考慮緊需

原帖由 rba93 於 15-10-29 發表
我仔預計明年會去讀Year 10, 現在考慮緊需唔需要陪他過去呢?但問題是本人英文不是太好,很煩腦,請各位比 ...
我都想陪開學。但開學之後的頭一、兩個weekend 5清楚佢可5可以出學校見我
而且自己又怕阻住佢融入新生活,所以仲諗緊。不過而家仲未有offer

回覆:各位是否都會陪仔囡去英國開學?

唔陪 ,自己攪惦!
我地留港揾錢
慳得就慳!

因為其實我都未去過, 我都唔識,所以我去到,都會唔識攪。所以想問下各位,如果阿囝自己去,在英國機場有冇學校職員或者Guidance 接佢呢?

開學前會早1星期以上去英國玩,買日用品,準備好才入學,會減少homesick機會,入學住宿舍難外出,多留一日看上堂及學校lunch.,OK便走

引用:因為其實我都未去過,+我都唔識,所以我去到

因為其實我都未去過, 我都唔識,所以我去到,都會唔識攪。所以想問下各位,如果阿囝自己去,在英國機場有冇 ...
阿大9/2014去讀Y10,我都係俾佢自己一個去,仲要在杜拜轉機,因冇錢陪佢去。我係經AGENT申請學校,所以出發前通知AGENT,由佢通知學校在機場接阿大,好順利。

Brother, 如果我好似你咁叻,我就唔駛煩,你所講的,我都覺得是好安排。

亮燈兄,我都係經agent申請,遲啲我都會問下佢地

自己唔叻,不過上得多,看叻人點做,跟人囗水尾, 吹虛吓

引用:亮燈兄,我都係經agent申請,遲啲我都會問

亮燈兄,我都係經agent申請,遲啲我都會問下佢地
咁你應該放心,叫AGENT做得喇!佢地既責任黎!

引用:因為其實我都未去過,+我都唔識,所以我去到

因為其實我都未去過, 我都唔識,所以我去到,都會唔識攪。所以想問下各位,如果阿囝自己去,在英國機場有冇 ...
阿仔間學校有以下安排,並且舉起學校牌迎接:

The following arrangements have now been made for Ronaldo and Messi, David Beckham will be collecting both students from Manchester Airport, David mobile number is 07888888888.

David will be waiting at arrivals at Manchester Airport Terminal 2 holding an ABC College sign.

Any problems and I can be contacted on 0777777777.

所以,可以放心!

***最緊要帶齊入英國境文件***

〈文字,學校和電話號碼 ,都經過修改〉

If you have any further questions or concerns please do not hesitate to contact me.

回覆:db7mu23 的帖子

我們也陪但諗起什麼環境離別呢

校園門定係宿舍

回覆:rba93 的帖子

我在三年前都是陪亞仔去開學,順便去London玩左一個禮拜,之後送他到宿舍,在遊行其間大家傾左很多計,讓他安心及安全感。現在他已經習慣,自己解決及面對問題。最難得的是關係好左,很值得。
英文唔好不是問題,是見證患難中顯真情,互相幫助。

人生路不熟, 容易產生不安, 更何況孩子只有十幾歲?  需或唔需要陪伴, 也睇自己孩子的獨立和成熟程度。

如經濟和假期配合到, 可以考慮陪孩子孩過去。一來, 可以幫手搬行李。 二來, 給孩子安全感。三來, 到了學校後, 孩子缺乏任何重要的東西, 我們可以立即補給。

例子是: 我孩子入了學校第三天call我們, 說買錯了足球鞋。在香港是踢開石屎地, 用平底的足球鞋,但在UK是踢草地 (嗯!  我們真的無經驗, 想不起踢草地), 所以要再買過有釘的足球鞋, 我們立即在SportsDirect買了一對足球鞋送回學校給他。

除了補給外, 父母熟識孩子學校周邊的環境, 跟孩子傾談UK生活事項, 我們會明白多一些。

如不能陪孩子出發, 我明白你們的擔心。父母可以上網搜集多些資訊, 例如機場平面圖, 轉機方法等資料, 提早講解比孩子知道, 讓他們有充足準備, 可以輕鬆和安心出發。

第一次到達UK, 請guardian去接孩子吧!

回覆:SYSquare 的帖子

sYSquare

多少天才足夠

我指留在學校附近住

好多謝各位解答我的問題😊

引用:sYSquare 多少天才足夠 我指留在學校附近

原帖由 twtwtw 於 15-10-29 發表
sYSquare

多少天才足夠
視乎你孩子學校附近有多少地方要睇。我仔那邊有二个细town仔和一个city仔,都跟他日常買野和坐national express 、火車有關,所以我們住多三晚。

請問床單、枕頭、被是否要自己帶去

醒目開學勳章

引用:請問床單、枕頭、被是否要自己帶去

原帖由 rba93 於 15-10-30 發表
請問床單、枕頭、被是否要自己帶去
根據各家長分享, 如果家長陪同開學就去到才買, 否則香港買

‹ 上一主題|下一主題