用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 言語治療專業或是職業治療專業?
樓主: me2
go

言語治療專業或是職業治療專業? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Bluegene+於+15-10-18+發表言

原帖由 hogwarts 於 15-10-18 發表
有用統計:

DSE of Year 2014
For AHBBaBa

U can find many useful info in those repots and those info are good tips for JUPAS election, especially the final round.   These reports were usually released in the evening before the day of releasing individual results to the students.

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/20150714_HKDSE_Results_CHI_FULL.pdf

http://www.hkeaa.edu.hk/en/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/

物理治療和職業治療的工種因相似,有時都會爭生意,再加上東華三院學生如日後被認可,市場未必能吸納所有人材.  反而語言治療就只有港大提供, 每年只48個學位。 但語言治療亦要教自閉兒童説話或中風婆婆學㖔嚥。  其實所有與醫療有關課程都有厭惡性工種,要有愛心才行。

del.......

samsam123321 發表於 15-10-23 20:05
大家注意下醫管局加薪事件,應該唔會影響到子女將來的人工,但就會影響到將來就業前景。 ...
唔係一定要打醫管局工,外面大把機會!

Activehealth 發表於 15-10-23 21:08
唔係一定要打醫管局工,外面大把機會!
哈哈。如果真如此,世界好美好。

引用:Quote:Activehealth+發表於+15-10-23+21:08

原帖由 samsam123321 於 15-10-23 發表
哈哈。如果真如此,世界好美好。
早起,見到fb上一個中學生在昏迷二十多日後醒來的文字,他住的,剛好是我個囝做義工的醫院,或許就是這些沒有什麼經濟價值的東西,是可以讓人在不同的醫療工作崗位上努力工作下去吧 :)

我估唔到我竟然可以係今日轉去普通病房
我好感激基督教聯合醫院每一位員工,病人,家屬對我既關心
多謝我既主責醫生Dr chow,多謝佢醫醒左我,希望佢同yuki 姐姐新婚快樂
多謝物理冶療師Sam哥,感激佢教識返我行路
多謝職業冶療師游姐姐,多謝佢幫我恢復記憶
多謝霞姨,多謝佢呢二十幾日呢照顧
多謝姗姗姑娘,多謝佢二十幾日來呢照顧
多謝黃姑娘,睇住我條傻仔
多謝Dr poon ,多謝佢睇住我條傻仔二十幾日
多謝充滿霸氣既趙醫生,多謝佢呢二十幾日對我既醫治
多謝明姐,照顧左我二十幾日
多謝蘇姑娘,睇住我條傻仔二十幾日
多謝秀儀姑娘,同我一齊祈禱
多謝朱姐姐,嘉寶姐姐,夜晚睇住我
多謝Dr Lam 睇住我條傻仔
多謝媽咪姐姐,婆婆,bb希望佢地早日康復
多謝姨姨,叔叔,琳琳,同我一齊傾計,希望琳琳早日康復
多謝Dr hui 夜晚幫我打抗生素
多謝朱sir 來探我,同我傾計,實在係我恩師
多謝miss yu 黃sir對我既關心
多謝一眾小學同我對我既關心
多謝一眾兄弟對我既關心,希望一眾兄弟與我一齊食飯
多謝小朋友希希,竟然係我抽筋個時捉住我隻手
多謝小朋友許許,歲半竟然識講野,叫我個名
多謝院牧,為我祈禱
多謝阿伯,睇左我二十幾日,為我祈禱
多謝呀媽,係我昏迷個陣攪住我喊,令我更明白珍惜屋企人,為屋企人付出努力
多謝一眾同學對我關心,問候我
最多謝都係我主責護士翠婷,照顧左我二十幾日,我真係覺得佢好靚女,攪到我好愛佢
我係,昏迷二十幾日令我人生有著無限得著
我係St abc 仔,為左呢個身份我要更努力
希望大家能夠聽聽one direction 既 live while we're young 實在最符合我現時既心情!

回覆 hogwarts 的帖子

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+samsam123321+於+15-10-23+發

原帖由 hogwarts 於 15-10-24 發表
早起,見到fb上一個中學生在昏迷二十多日後醒來的文字,他住的,剛好是我個囝做義工的醫院,或許就是這些沒 ...
感人!

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

回覆 me2 的帖子

當然唔係啦,政府衣家除了府助小學言語治療服務,中學也開始多要此服務。但行内人手不足
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

醒目開學勳章 王國長老

引用:物理治療和職業治療的工種因相似,有時都會

原帖由 Bettyblue 於 15-10-23 發表
物理治療和職業治療的工種因相似,有時都會爭生意,再加上東華三院學生如日後被認可,市場未必能吸納所有人 ...
就算對細路仔,都唔係易做。我仔細個有上st,係厭惡性的,一堂唔知掂幾多我仔口水,討厭的話真係要三思。
而且治療過程,其實係教家長多過教細路。始終上完果45分鐘,就要靠家長返屋企做訓練。而小朋友難唔難教,家長難唔難教,就係st要面對的事,學校學的係硬件,點去實踐就係靠功力(包括細路+大人情緒失控,大人唔理進度慢,細路曳阿媽攪唔掂,一切都係要st攪掂)

引用:+本帖最後由+sai1031+於+16-1-17+15:30+編

原帖由 sai1031 於 16-01-17 發表

回覆 me2 的帖子
謝謝解答,依小女目前的成績Dse估計27-29左右,應該冇可能係香港讀到呢d課程,所以之前申請著去澳洲讀,宜家陸續收到悉尼大學,昆士蘭大學等5,6間大學的Condion Offer,其中有的是言語治療專業,有的是職業治療專業,估計最後成績都可以通過。小女最終沒有選擇物理治療專業,因為她沒有修讀phy。現在她心裡十五十六唔知揀言語治療或是職業治療。請問如果佢宜家讀的是honor課程,係唔係都係要讀埋master會比較容易返香港執業?

回覆:Bettyblue 的帖子

謝謝,之係ST比較冇競爭性,容易搵工且較有發展?

其實那科容易搵工或較有發展係無絕對答案,因太多變數。我們只能給一些資訊伱去考慮,學生自己的意願才最重要!畢竟兩者都是厭惡性工種。

最近聽Sydney 朋友説他那區的大學雖然醫䕶系最出名,但讀語言治療的外國學生就比較難畢業,因為就英語說話大都是外地生的第二方言,你去治療或糾正病人說話,自己一定要有一口非常標準的英文發音才可。

另Speech n Hearing HKU2015收生平均是6科36,分數非常高!

引用:其實那科容易搵工或較有發展係無絕對答案,

原帖由 Bettyblue 於 16-01-26 發表
其實那科容易搵工或較有發展係無絕對答案,因太多變數。我們只能給一些資訊伱去考慮,學生自己的意願才最重 ...
有道理!

‹ 上一主題|下一主題