用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 欣賞港大同學會
go

欣賞港大同學會 [複製鏈接]

14    0    0    0

引用:學習服務+(港大同學會小學黃桂玲校長)+ 本

回覆:SoLM 的帖子

Good!

回覆:欣賞港大同學會

真是好到不得了,夢想中的夢想。

回覆:欣賞港大同學會

很好的德育培養

港同

回覆:SoLM 的帖子

上年畢業典禮的戲劇表演,還邀請了多位視障人士一齊參與,身體力行以行動去表達共容,場面非常感動。

今年12月合唱團將會去耆康長者中心探訪,學校召募了一班四至六年級學生,由校長、老師和義工家長教一班學生編織頸巾送給長者。

醒目開學勳章 王國長老

我有朋友做社工, 講真佢地好怕亦好討厭要陪人做show, 盞令佢地更多協調要做

而港同在社區服務呢方面, 係有同某幾間福利機構有長期合作關係,  佢地知道學校係有系統咁每年去做呢d教育工作, 一早預晒時間表知道每年計劃, 所以大家關係會好密切, 而唔係一次半次去完就算 港同能以社區服務得到行政長官卓越教學獎, 係多年經營返黎的成果

知唔知小一開學適應週做咩? 除左作班歌攪班活動認識大家, 係教學生寫卡多謝父母栽培, 供書教學, 多謝幼稚園老師, 教到佢地識咁多野

知唔知小一第一個project係咩? "幫助我們的人", 教學生唸下一日究竟幾多人幫佢, 搵人做訪問, 在完成習作同時亦反思下人地幫左自己幾多, 有咩自己可以付出

呢d工作會一直維持到小6, 我仔小6, 班主任安排家長返去分享, 講出黎社會做事, 做人要咩特質, 要有誠信, 識解決問題, 識分析

幾年前十週年open day, 學校亦預左幾個攤位俾d社福機構擺counter, 包括其中一個係賣曲奇籌款, 果日小女正係負責幫手睇呢個攤位, 兩日過去, 玩呀食呀熱鬧完左, 我女話好開心, 我心唸好玩呀我都好開心; 然後我女話: 好開心因為我賣晒d餅幫公公婆婆籌左好多錢
果下我真係好感動, 當人地煩惱青春期反叛期, 我女竟然講出d咁生性嘅說話, 我真係lum晒

衷心希望揀港同嘅家長, 唔係因為果兩個狀元, 而係因為見到學校肯花心機去教好孩子的心意

對港同真係好心動~ 想問港同係中文小學~應該語景唔強~ 但視學報告 中英文科又幾出色...想了解多0的關於港同係咪教英文有自己一套?

回覆 SoLM 的帖子

港同黃校長真是很有Heart辦學,這幾年學校的進步和成績大家有目共睹!我也很喜歡港同, 女兒已有一間很好的私小offer,港同也入到 3rd in, 如果最終有 offer,真係魚與熊掌,好難抉擇!

很喜歡這樣學習
‹ 上一主題|下一主題