用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35net問題……
go

35net問題…… [複製鏈接]

8    0    0    0

引用:聽說如果唔想派到果2間宝校或派跨區的話,

原帖由 Vincywsc 於 15-10-18 發表
聽說如果唔想派到果2間宝校或派跨區的話,乙二就要填葛小?什麼意思?

...
葛咪寶囉

引用:Quote:原帖由+Vincywsc+於+15-10-18+發表聽

Vincywsc 發表於 15-10-18 14:54
I know which two 被稱宝校,但你不明白我的問題……
其實你明唔明35網既實況? 乙1唔中, 其餘根本放乜都無乜大分別.

你只可以將孖寶同其它借位過嚟既學校之間排下, 睇下邊間無咁想入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Vincywsc+發表於+15-10-18+14:54+I+k

回覆:Vincywsc 的帖子

我覺得乙一填(紅馬,千禧,奉基,宣道)只能選擇其中一間,乙二要填葛記,因為比較穩陣,怕派咗去果欄或廣官。。。
因為乙一所提及的4間小學平均都多人選擇,放乙一都未必中,乙二基本上已經冇位,所以是但一間都唔可以放乙二。。。
個人認為如果派到葛記,要叩門都冇咁大壓力,起碼近屋企先,同埋我去過簡介會,間學校其實換咗新校長,理念都好好,有包容嘅學校,校舍都好大。。。
但如果有私校back up, 我覺得大抽獎派到都唔會讀葛記的話,就建議乙二乙三都可放乙一所提及的4間學校,for叩門時都叫做放過喺頭3志願,感覺上誠意好d咁,不過事實上111先叫誠意。。。
我仔讀K2,唔係過來人,只不過聽過區內小學簡介會後嘅comment, 歡迎更正我所知嘅information

回覆:wing214 的帖子

補充多少少,我個仔嚟嘅,如果係女乙一仲可以選擇天神

引用:我覺得乙一填(紅馬,千禧,奉基,宣道)只能

Vincywsc 發表於 15-10-18 22:38
這根本不关知不知道實況,或知多少問題,問題是怎樣意思我不想向你解釋太多,另外請你對人禮貌點,留意你很 ...
如果你覺得我之前回你此帖係冒犯你既話, 在此說句"抱歉"

既然你表明不希望我參與你帖子的討論, 那放心吧! 我不再係你開既任何一帖發言.

不過你自己要諗清楚, 你到底係明白現實, 還是已接受了現實.

Mamalababy  我都比人叫唔好回帖, 此人自己唔接受人意見又要去說人的不是, 討論區各人有各人意見, 且不覺得你回覆他的帖   發表於 15-10-19 10:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:Vincywsc 的帖子

如果直資收了,便無得大抽獎,但大部分私小取錄後仍可以大抽獎。

wing214 發表於 15-10-18 23:27

我覺得乙一填(紅馬,千禧,奉基,宣道)只能選擇其中一間,乙二要填葛記,因為比較穩陣,怕派咗去果欄或廣官。。。
因為乙一所提及的4間小學平均都多人選擇,放乙一都未必中,乙二基本上已經冇位,所以是但一間都唔可以放乙二。。。

路過多口,乙二其實都可以考慮放聖堤,反正葛記在乙二同乙三係無分別。

以35網計,無私校在手的情況下,去到大抽獎階段要承受的「壓力」其實
十分大。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表15-10-19 08:52
路過多口其實都可以考慮放聖堤,反正葛記在乙二同乙三係無分別。

以35網計,無私校在手的情況下 ...
其實 35 網都好難中" 心儀" 的學校,想問下如果搬去34網情況是否仲差呢!(我的小朋友係女仔)Thanks

回覆:35net問題……

小兒k2, 出去考直私應該無望,不過而家幼稚園可直升小學,叫有back up, 會再睇下小兒能力(因為佢最近又進步多咗),唔係會好大機會博紅馬!

引用:Quote:Vincywsc+發表於+15-10-18+22:38+這

回覆:fishballbaby 的帖子

回覆:35net問題……

引用:小兒k2,+出去考直私應該無望,不過而家幼稚

引用:Quote:wing214+發表於+15-10-18+23:27+我覺

在討論區任何人都有權發言, 本不想在回, 我只是跟hkpapa852說, 而不是回覆你, 你不接受人意見是事實, 人家跟你解說你不聽, 可看回之前的post是那人的問題, 如不喜人回覆你的帖子,請不要在ek上留言吧, 這是公家地方,不是你個人言論區, 誰不尊重人如有看你的帖子的人會懂得分別,請別在這麼自私, 老是去說人家不是, 人家說你不明, 你就發爛,所以那麼少人回你的帖~我回不回帖是我的問題, 不到你控制的~你指名導性的去話人..明眼人都知道是誰對誰錯, 且我和hkpapa852都有跟你說, 如回覆令你不開心, 他有跟你說聲"抱歉" 我有跟你說聲"對不起"就是因為我們懂尊重別人才跟你說,不禮貌及強差人意的態度者信是你吧~

引用:在討論區任何人都有權發言,+本不想在回,+我

‹ 上一主題|下一主題