用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有offer 的小朋友, 有冇發現小朋友其實唔係識答所有問題 ...
go

有offer 的小朋友, 有冇發現小朋友其實唔係識答所有問題 [複製鏈接]

引用:考小一,其實家長背景都有影響,信不信由你

原帖由 littlefaith 於 15-10-17 發表
考小一,其實家長背景都有影響,信不信由你。
我信

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+15-10-17+發

原帖由 M.C.123 於 15-10-17 發表
是甚麼背景?是家長職業、學歷、還是居住地址?

我地當年考某灣仔私小,唯一會見家長既小學,印象深刻老師問左我地ㄧ條問題,內容係佢地係英普小學,若P1入左學,我小朋友聽唔明普,我地會點做,所以我都主觀咁認為,學校會考慮埋家庭可以俾到既支援能力~~~

Soundervolt 發表於 15-10-20 12:00
TSL因為係男女校,當然比齋男或齋女校多人報名。SPCC地點偏遠而且好多家長認為唔夠平民化所以又冇TSL咁多人 ...
咁又未必.....一係學費差距.....二係有D家長見到DXX....主觀地認為要求高機會微而唔去馬 ~~~

bubuG 發表於 15-10-21 12:08
Yes. 名校會操音樂,操體育,樣樣都係錢。中產家庭先有資源配合學校。
  ...
所以....成日聽見D網友講....讀名直資有減免學費云云....事實...幾多%就讀學生有去申請減免
又有D.....讀名津比讀直資或更好....又係事實....D家長課餘後投資幾多(當然係指部份家長)....去配合學校全人路向
總之....乜都係$$$$$$....
‹ 上一主題|下一主題