用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大女選校,細仔跟尾,搬11區還是12區好? ...
go

大女選校,細仔跟尾,搬11區還是12區好? [複製鏈接]

大女選校,細仔跟尾,搬11區還是12區好?
   15    0    0    0

回覆:lazysheepsheep 的帖子

有細佬跟尾一定11.

回覆:大女選校,細仔跟尾,搬11區還是12區好?

11。因為12網天地網,反而11網平均多好學校。

引用:11。因為12網天地網,反而11網平均多好學校

原帖由 maggie_devilkin 於 15-10-26 發表
11。因為12網天地網,反而11網平均多好學校。
11網男仔升中係麻麻地,我會選12

引用:Quote:原帖由+maggie_devilkin+於+15-10-26

原帖由 Hayden0805 於 15-10-26 發表
11網男仔升中係麻麻地,我會選12
好難兩全其美, 又利男和利女升中, 又無天地網。  如果只是二選一, 我會揀net 11, 起碼小學質素平衡, 較細機會入寶校。  

入到一間唔鐘意的小學, 那六年會好難頂, 與其咁長遠講到中學, 不如搞掂小學先。

如果想兩姐弟分開學校就12,想一齊讀就11

回覆:sunnygirl 的帖子

都係hkpapa之前分析既,原link我揾唔返,俾大家再參考下:

校網選擇
你要諗清楚, 你到底係為咗咩?

1. 為升小唔好派得太差?
2. 為升中有個好校網好?
3. 定係1同2都想?

如要1, 九龍和新界, 只有一D升中網較差既區, 係仲可以未至於天地網, 如45, 48, 95; 港島好一點, 有11, 16
如要2, 一定係中西區(女仔only), 灣仔(男女都可以), 東區(男女都可以), 九龍城(男女都可以), 油尖旺(男仔only), 深水埗(女仔only), 沙田(男女都可以)

咁睇番, 有1同2, 又適合男女, 其實只有東區16網

不過, 再細心D睇, 沙田三網, 除咗91係天地網外, 88和89都未至於太差, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多
九龍城既41網亦類似, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多; 至於九龍城既34同35, 唔好諗啦, 只會比91派得更差
11網升小同升中, 表面上睇都絶對係天堂, 但細心睇, 男仔係11網升中其實好大鑊, 升中得番KC一間揀 (其它學校D位收留晒俾直屬小學). 女仔就係絶對既天堂

中西區既好, 只在於:
1. 升小時入到寶校機會低, 即使二/三線學校, 升讀一線中學既百份比, 都比其它不少校網既二線, 甚至一線高
2. 表面上睇, 英中比例遠高於區內B1學生, 為全港之冠.

但細心去研究, 中西區英中學位, 主要係女校, 女仔有超過100%機會入B1女校 (即係B2都好大機會入B1學校), 男仔其實好蝕底, B1位未必夠 (如計埋St Louis, 勉強夠)

灣仔區升中比中西區平均一點, 男女學生升讀B1中學機會都屬於全港最高那一批 (男生為全港最高, 女生僅次於中西區); 不過灣仔升小近乎天地網, 只得番一間二線學校放乙2有機會用嚟防寶, 但"寶校"有6間, 可能係全港最多寶校既一區, 中唔到乙1, 執到寶既機會極高

16網升小, 因尚可分出多間一線和二線, 暫時聽落派位都好少會太差. 升中網(東區), 一線中學學位和B1學生既比例, 跟九龍城區及沙田區相約, 都是較充足. 不過學校名氣較中西區, 灣仔和九龍城的中學遜色一點

trachan  好好的分析  發表於 15-10-27 15:53
hkpapa852  利害, 我都唔係好記得係邊個帖覆過呢段嘢!  發表於 15-10-27 14:53

Hayden0805 發表於 15-10-26 18:34
都係hkpapa之前分析既,原link我揾唔返,俾大家再參考下:

校網選擇
Hkpapa你d文我有keep架,以上呢篇前前後後都分享過好多次啦!

若果小學讀得好誇區考中學又何難?就算入左區全bank one 小學而讀唔上亦無意思!其實諗唔到禁多,學校也可以般到另一區!隨緣吧

引用:都係hkpapa之前分析既,原link我揾唔返,俾

校網選擇
聖若瑟英文書院,高主教係咪 net 11? band 1

引用:都係hkpapa之前分析既,原link我揾唔返,俾

校網選擇
可以小學 net 11, 升中時細佬搬 net 12 嗎?

DevilPig 發表於 15-10-29 13:21
可以小學 net 11, 升中時細佬搬 net 12 嗎?
可以, 不過要搬, 搬過九龍城,沙田或者東區會更穏陣, 一線二線都多D選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝大家既專業分析,選校真是一門學問。
請問12區寶校是哪6間?我只數到3間⋯

我見好多中學都有小學部,其實佢地收外校生機會高唔高?
否則,11咪只有英華、英皇機會大d?
12區齋校多,小學選男女校,中學選齋校行唔行得通呢?定機會都細呢?
‹ 上一主題|下一主題